Sarah, Ella, Johannes og Vilhelm står md det bred sm de har sendt til kultur- og fritidsborgmester Fransiska Rosenkilde (Å) FOTO: PRIVAT
Sarah, Ella, Johannes og Vilhelm står md det bred sm de har sendt til kultur- og fritidsborgmester Fransiska Rosenkilde (Å) FOTO: PRIVAT

Børn i indre by tør ikke gå ud fra deres opgang på grund af fulde folk fra bar

I over et år har en bar i Nørre Kvarter, Kiss Kiss, kørt på en midlertidig bevilling. Det til trods for, at baren, da den havde andre ejere, fik restriktioner på grund af larm. Nu har børnene i Nørre Kvarter fået nok. De har startet en underskriftindsamling mod baren og skrevet et brev til kultur- og fritidsborgmester Fransiska Rosenkilde (Å). Ejerne af baren har en anden udlægning.

»Kære Borgmester Fransiska Rosenkilde.

Vi er nogle børn i Nørre Kvarter, også kaldet pisserenden, der er meget utrygge ved at bo ved siden af en bar der hedder Kiss Kiss…. De fulde mennesker gør, at vi ikke tør gå ud af opgangen uden vores forældre. Når vi skal tidligt op og i skole, har vi oplevet at være nødt til at tage en anden vej i skole eller ringe til vores forældre, fordi vi har prøvet, at de fulde mennesker råber af os. » Sådan står der i et brev som Kultur- og fritidsborgmester Fransiska Rosenkilde (Å)modtog d. 16. 9. 2019.

Historien kort

Kiss Kiss har, ifølge beboerne i Nørre Kvarters Beboerforening, skabt problemer i over fem år. Ved fælles hjælp fik naboerne Bevillingsnævnet til at indskrænke åbningstiden til kl. 06.00. Da det skete solgte de tidligere ejere baren, hvorefter politiet udstedte en midlertidig bevilling til de nye ejere, indtil Bevillingsnævnet havde behandlet sagen. Der er nu gået et år, og baren har derfor, ifølge beboerne, nogen gange åbent til 11 om formiddagen. Hvor den tidligere skulle lukke klokken 06.

»Håbløst system«

Formanden for Nørre Kvarters Beboerforening, Søren Rud siger til City Avisen at: »systemet er så håbløst, at politiet kan udstede en “midlertidig” bevilling indtil Bevillingsnævnet har behandlet sagen.«

En midlertidig bevilling varer normalt i tre måneder, men ifølge Søren Rud har de nye ejere brugt bevillingen siden oktober 2018.

»Politiet gav blancocheck til den helt gamle bevilling, så Kiss Kiss har derfor lovligt kunne holde åben lige så længe de vil i snart et år,« skriver Søren Rud i en mail til City Avisen.

Medejer af Kiss Kiss, Pernille Hartvig, mener ikke at baren gør noget forkert. Hun udtaler til City Avisen.

»Vi er helt almindelige mennesker, der bruger den bevilling vi har fået. Vi får den midlertidige bevilling forlænget hver tredje måned helt efter reglerne, indtil bevillingsnævnet har behandlet vores ansøgning.«

»Bruger ikke udgangen«

»Jeg har boet her hele mit liv, men det sidste år vågner jeg nogen gange af larm om natten. Det er irriterende især i weekenderne, da det er de eneste dage, jeg kan sove længe,« sådan siger Vilhelm på 9 år. Ella og Johannes på 13 år giver ham ret.

»Der er typisk en gruppe mennesker der taler meget højlydt. De råber og skriger. Nogle gange skubber de også til hinanden. » Ifølge børnene skaber brugerne af baren en utryg stemning, hvilket gør at de ikke længere tager udgangen til Studiestræde i weekenderne, hvis de skal ud om formiddagen.

»Vi er begyndt at tage bagtrappen til gården, for ikke at møde de påvirkede mennesker. Eller så beder vores forældre om at følge os ud.«

Pernille Hartvig, er udenforstående for børnene udlægning, og hun mener, at forældrene bruger børnene i kampen mod baren.

»For det første lukker vi klokken 02 i hverdagene, og når vi lukker klokken 9, så beder vi folk om ikke at stå ved baren efter lukketid.« Pernille Hartvig fortæller, at en af ejerne altid er på baren om natten, og hun har ikke oplevet ballade eller larm udenfor.

»Ikke en rockerborg«

Pernille Hartvig mener, at der er tale om chikane med henblik på at få ændret bevillingen. Hun er derfor begyndt at filme udenfor baren, når den lukker. » Når folk stiller sig i porten ved beboernes opgang, så beder vi dem om at gå, også dingler de typisk af,« siger Pernille Hartvig og fortsætter:

»Vi har købt det her sted på legal vis. Det er ikke en rockerborg, hvor vi gør hvad der passer os.«

Pernille Hartvig mener ikke, at det er barens ansvar, at der er fulde folk i indre by, og hun pointerer at forældrene burde lære deres børn ikke at være utrygge. »Fulde mennesker slår ikke folk ihjel,« siger hun og slat fast, at forældrene burde gå ned og bede dem om ikke at være der, hvis de synes at de er i vejen.

Vi er begyndt at tage bagtrappen til gården, for ikke at møde de påvirkede mennesker

Ella

Underskriftindsamling

Selvom Pernille Hartvig ikke mener, at der er en sag, har børnene dog fået nok.De har derfor startet en underskriftindsamling i Nørre Kvarter der i skrivende stund har fået over 100 underskrifter. Underskrifter der klart indikerer, at det ikke kun er dem der bor i opgangen, hvor Kiss Kiss ligger, der føler sig generet.

For eksempel skriver Michael Jensen, der bor i Nørre Kvarter, i en kommentar til sin underskrift: ”Jeg skriver under, fordi jeg flere gange har mødt provokerende fulde folk på Studiestræde ved det pågældende værtshus lørdag og søndag formiddag.” En beboer i kvarteret, Lise Bach Hansen, skriver ”Jeg skriver under fordi jeg også selv bor med børn i kvarteret der ikke kan gå ud om formiddagen i weekenden.”

Johnny Frederiksen, som er far til et af børnene i opgangen siger: »Jeg og de andre familier har boet i opgangen i mange år. Og det er først indenfor det sidste år sidste år at larmen er eskaleret. Nogle gange lukker de først kl 11 om formiddagen. Der står fuld mennesker og råber og skriger. De sidder i vores opgang og holder fest. Det gør virkelig vores børn utrygge. » siger Johnny Frederiksen der selv har boet i kvarteret i 15 år.

Pernille Hartvig giver ikke Johnny Frederiksen ret i, at baren har åbent til klokken 11. Hun bekræfter overfor City Avisen, at baren har holdt åbent til klokken 11 to gange, og at baren lukker klokken 9. Hun pointerer i den forbindelse, overfor City Avisen, at der intet ulovligt er i, at baren lukker klokken ni.

Borgmester: »Politiet skal forholde sig til klager først.«

Kultur- og fritidsborgmester Fransiska Rosenkilde (Å) har svaret de fire børn der står bag brevet. Hun svarer i en mail, at sagen skal behandles på et kommende møde i bevillingsnævnet og at hendes forvaltning »Lige nu afventer, at politiet skal forholde sig til hvilke klager og uroligheder, der er registreret på adressen.« Hun skriver endvidere, »Politiet er myndighed på området, og når politiet har behandlet sagen, kan vi behandle Kiss Kiss´ ansøgning i Bevillingsnævnet.»

Støjvagter har fri kl. tre

Ifølge Johnny Frederiksen og Søren Rud er det dog en udfordring at få dokumenteret larmen fra baren, da politiet, på grund af ressourcemangel, sjældent kommer og registrerer larmen, og at støjvagterne fra Københavns Kommune har fri klokken 03. Så når larmen brager derudaf klokken seks, otte eller elleve, så er der ingen der tager telefonen hos støjvagterne.

Desuden står der på Københavns Kommunes hjemmeside, at de (støjvagterne, red.) ikke tager sig af gadelarm, hvilket netop er det som beboerne i Nørre Kvarter oplever.

Søren Rud fortæller, at han flere gange har ringet til politiet om natten, hvor han får af vide, at de er midt i et vagt skifte og derfor ikke har ressourcerne til at komme ud.

Måske afgørelse snart

Onsdag 25. september klokken 15 var der møde i bevillingsnævnet. Ifølge kultur- og fritidsborgmesterens Fransiska Rosenkildes (Å) presseafdeling var Kiss Kiss´ bevilling ikke på dagsordnen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Glæd dig til Valby Bladet og Kgs. Enghave Bladet trækker i nye klæder fra næste uge.

Glæd dig til meget mere Valby og Sydhavnen

Nogle af oprydderne står stolte med noget af det skrald, som de ryddede op på Frederiksberg. FOTO: Rachel Pryce Roed

39 store poser og to indkøbsvogne blev fyldt med skrald på to timer.