Alexander Stevns, her flankeret af Anas Kababo og Benjamin Randbøll, der er initiativtagere til containerbyen URBAN 13, der er skudt op under Bispeengbuen. Foto: Martin Sørensen

”Vi har drukket for lidt champagne, og skålet for lidt”

Frivillighed: I august slog URBAN 13 dørene op til containerbyen under Bispeengbuen. Her, under en af byens mest trafikerede indfaldsveje, har tre unge kulturiværksættere forvandlet en god idé til et nyt lokalt, socialt og innovativt mødested, bygget på fondsmidler, kommunal velvilje og ikke mindst masser af frivilligt arbejde.

Af Dorthe Oxgren

Under Buen : I et byens mere skumle og afsides hjørner, under Bispeengbuen, hvor trafikken ustandseligt suser hen over hovedet på en, lige der hvor Frederiksberg møder København, og hvor det er Rema 1000 og Lidl, som bejler til folks opmærksomhed og pengepung. Her åbnede containerbyen URBAN 13 midt i august. Et virvar af skibscontainere, kabeltrosser og Europa paller har fået nyt liv som inventar i et forynget byrum, der vil være et lokalt, socialt og innovativt laboratorium. Eller sagt på en anden måde; et sted hvor folk mødes og skaber kulturprojektet, der skaber tryghed og sammenhængskraft i kvarteret. Ideen til projektet opstod i 2017, da det kom de tre initiativtagere bag projektet; Alexander Stevns, Anas Kababo og Benjamin Randbøll for øre, at der var planer om at flytte Papirøens Food Market ud under Buen.

For de små med store ideer

”Det pushede os i gang. Vi syntes, planerne om at flytte Papirøens Food Market herud gik imod gik imod den udvikling af området under Buen, som kommunerne selv, sammen med lokale beboere og kulturaktører, tidligere havde været med til at slå et slag for. Det handlede bl.a. om at skabe tryghed gennem lokalt forankrede kulturinitiativer. Og det syntes vi ikke harmonerede med, at private aktører udefra skulle rykke deres food trucks ind og sælge dyr mad i et område, hvor folk ikke nødvendigvis har råd til at betale 100 kroner for en frokostret,” siger Alexander Stevns, der sammen med Anas Kababo og Benjamin Randbøll brugte fire intense uger på at udvikle og beskrive deres vision om containerbyen, et centrum for ’de små med de store ideer’

…det syntes vi ikke harmonerede med, at private aktører udefra skulle rykke deres food trucks ind og sælge dyr mad i et område, hvor folk ikke nødvendigvis har råd til at betale 100 kroner for en frokostret.

Alexander Stevns

De tre fandt hinanden gennem musikken, da de gik i gymnasiet, og venskabet har siden udviklet sig   et partnerskab, da de stiftede foreningen, der hvert år arrangerer musikfestival under Bispeengbuen. Trekløveret havde således allerede masser af ideer til, hvordan de kunne få området under broen til at blomstre, da muligheden for at byde ind med et konkret projekt opstod.

Danmarksmestre i at hekse

”Vi havde ikke kunnet lave det uden hjælp fra familie og venner. Der er bygningsreglementer og regulativer, der skal være overholdt. Spørgsmål som hvor må man grave, om vi må sætte ting fast i broen. Alt det vidste vi ingenting om, Vi er unge og forholdsvis uprøvede i den henseende, men vi har lært meget af det. Det er learning by doing.  Lige inden vi afleverede vores projektforslag til kommunerne, måtte vi kigge hinanden i øjnene. For blev vi valgt, vidste vi, at det på en eller anden måde ville være skelsættende for de næste mange år af vores liv. Men siden har det aldrig været et tema, hvorvidt vi skulle fortsætte. Hvor der er en vilje, er der en vej,” lyder det fra Alexander Stevns, der sammen med de øvrige stiftere af   er blevet noget nær Danmarksmestre i at hekse, når der skal findes løsninger på lydproblemer, søges penge, udvikles nye ideer og events, der kan tiltrække alle kvarterets beboere, unge som gamle, trendy som traditionelle.

”Lige nu er vi den eksperimenterende fase. Det betyder, at aktiviteterne hernede vil være eventbaserede til at begynde med. Senere skal vi have daglige aktiviteter, sådan at Bispeengbuen og URBAN 13 kan blive et samlingssted på alle tider af dagen. Der skal være plads til alle, børn, unge og gamle. De skal synes, det er sjovt at være med. Og det er supervigtigt, at folk der kommer her føler, vi har tid til at tage godt imod dem, at de bliver taget alvorligt, når de kommer med en idé,” understreger Alexander Stevns, mens han viser rundt i ’Garagen’, der er URBAN 13’s kulturhus , som kan rumme 149 publikummer og åbnes op ud mod Nordre Fasanvej, når vejret tillader det.

Salen kan bruges til koncerter, foredrag, festivaller, ældregymnastik, workshops, eller hvad kvarterets beboere måtte få af gode ideer. Musik workshops, gadefodboldturnering, fællesspisning, filmforevisninger og foredrag har allerede været på programmet, og forude venter nye tiltag. Indimellem skal der rengøres toiletter, føres regnskaber og lægges nye planer for hvad, containerbyen skal indeholde.

Skåltaler og SU

”Det er en livsstil, og det er skidesjovt at lave. Men vi er også nødt til at finde ud, af hvordan vi kan tjene nogle penge til at drive stedet for,” siger Alexander Stevns, der selv lægger 40-50 ugentlige timer i projektet. I starten var der projektledelsesmidler at leve for, men i dag er det opsparing og SU-klip, der holder skindet på næsen af den unge iværksætter, der sammen med de øvrige to initiativtagere, ti frivillige og et advisory board af erfarne erhvervs-og kulturfolk udgør motoren i URBAN 13.

”At få et advisory board har været en god støtte. Én af de ting, vi har lært, er at vi skal huske at fejre vores sejre, alt det der lykkes for os, og de forhindringer, vi overkommer. Det har vi ikke været så gode til, fordi vi hele tiden er videre til næste opgave, der skal løses. Vi har drukket for lidt champagne, og skålet for lidt,” lyder det muntert fra  Alexander Stevns.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Nu åbner Fuglekvarterets FællesKafé

Linje 14‘s rute bliver udvidet med den nye busplan.

Inden metroåbning: Få alt at vide om busændringerne