Christina Grøntved på terrassen foran den nye café.
Christina Grøntved på terrassen foran den nye café. - Foto: Jacob Schneider.

Valbys nye café har et socialt engagement

NYÅBNET. En ny café har set dagens lys i Valby Kulturhus. Café Incita drives af den lokale virksomhed af samme navn, som hjælper unge ud på arbejdsmarkedet.

TOFTEGÅRDS PLADS: Caféen i kulturhuset på Toftegårds Plads har fået nyt liv. Den socialøkonomiske virksomhed Incita, som støtter udsatte ledige med at finde job og uddannelse, har vundet kommunens udbud på at drive caféen. Her har medarbejderne knoklet for at give lokalerne et gevaldigt løft, og nu tilbyder de folkekøkken hver onsdag og fredagshygge med grillmenu.

Café Incitas otte ansatte har linet onsdagens buffet op med grøn og klimavenlig mad, og det hjemmebagte brød damper ud mod den 200 kvadratmeter store terrasse mod pladsen. »God, ærlig mad,« kalder køkkenchef Jørn Kristiansen det.

Her er både børnefamilier, unge og gamle, og tanken bag den nye café er da også, at caféen skal være et afslappet sted med fællesskabet i fokus.

Incita er en 53 år gammel Valby-virksomhed, som gennem alle årene har fokuseret på det socialøkonomiske: At få unge mennesker på kanten af samfundet eller med handicap ud i arbejde eller uddannelse. Det er et fokus, som er blevet mere og mere populært, ja nærmest påkrævet, for nutidens virksomheder, men det er absolut ikke nyt, fortæller Incitas administrerende direktør Christina Grøntved:

»Vi skal jo matche de kommercielle virksomheder i pris og kvalitet, men vi håber da også, at vi får lidt ekstra goodwill, fordi vi skaber jobs til folk på kanten.

Konkurrencen er faktisk blevet hårdere, men samtidig taler den her CSR-dagsorden for virksomheder (’corporate social responsibility’, red.) jo vores vej.«

En Valby-historie

Incita er en erhvervsdrivende fond, der blev stiftet som optræningsinstitut under Rigshospitalet til at hjælpe folk med arbejdsskader: Alt fra brækkede ben til psykiske problemer. I midten af 1980’erne flyttede man til Gl. Køge Landevej, siden Værkstedvej ved Grønttorvet og nu holder man til på Ellebro i Sydhavnen, hvor der er pakke- og samleproduktion med afdelinger i Herlev og Silkeborg.

»Vi føler os meget forbundet til Valby. Vi har et supergodt samarbejde med boligselskabet 3B og Folehaven, hvor der nu kommer nogle etniske kvinder som gæstekokke i folkekøkkenet en gang om måneden. Vi har også arbejdet på at skabe fritidsjobs til de 14-16 årige unge fra området, for når man får det, er der en rigtigt stor chance for at du også får dig et fast job – eller starter på en uddannelse. Boligselskabet er gode til at finde de unge, og vi er gode til at matche dem med virksomhederne,« fortæller direktøren.

Nyt forretningsområde

Cafédrift er en ny størrelse hos Incita. Tidligere har de dog brugt deres egen kantine som arbejdsplads for unge mennesker, som er interesseret i køkkendrift, og her har man også lavet frokostordninger ud af huset, forklarer Chritina, mens det begynder at strømme ind med børn og voksne til buffeten.

»Det er et nyt forretningsområde for os, men det giver så god mening for os. Alt, hvad vi foretager os, handler om at skabe nye jobs. Og selv om der er højkonjunktur, så er der stadig basis for sådan nogen som os. Der er mange psykisk syge, folk med handicap og så videre, som ikke kan være på det ordinære arbejdsmarked. Og som hænger fast i det kommunale system med førtidspension og den slags.«

Socialt belastede unge er faktisk ikke de sværeste at få ud i virksomhederne, siger Christina Grøntved:

»Hvert år laver vi en arbejdsgiveranalyse. Og det er faktisk klassiske handicap som døv og blind, der er den største barriere. Misbrug, kriminalitet og psykisk sygdom er der faktisk ikke så stor modstand imod. Jeg synes faktisk, at arbejdsgiverne er rummelige, specielt de små og mellemstore virksomheder. Men vi har alt fra den lokale blomsterhandler og Dansk Supermarked på listen.

Vi har nok egentlig levet en lidt stille tilværelse. Vi fungerer på markedsvilkår, så det er en evig kamp at få sådan en butik til at fungere. Det er så også det sjove, for det er jo ekstra fedt, at vi kan tilbyde god og billig mad i et folkekøkken, hvor man også gør en god tjeneste.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Forsiden til bogen, som kan købes på Christianias kunstgalleri Gallopperiet eller hos boghandlere.

Fristadens farverige dekoratør

Bro er fjernet fra Emdrup Sø