Tina og Anne Sofie, som lige er startet i skole, sammen med Elisabeth ved byttereolen udenfor Karens Minde. Herover ses nogle karmaskatte.
Tina og Anne Sofie, som lige er startet i skole, sammen med Elisabeth ved byttereolen udenfor Karens Minde. Herover ses nogle karmaskatte. - Foto: Jacob Schneider.

Elsker 😍 Like 👍

Et rent Facebook-hit: Mød Sydhavnens bedste karma-Tina

NABOKÆRLIGHED. Tina Thilo havde brug for en helt lokal byttebørs på nettet. Hun anede ikke, at ‘Sydhavnens bedste karmagruppe’ på seks år ville eksplodere til områdets mest uundværlige online forsamlingshus.

SYDHAVNSKARMA: Er ungerne vokset ud af klunset, dropper legetøjet – eller har brug for noget nyt?

Hvad sker der i weekenden?

Jeg har fundet et sæt nøgler på gaden – hvis er det?

Kan nogen hjælpe med at tilslutte en vaskemaskine?

Glemt strømforsyning på hjemmearbejdsdagen. Hvem har en, jeg kan låne?

Hvad er det, der foregår ovre i Valbyparken lige nu?

Jeg har to portioner aftensmad til overs. Hvem er sultne?

Hvem har lyst til at gå en tur med os?

Katten er løbet hjemmefra – har du set den?

Facebook-gruppen ’Sydhavnens bedste karmagruppe’ er blevet et absolut ’must’ for alle os, der bor i Sydhavnen. Ud over byttecentral er den en uvurderlig kilde til inspiration og viden om nabolaget, og man er stensikker på at gå glip af Sydhavnens puls, hvis man ikke er en af de nu godt 5.200 medlemmer.

Online nabohjælp

Tina Thilo oprettede gruppen for omkring seks år siden (den har senere skiftet til karma-navnet), og så eksploderede karmaen ellers, fortæller hun, da vi møder hende og hendes datter Anne Sofie i det nye børnebibliotek på Karens Minde.

»Der er gratissider allevegne, men så tænkte jeg, at det er enormt langt, når man skal hele vejen gennem byen for en lille ting. Det kan gøres bedre og nemmere. Hvis man lige skal ind til naboen, kan man godt overskue at hente selv små ting, der ellers bare ville være smidt ud. Jeg har måske haft fem sofaborde, som er gået videre: Genbrug er godt.

Jeg købte kage ved Bagerdygtigt i går, men når vi kun er to, var der en del tilbage. Så jeg skrev til nogen i gruppen, om de ville have noget. Når man så har mødt folk, så fandt man ud af, at vi også kan hjælpe hinanden – hænge en hylde op og den slags. Eller: Hvad er det for noget musik, der spiller på Karens Minde nu?

Min far er lidt en it-nørd, så jeg er opdraget med computere: Der er ikke så meget, der skræmmer mig med dem.

Det var meget nemt i starten, hvor der ikke var så mange brugere. Jeg havde ikke noget arbejde på det tidspunkt, så der var masser af tid. Nu har jeg både arbejde og et barn, der også kræver tid. Så fik jeg to medadministratorer (Louisemarie Dennung og Sussie Cederstrøm Jensen, red.). Vi har forskellige døgnrytmer og arbejdstider, så nu kører det meget bedre.«

Ydmyg admin

Reglerne i gruppen er simple: Du skal bo i 2450, du giver ting og oplevelser videre i bedste karma-stil, ingen salg, debatter eller dårlig karma i tonen og alle opslag skal handle om SV.

»Jeg havde ikke regnet med, at det blev så stort, men jeg er selvfølgelig meget glad for udviklingen – jeg tror, jeg har mødt halvdelen af Sydhavnen gennem det her,« fortæller Tina, som nu arbejder i Kvartershuset på Anker Jørgensens Plads, hvor hun blandt andet står for begivenheder, billetsalg – og opslag på Facebook.

Tina vil dog ikke have æren for det store online forsamlingshus, hun har startet.

»Folk bliver ved med at sige, at det er noget, jeg laver, men det er det jo ikke. Jeg har plantet et lille frø, som har fået lidt sydhavnskærlighed, og så er det vokset ud af sig selv. ’Karma’ er jo brugt mange steder, men det er jo bare, at man giver noget, og så får man noget tilbage. Og jeg får i hvert fald enormt meget tilbage.

Der var en jul, hvor jeg var syg, og så kunne jeg jo ikke lave havregrynskugler. Så var der da nogen, der lavede dem det mig. Det var bare enormt dejligt, og det kan man jo godt kalde kærlighed,« fniser karmastarteren.

Ikke-kommerciel

Elisabeth Keis er en af de godt fem tusind brugere i karmagruppen, og hun har taget et par ting med, som hun har fået ad den vej: Et par nye shorts og en billedramme med et helt særligt indhold:

»En ældgammel, indrammet serviet med Dronning Ingrid og Kong Frederik med deres tre små prinsesser omkring 1946. Der var en dame i Hørdumsgade, der slog det op, og jeg sad lige med telefonen og kiggede. Jeg kunne se, at der var andre i gang med at skrive, så jeg skrev med det samme. Så kender jeg en, der bor i gaden, og ham fik jeg til at hente den med det samme,« fortæller karma-medlemmet.

»Og i forhold til madspild er det jo fantastisk. Butikkerne gør efterhånden en del, men når man først har købt maden, kan man jo ikke levere den tilbage. Nu kan man så bare give det til alle sine naboer.

På et tidspunkt ville jeg undersøge områdets hindbærsnitter, så jeg lavede min egen smagsdommer-undersøgelse gennem gruppen. Dén bager og dét supermarked… Og der kom så mange reaktioner. Så lige pludselig vidste jeg alt om Sydhavnens hindbærsnitter.

Så har jeg blandt andet udbudt nogle gamle ugeblade og en clockradio, jeg ikke brugte. Og der er bid med det samme. Det er meget sjovt. Og så vil jeg også gerne give mit besyv med, så vores lokale butikker kan have det nogenlunde,« fortæller Elisabeth Keis.

»Ja, du må gerne fortælle om de gode oplevelser, du har. Vi vil gerne lave et opslag og sige velkommen til nye butikker, men vi vil ikke have sådan nogle ’ugens tilbud’-opslag fra butikkerne.

Udgangspunktet er jo gratis ting. Foreninger og begivenheder er også velkomne, men når det koster penge, holder vi lige lidt igen. Der er jo for eksempel gruppen ’Sydhavnen handler!’. Der er også ’SydhavnsDebatten’ til de politiske sager og så videre,« forklarer Tina Thilo, som også har taget et par ting med:

»Jeg drikker the hver dag, og der blev hurtigt lagt mærke til, at jeg er glad for kage. Så jeg fik det her krus. Mine solbriller kommer også fra et opslag, da mine gamle lige var gået i stykker. De passer perfekt. Og så er der den her fine, lille pung, som lå i en blandet børnetøjspose, som jeg fik til Anne Sofie. Hun har også fået den T-shirt derfra.«

To tilflyttere

Elisabeth startede sit Sydhavns-liv med et sommerferiejob i den tidligere bank på Mozarts Plads. Hun kom fra Stubbekøbing, men skulle ikke retur:

»Året efter solgte jeg mit hus på Falster og flyttede hertil. Jeg var der faktisk fra 1998 og indtil banken lukkede i 2012. Jeg møder stadig folk på gaden, som jeg har ekspederet i banken. Det er jo smadderhyggeligt. Og der er mange mennesker, som har boet her hele deres liv – det er da tankevækkende,« griner hun.

Tina er selv tilflytter fra Esbjerg og bliver næppe fraflytter:

»Officielt så er det her jo København. Men det er også en lille hyggelig landsby, hvor alle hilser på hinanden og gider at hjælpe hinanden. Og dele ting, fandt jeg jo ud af.

Når man flytter hertil, hører man alle de dårlige historier og forventer det værste. Men det er jo slet ikke sådan, det her – det er bare hyggeligt. Når man kommer til Sydhavnen, så bliver man i Sydhavnen.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Kgs. Enghave & Valby Bladet og Amager Bladet. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem godt 20 år, de seneste fire på godt og ondt. Jeg er nysgerrig på menneskelivets mangfoldige historier inden for kultur, sport, trafik og politik. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Bianca Christensen, ACR¿s kommende A-rytter.

Cykling. Amager-løb på Stevns

Inger Rosenstrøm tog prisen som sidste måneds bedste nabo. Hvem skal have den i denne måned?

Er din nabo lige så sød som Inger?