Det grønne ser alligevel ud til at kunne fortsætte på taget i Æbeløgade.
Det grønne ser alligevel ud til at kunne fortsætte på taget i Æbeløgade. - Foto: Michael Paldan
Sted: in

Elsker 😍 Like 👍

Godt ny for taglandbrug: Østergro står nu til redning

Hvis politikerne vil acceptere en dispensation til otte færre parkeringspladser og ti kvadratmeter mindre opholdsareal, kan tagfarmen Østergro i Æbeløgade på Østerbro fortsætte uhindret, lyder det fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Der har længe været usikkerhed om Østergros fremtid, men nu er en løsning endelig klar. Kommunen har nemlig modtaget et ønske om anvendelsesændringer af bygninger fra ejeren af ejendommen, og det betyder, at det nu er muligt for politikerne ved dispensation fra lokalplanen at fastsætte et parkeringskrav, som er mindre end de 29 parkeringspladser, som ellers har været krævet til ejendommen i tidligere byggetilladelser.

Det skyldes, at den ændrede anvendelse giver kommunen mulighed for at behandle ønsket om færre parkeringspladser efter planloven, hvor den hidtidige behandling har skullet ske efter byggeloven. Med planloven i hånden er der bedre muligheder for at give dispensation, og det er nøglen til, at Østergro nu kan reddes.

Forvaltningen vurderer, at 17 parkeringspladser dækker det konkrete behov for besøgende og beskæftigede i bygningerne med de nu ansøgte anvendelser, og det antal parkeringspladser er der plads til på grunden. Sørger ejeren for at etablere de 17 parkeringspladser, bør Østergros fremtid altså være sikret. Derfor er teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) nu rigtig godt tilfreds:

»Det har været et enormt stort ønske fra alle politikerne i udvalget at finde en løsning og redde Østergro, og Teknik- og Miljøforvaltningen har gjort alt, hvad den kunne for finde en løsning inden for lovens grænser, der levede op til det politiske ønske. Det har været utroligt svært, men heldigvis har ejeren af bygningen nu ansøgt om anvendelsesændringer, som baner vejen for bevarelsen af Østergro på den nuværende lokation. Jeg har en klar forventning om, at Østergro hermed er reddet, og det kan jeg kun være fuldt ud tilfreds med,« siger en glad Ninna Hedeager Olsen i en pressemeddelelse.

Da politikerne i Teknik- og Miljøudvalget i begyndelsen af 2018 skulle tage stilling til et tillæg til en lokalplan for Omøgade på Østerbro, var det blandt andet for at give mulighed for at lovliggøre restauranten på taget af en bygning, da denne anvendelse ikke var tilladt efter den gamle lokalplan. Taget har hidtil været godkendt til bilparkering.

Politisk var der enighed om at lade Østergro fortsætte på taget på Østerbro, men grundet et forpligtende lovkrav om 29 parkeringspladser var der ikke noget at stille op. Kravet om erstatningsparkeringspladser skulle indfris, hvis Østergro skulle lovliggøres ud fra de givne omstændigheder. Kravet stammer fra byggeloven, og antallet kan kun nedjusteres, hvis der søges om anvendelsesændringer på ejendommen, hvorefter et nyt parkeringsbehov undersøges.

Nu har ejeren af bygningen søgt om anvendelsesændringer for for- og sidehuset, og kort fortalt betyder det, at forvaltningen nu får mulighed for at dispensere fra lokalplanens parkeringskrav, fordi parkeringsbehovet skal vurderes på ny, når anvendelsen ændres.

»Det er glædelig grønt nyt for København og for Østerbro at vi nu får muligheden for at beholde Østergro. Det er ingen hemmelighed, at Radikale Venstre har været noget utålmodig i forhold til at få en afklaring og finde en god grøn løsning. Den er der nu og håber på at den politiske enighed om at finde en løsning som Østergro kunne bestå holder nu, hvor løsningen er på plads,« lyder det fra de radikales Mette Annelie Rasmussen.

Østergro har i perioden fra 27. maj 2014 til 31. januar 2016 kunnet fungere lovligt som tagfarm, fordi forvaltningen gav en midlertidig dispensation fra parkeringskravet. Men da forvaltningen ikke havde mulighed for at forlænge den midlertidige tilladelse, blev sagen taget op politisk med henblik på lovliggørelse af Østergros indretning.

Teknik- og Miljøudvalget tager stilling til sagen på mandag.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Lokale spejdere fra FDF F7 gav den gas med andre unge på seniorfestival i det jyske.

Unge spejdere gav den gas på festival

I månedsvis kæmpede brugerne af Gang i Gaden for politisk opbakning, inden de i april kunne fejre, at de kom med på overførselssagen. Men få har månederne været, før de igen står i samme situation. Er der politisk opbakning til dem eller ej?

Åbent brev til alle politikere i Københavns Borgerrepræsentation