Grønjordssøen er tørlagt igen i år, selv om tørken ikke har været lige så udtalt som i fjor.
Grønjordssøen er tørlagt igen i år, selv om tørken ikke har været lige så udtalt som i fjor. - Foto: Inge Rasmussen

Søen på Amager Fælled tørret ud igen i år

NATUR. Ligesom i fjor er Grønjordssøen tørret ud i år. Københavns Kommune oplyser, at det er en bevidst strategi, at man ikke fylder vand på den udtørrede sø, men lader naturen gå sin gang og klare det selv.

AMAGER FÆLLED: Inge Rasmussen, der bor i Sundbyvester, gik for nylig tur på Amager Fælled og blev overrasket over at finde Grønjordssøen helt udtørret, så hun sendte os dette foto.

»Vandstanden er normalt fra 1,50 til 2,50 meters dybde, og søen får kun vand fra regnvand. I 2017 var der masser af vand i søen. I øjeblikket er man jo meget fokuseret på dyreliv, frøer med mere, som vi skal bevare – nu er der kun dræber-snegle på bunden,« skriver Inge Rasmussen til os og spørger, om vi kan undersøge sagen.

Ikke et nyt fænomen

Vi har spurgt Københavns Kommune, om det er usædvanligt, at Grønjordssøen udtørrer, og enhedschef Jørgen Lund Madsen fra Teknik- og Miljøforvaltningen fortæller, at det bestemt ikke er et nyt fænomen.

»Vandstanden i søen er løbende blevet registeret igennem de sidste mange år, og her har vi flere gange set udtørring i forbindelse med tørre sommerperioder. Det skete også sidste år, hvor tørken begyndte allerede i maj måned og strakte sig over hele sommeren,« fortæller han.

Det er en bevidst strategi fra kommunens side, at søen ikke fyldes manuelt op med vand, når den udtørres, men at naturen får lov at gå sin gang, og at søen fyldes op i det tempo, der falder regn.

»Ifølge plejeplanen skal Grønjordssøen opretholdes så upåvirket som muligt i forhold til den omkringliggende byudvikling, og den skal være uden kontakt til de kanaler og vand-elementer, der er anlagt i Ørestad. Derfor modtager Grønjordssøen udelukkende det regnvand, der falder direkte ned i området omkring søen – og derfor er det helt naturligt, at søen tørrer ud,« siger Jørgen Lund Madsen og forklarer, at udsvingene i vandstanden er en fordel for økosystemet:

»Når søen tørrer ud, er det med til at begrænse fiskebestanden og opretholde paddebestanden i området, og det giver gode fangstmuligheder for særligt fiskehejrer.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Festival of Endless Gratitude er scene for anderledes og eksperimenterende kunst. Her ses kunstneren Crank Sturgeon, der optrådte i 2014. Foto: Morten Aagaard.

Festival for eksperimenterende kunst

Østerbros femte Fitness World er netop åbnet på Østerbro.

Fitness World er åbnet ved Østerport