Rikke Rohr varmer op til folkemødet med en ugentlig klumme i Valby & Kgs Enghave Bladet.
Rikke Rohr varmer op til folkemødet med en ugentlig klumme i Valby & Kgs Enghave Bladet. - Foto: Jesper Gisli

KLUMME: Hvad er en sydhavner?

SYDHAVNSTANKER. Valby & Kgs Enghave Bladet giver hver uge frem til Sydhavnens Folkemøde lørdag den 14. september, ordet til initiativtager Rikke Rohr, der vil byde ind med relevant fokus og oplæg til debat

FÆLLESSTRÆK: Der findes jo nok lige så mange måder at være Sydhavner på, som der er beboere…men findes der måske alligevel nogle fællestræk?

Jeg kan jo starte med, at fortælle hvad der fik mig til at flytte tilbage til Sydhavnen.

For det første er det hjælpsomheden – men den finder man heldigvis også andre steder. Det, jeg virkelig elsker ved Sydhavnen, er mangfoldigheden og den måde, alle møder hinanden i øjenhøjde og med respekt – ligegyldigt om du er havnearbejder, tv-vært eller akademiker.

Mangfoldigheden udbredes i disse år, hvor bydelen får flere og flere tilflyttere, der er opvokset i hele landet – ja faktisk hele verden…men jeg er bange for, at kulturen ikke vokser med. For den udspringer af noget helt særligt; nemlig en forståelse for at alle kan havne på bunden i kortere eller længere tid.

I facebookgruppen ’Sydhavnens Bedste Karmagruppe’ kan man derfor trygt efterlyse alt fra en ekstra madras, til aftensmad sidst på måneden og være sikker på, at kommentarsporet bugner af omsorgsfulde tilkendegivelser. De sikrer ikke kun at maven bliver fuld, men gør også hjertet fuld af taknemmelighed og en følelse af at høre til (ikke kun hos vedkommende der skrev, men hos alle der læser med).

Det andet jeg elsker ved SV er muligheden for at leve de mere skæve liv. I mit tilfælde at bo i et hus, jeg selv har bygget med hjælp fra unge og gamle. Dengang var jeg en 1,5m høj, fattig studerende (der godt nok gik på arkitektskolen, men som aldrig havde bygget i andet end pap). Til gengæld havde jeg i hele min barndom set mine naboer bygge deres egne huse, så det måtte jeg vel også kunne! Den selvtillid ville jeg aldrig have haft, hvis ikke jeg var opvokset her. Desuden følte jeg et ansvar for at videreføre den gamle selvbyggertradition; for hvis vi vil værne om disse særlige kulturer, der findes i Sydhavnen, så er vi nødt til aktivt at holde dem i hævd!

Ligesom jeg vil opfordre alle, der flytter til Sydhavnen, til at sætte sig ind i, hvor de er landet. Mange flytter heldigvis hertil, fordi de har forelsket sig i ånden i Sydhavnen – og de modtages med åbne arme.

Det gælder også i Paulis Rødder, de lokale fodboldstøttere, der mødes ligeså meget for at hylde den gamle arbejderkultur og solidaritet, som spillerne på banen. Deres sange emmer af kærlighed til Sydhavnen, men gruppen er åben for alle, der vil være med og der kommer hele tiden nye folk til – også fra andre bydele.

Hvor rykker alt dette hen, hvis samfundsudviklingen med de stigende boligpriser også kommer til at gælde hele Sydhavnen? Det rykker nok blot længere ud i landet, men hvilken by efterlader det os med? Kom til Sydhavnens Folkemøde 14. september og fortæl hvilke kvaliteter, du synes, skal præge fremtidens Sydhavnen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Ny bog: Amagerkansk bassist deler ud af anekdoter fra Kim Larsens storhedstid

Ifølge stotsgartner lars friis er den oficielle forklaring på stavemåden at stenen at der ikke har plads til at skrive de sidste to bogstaver i toiletter. Foto. jørgen torsbjerg møller

GÅDE. Den mystiske »toilett« sten