Et kirkebryllup behøver ikke at være med stor pomp og pragt.
Et kirkebryllup behøver ikke at være med stor pomp og pragt. - Foto: Klaus Sletting

Søndagsklumme: Et kirkebryllup kan også være beskedent

Præsten skriver. Man skal ikke fravælge kirken, fordi man ønsker et bryllup uden pomp og pragt. Sognepræst understreger, at kirkebryllupper sagtens kan være enkle og foregå for eksempel på en hverdag.

Af Michael Aaskov Hemmingsen

Sognepræst, Esajas Kirke

Det er så yndigt: Når man siger kirkebryllup, danner der sig hurtigt bestemte billeder på nethinden. Smuk brudekjole, kirken fuld af gæster, flot bil, reception, bryllupskage og ikke mindst en kæmpe fest om aftenen. Sol og sommer skal det også være. Et eventyr, kort sagt.

Det er alt sammen fint og festligt. Mit eneste bemærkning er, at et eventyr af den type koster mange penge. Der står ikke i Det nye Testamente, at det skal være sådan. Hvis kirken bliver et sted, hvor man kun går hen med sine store livsbegivenheder, hvis man kan stille op med stort udstyr, dyre gaver og flot fest – vil jeg gerne slå et slag for en anden type kirkebryllup, som er lige så fin.

En af de smukkeste vielser jeg har været med til i min tid som præst, foregik en torsdag eftermiddag efter arbejdstid. Der var kun brudeparret, et par vidner og mig til stede. Rummet, ritualet og et par gode salmer stod så stærkt og viste, at den kærlighed, det handler om ved et bryllup, er lige så enkel som den er storslået.

På samme måde, da man for nylig afprøvede drop-in-vielser på Vesterbro. Det blev – ligesom drop-in-dåb – en succes. Her kunne man bare gå ind i kirken en lørdag eftermiddag og blive gift, lige så let og enkelt som på rådhuset. Men stadig med den alvor og kraft, der formidles af kirkerummets fred og højtid, de smukke salmer og af vielsesritualets ord om at bære hinandens byrder og elske og ære hinanden i medgang og modgang.

Når jeg spørger de vordende brudepar, hvad der får dem til at vælge kirken frem for rådhuset, er ordet alvor et af de første, der melder sig. Ikke fordi man ikke mener sit giftermål lige så alvorligt ved at blive borgerligt viet. Men måske fordi rummet, salmerne og ritualet er med til at udfolde det lille ord med den store betydning på en anden måde og i et videre perspektiv.

Kort sagt: kirken er for alle, med eller uden stort bryllupsudstyr. Vil man gerne den kirkelige vielse, men vælger den borgerlige pga. økonomien og de mange forventninger, vil jeg foreslå at overveje sagen en ekstra gang. Hvad med en hverdagsvielse bare med nærmeste familie og venner, hvor I lader dem komme med maden og vinen til jer i stedet for omvendt? De vil helt sikkert gerne. Skal det for resten være en sommerdag, hvor det måske alligevel regner (solskinsvejret kan vi trods alt stadigvæk ikke bestille os til)? Hvorfor ikke et vinterbryllup til at lyse op i den mørke tid?

Igen: hvad er det vi fejrer ved et bryllup? Det er kærligheden, herunder også den kærlighed, der står sin prøve netop i det helt nære i hverdagen. Noget, som sammen arbejder sig igennem også de grå og triste dage, og som kan holde til modstand, ikke kun når der er storm og vinderkulde uden for jer, men også mellem jer.

Det, tror jeg, er en af de ting, kirken kan byde ind med i nutiden og ikke mindst fremtiden: et syn på kærligheden, der rækker ud over romantiseringen og ind i det liv, man siger ja til at bygge op sammen og så inderligt gerne vil. I medgang og modgang.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Slotsgartner Lars Friis. Arkivfoto: Martin Sørensen

Lokalpolitiet starter jagten på ulovlig kørsel på el-løbehjul

Vibeke Langaas var selv meget bange for at skulle føde, da hun ventede sin datter. Derfor fandt hun på at udvikle appen Prepare, som giver tips til fødselsforberedelse. Foto: Martin Sørensen

»Jeg tænkte meget hurtigt, at jeg nok ville foretrække et kejsersnit«