Vibeke Langaas var selv meget bange for at skulle føde, da hun ventede sin datter. Derfor fandt hun på at udvikle appen Prepare, som giver tips til fødselsforberedelse. Foto: Martin Sørensen
Vibeke Langaas var selv meget bange for at skulle føde, da hun ventede sin datter. Derfor fandt hun på at udvikle appen Prepare, som giver tips til fødselsforberedelse. Foto: Martin Sørensen

»Jeg tænkte meget hurtigt, at jeg nok ville foretrække et kejsersnit«

FØDSEL. Vibeke Langaas fra Nørrebro var bange for at føde, da hun ventede sin datter. Frygten bundede i manglende information om, hvordan hun kunne forberede sig på fødslen, og det gav hende ideen til at udvikle den fødselsforberedende app, Prepare.

APP: »Da jeg var gravid, var jeg ret bange for at føde. Jeg synes, fødsler i film bliver portrætteret som noget skræmmende. Man får et negativt billede af det, for man ser aldrig nogen kvinder, der går ind i sig selv og koncentreret arbejder med sig selv og får en god oplevelse ud af det. Så jeg tænkte meget hurtigt, at jeg nok ville foretrække et kejsersnit.«

Sådan fortæller Vibeke Langaas på 35 om sine tanker under sin egen graviditet, da hun for tre år siden ventede sin datter, Molly.

Men efterhånden som hun kom længere hen i graviditeten, og det hele blev mere virkeligt for hende, besluttede hun sig for, at hun ikke ville gå glip af oplevelsen at føde sit barn på den naturlige måde, hvis det var muligt.

»Jeg tænkte ’tænk nu, hvis jeg kun får det her ene barn. Så har jeg kun den ene chance for at opleve noget helt sindssygt’,« siger hun og griner.

Alle skal have råd til hjælp

For at have mod på at gå igennem en fødsel var hun dog nødt til at få mere information om, hvordan hun kunne forberede sig på fødslen, end hvad hun havde fået tilbudt fra Rigshospitalet.

»Hospitalets undervisning handlede meget om deres rutiner, når man kommer ind og skal føde, og det er fint nok, men det gør ikke noget for frygten. Jeg tog derfor på et fødselsforberedende kursus, fordi jeg havde brug for at forstå, hvad det er, der sker med kroppen, og her lærte jeg mange ting, jeg ikke havde hørt før,« fortæller Vibeke, som efter at have været på kurset begyndte at glæde sig til fødslen og til at kunne afprøve de teknikker, hun havde lært.

Kurset var ikke billigt, og hun synes, at alle gravide bør have adgang til den slags fødselsforberedelse uanset størrelsen på pengepungen. Det gav Vibeke, som er IOS-udvikler, ideen til at udvikle appen Prepare. En fødselsforberedende app, som laver et program til den enkelte gravide.

Hver dag i sin graviditet får hun et forslag til to øvelser, der har med vejrtrækning, afspænding eller yoga at gøre. Herudover foreslår appen hver dag to artikler og kommer med et tip.

En god start som mor

Prepare er tænkt som et personligt rum, hvor man kan fordybe sig i sin graviditet med den viden, at de informationer, man får, kommer fra en troværdig kilde. Vibeke har allieret sig med en jordemoder, som har været med til at etablere Roskilde Fødeklinik, og som ifølge Vibeke ved alt, der er værd at vide om fødsler og forberedelsen til dem.

»Det hjalp mig meget, at jeg havde nogle værktøjer til at håndtere veerne, og jeg endte med at have en rigtig god fødsel, som hverken var pinefuld eller frygtelig. Og det er godt at gå ind i moderskabet med en tro på sig selv og en følelse af, at man kan tage vare på sig selv og sit barn. Det er mega fedt at have haft en fødsel, der var – ikke nem – men som gør, at man føler sig styrket bagefter. Oplevelsen af fødslen er med dig i rigtig lang tid, og den betyder meget for dit selvbillede.«

Ingen lyserøde briller

Med appen ønsker Vibeke, at flere kvinder, som hende selv, skal få en oplevelse af, at frygten for fødslen erstattes af en positiv forventning. Og en forståelse af, at smerten spiller en god rolle.

»Det skal ikke forstås sådan, at jeg prøver at glorificere det at føde. Appen er en down to earth og ærlig tilgang til fødslen, som man kan bruge, hvis man ønsker nogle værktøjer til at forberede sig på den,« siger Vibeke, som også går med planer om at lave en efterfødselsapp, da hun oplever, at der i høj grad også mangler information om tiden efter fødslen.

»Ingen synes, det hele tiden er lyserødt at være nybagt mor. Det er hårdt, især de første uger, men det bliver der ikke talt så meget om,« siger hun.

Har du selv planer om, at du skal have flere børn?

»Det er i hvert fald ikke fødselsoplevelsen, der skulle afholde mig fra det,« siger hun med et grin og tilføjer:

»Ja, det vil jeg gerne.«

Du kan læse meget mere om Prepare på preparebirth.com

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Et kirkebryllup behøver ikke at være med stor pomp og pragt.

Søndagsklumme: Et kirkebryllup kan også være beskedent

Mandag 7. oktober står programmet på afrikansk dans i Krudttønden.

Krudttønden fyrer den af med afrikansk dans