- Foto: Martin Sørensen (Arkiv)

Sydhavnstanker: Kan bygninger udstråle kærlighed?

KLUMME. Valby & Kgs Enghave Bladet giver frem mod Sydhavnens Folkemøde lørdag 14. september, ordet til initiativtager Rikke Rohr, der vil byde ind med relevant fokus og oplæg til debat.

Af Rikke Rohr, initiativtager til Sydhavnens første folkemøde

Jeg vil vove at påstå, at de kan! De kan i hvert fald emme af den kærlighed, der er blevet lagt i at bygge dem.

Og hvad gør det egentlig ved mennesker at gå forbi sådan et hus? For slet ikke at tale om at komme hjem til det hver eneste dag? Og hvad gør det omvendt ved mennesker at komme hjem til en bygning, der hovedsageligt er sat i verden for, at en investor (der for længst er videre til næste projekt) har kunnet høste en fortjeneste?

Her i Sydhavnen har vi indtil flere selvbyggermiljøer, hvor der de sidste 100 år er vokset en kultur frem, der bygger på kreativitet, hjælpsomhed, hårdt arbejde og ikke mindst tid til at finpudse små personlige detaljer. Derfor er der ikke to huse der er ens, og man kan ofte aflæse hvilke liv, der leves derinde. På den måde bliver en gåtur i de miljøer samtidig et katalog over alle de forskellige liv, man kan vælge at leve. Man oplever, at der på trods af forskellighederne følger et rigt socialt liv med, hvor man i fællesskab vedligeholder fælleshuse og bygger legepladser.

Hvad blev der af fælleslokalerne?

På de nye havneholme er der også et dejligt liv på kajen om sommeren, men der findes hele karréer, hvor der ikke er indtænkt ét eneste fælleslokale. Det ville jo aldrig være sket, hvis os der skulle bo i lejlighederne, havde haft indflydelse – eller hvis der havde været dygtige arkitekter på opgaven, som havde fået lov at gøre deres arbejde. Det er desværre bare hverken de kommende beboere eller arkitekternes faglighed, der vægtes højest i disse år. Der bygges hele tiden blot kopier af det, ejendomsmægleren sælger mest af lige nu. Dvs. vi tegner ikke til fremtiden, vi tegner mere af det, som allerede findes i hobetal. Og vi aner ikke engang om folk køber det, fordi det reelt opfylder deres ønsker og behov eller om det blot skyldes at det er de boliger, der lige er til at få.

På den måde får vi aldrig den blandede og mangfoldige by, som vores boligminister siger, at han drømmer om. Han og vores lokalpolitikere kunne dog starte med at lytte til Københavns nye Stadsarkitekt. Hun taler blandt andet for, at man fremover skal sørge for at sælge byggefelter i meget mindre størrelser, sådan at mennesker kan gå sammen i deres egne ejerforeninger og selv hyre et arkitektfirma, til at tegne for sig. På den måde kan vores nybyggeri også komme til at udstråle kvalitet og personlighed samt indeholde lige præcis de boliger og fællesarealer, som de pågældende beboere ønsker sig. Det behøver ikke engang at blive dyrere, for der er jo et helt investor-led, der ikke skal have sin fortjeneste.

Men hvad skal vi så gøre for at sikre fællesarealer og sammenhold i de allerede opførte karréer?

Dette og meget andet skal vi diskutere på Sydhavnens Folkemøde 14.sep. 2019

Stadsarkitekten kommer også.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Madkulturhuset og boliger på hjørnet af Platanvej og Frederiksberg Allé er ved at være klar. Foto: Heidi Engelund

Frederiksberg Allé 41 inviterer indenfor

Tidligt tirsdag morgen stormede Københavns Politi et nedlagt jobcenter i Baldersgade, hvor nogle havde besat bygningen. Ti personer blev anholdt.

Politiet stormede jobcenter på Nørrebro