Diget ved Nordstranden i Dragør.
Diget ved Nordstranden i Dragør. - Foto: Arkivfoto

Dragør får støttekroner til digeprojekt

DIGER. Dragør Kommune får 1,5 millioner kroner til udvikling af et kystbeskyttelsesprojekt fra Realdania, Miljø- og Fødevareministeriet og Kystdirektoratet. Det afklares snart, om der er basis for et digesamarbejde med Sund & Bælt.

DRAGØR: Et partnerskab mellem Realdania, Miljø- og Fødevareministeriet og Kystdirektoratet har i projektet ’Byerne og det stigende havvand’ udvalgt syv pilotprojekter, der nu får økonomisk støtte til at udvikle et kystbeskyttelsesprojekt.

En af de udvalgte er Dragør Kommune, der har fået 1,5 millioner kroner til at udvikle et konkret projekt, som skal sikre boliger og infrastruktur i fremtiden mod stormflod.

Dragør Kommune er i forvejen i gang med forberedelserne til et større projekt med forstærkning af de eksisterende diger og etablering af nye for at kunne stå imod fremtidig havvandsstigninger og stormflod.

En forudsætning for fondsstøtten er, at Dragør Kommune medfinansierer med minimum halvdelen i projektudviklingen.

»Hele forprojektet har vi allerede afsat penge til, og vi er jo glade for, at vi med støtten nu har mulighed for at udvikle et konkret projekt til kystbeskyttelse, hvor vi vil have fokus på at styrke sammenhængen mellem kyst og baglandet med boliger og landskab, så mest vindes og mindst tabes,« siger borgmester Eik Dahl Bidstrup (V).

Drøftes med Sund og Bælt

Forprojektet skal udvikles gennem en konkurrence, hvor grundejerforeningerne vil blive inviteret til at deltage.

Men invitationen til konkurrencen blev sat på standby tidligere i år efter en henvendelse fra Sund & Bælt om et eventuelt samarbejde om kystbeskyttelse.

»De har en tunnel, der helst ikke skal oversvømmes, så efter etablering af Ullerupdiget ser de på, hvad næste fase kunne være for dem, og om der måske kunne være et samarbejde med Dragør Kommune, hvor vi har fælles interesser. Vi har samtaler med dem og når snart den første konklusion om, hvorvidt der er noget at gå videre med,« siger Mette Jeppesen, direktør for plan og teknik i Dragør Kommune.

Det forventes, at By-, Erhvervs- og Planudvalget behandler de foreløbige konklusioner på sit møde i oktober.

Processen med projektudvikling og anlæg af kystbeskyttelse forventes at vare tre-fire år. Når først kystbeskyttelsesprojektet er udviklet, skal byrådet vedtage en finansieringsmodel, og myndighederne skal behandle diverse tilladelser i forhold til naturbeskyttelse, oplyser kommunen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Jan med megafonen.

Sundbys stemme gennem ti år

Lysskiltet på Rigshospitalet som er blevet tændt igen i sommer og siden slukket. Det er meningen, at det skal tændes igen, men ikke være for stærkt. Foto: Thomas Frederiksen

Lys fra Riget irriterer beboere