Marianne Sams er en del af andelsforeningen Det nye Fællesskab, hvor ti kreative kvinder og mænd er gået sammen om at skabe salg og lave events for Vanløse.
Marianne Sams er en del af andelsforeningen Det nye Fællesskab, hvor ti kreative kvinder og mænd er gået sammen om at skabe salg og lave events for Vanløse. - Foto: Anja Berth

Elsker 😍

En lille verden af nyt fællesskab

Sammenhold. Ni kvinder og én mand driver i fællesskab café og butik på Jernbane Allé 70. Kom med indenfor i kollektivet Det Nye Fællesskab. Nej, hvor er det bare hyggeligt.

Jernbane Allé: Man bliver hurtigt forelsket, når man træder indenfor i Det nye Fællesskab på Jernbane Alle 70

Om det skyldes bordlampen med skærm af perleplade i sarte pasteller, de fine net i thailandsk mønster og i farver som tysk færgeslik, den orange silkekimono eller den varme kaffe og lune efterårsstemning er svært at afgøre. Rart er her, og regnen udenfor får totalt baghjul af den lune formiddagshygge.

Det Nye Fællesskab er en forening med ni kvinder og én mand, der i lørdags kunne fejre et års fødselsdag.

Ti små erhvervsdrivende med hver deres virksomhed er samlet for dels at sælge egne og hinandens varer, men også for at give noget tilbage til bydelen med events og workshops som perleplader, sydage og strik&drik-aftener.

Strikkede stress væk

I dag er det kvinden bag strikkeaftenener, Marianne Sams, der står i butikken. De tyve månedlige arbejdsdage skiftes man til om at tage og det betyder, at man er på arbejde to gange om måneden. Marianne Sams er 57 år og har i mange år arbejdet som direktionssekretær i blandt andet Mærsk og Nokia.

For to år siden gik hun ned med flaget og stress og den gamle hobby om at strikke blev taget op igen. Hun strikkede løs og overvandt stressen. Det gav hende mod til at åbne firmaet Buy Sams, hvor hun sælger strikketøj og strikkeopskrifter. Indtil sidste år havde hun butik i Toldbodgade, men lukkede butikken og en veninde fristede med tanken om at dele butik med andre, så vupti rykkede hun til Jernbane Allé. Og sælger strikketøjet og strikkeopskrifter – ikke garn, det er der ikke plads til – men hun sender kunderne ned til Nørkleriet længere nede af Jernbane Allé. Hun er glad for fællesskabet, selvom det forpligter.

»Det er jo et demokrati, og vi skal være enige om ting. Det er jo ikke ligesom en virksomhed med en direktør, der siger; sådan bliver det!. Vi bliver ved med at tale om det til vi er enige. Så det er meget velset at komme til vores månedlige møder,« som Marianne Sams udtrykker det.

Butikken er spækket med lækkert kunsthåndværk, keramik, kjoler der kan give en grå dag kamp til stregen, smykker, og så er der café, så man kan få en kop kaffe, mens man lader sig friste.

Salg og events

Det Nye Fællesskab har to kerneområder – salg og events som for eksempel strik og drik, perleplade workshop for børn og sy din egen kimono.

Og det er ikke noget problem, at man også sælger de andres varer uden, at man egentlig får profit af det.

»Mine varer sælger lige så godt, når jeg er her, som når jeg ikke er,« siger Marianne Sams.

Historien om Det Nye Fællesskab, der har eksisteret et år, går længere tilbage. Ophavskvinden er Ulla Rasmussen, der tidligere har haft Stella og Pedro og siden Det Andet Fællesskab i samme lokaler som Det Nye Fællesskab. Men for et par år siden bakkede hun ud og ville gerne overlade lokalerne til et nyt fællesskab og søgte ti iværksættere, der sammen ville fortsætte ånden, Det er nu et år siden, og der er masser af planer blandt de ti indehavere. Der er planer om en ny café og endnu flere events, så fællesskabet giver noget tilbage til Vanløse.

Følg events på facebooksiden Det nye Fællesskab og følg med på Vanløse Bladets Facebookside.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Tidligt tirsdag morgen stormede Københavns Politi et nedlagt jobcenter i Baldersgade, hvor nogle havde besat bygningen. Ti personer blev anholdt.

Politiet stormede jobcenter på Nørrebro

Koncert med Tove Ditlevsens digte