Der forventes et rekordstort antal deltagere fra hele landet til Ungdommens Folkemøde 2019 i Valbyparken.
Der forventes et rekordstort antal deltagere fra hele landet til Ungdommens Folkemøde 2019 i Valbyparken. - Foto: PR-foto.

Folkemøde for de unge torsdag og fredag – andet godtfolk må vente til næste uge

Torsdag morgen starter Ungdommens Folkemøde i Valbyparken – ikke at forveksle med det nye Sydhavnens Folkemøde, som løber af stabelen lørdag 14. september.

Grundloven anno 1849 i glasmontre, samtaler om alt fra fake news til kærestesorger og brandtaler fra en overdimensioneret ølkasse. Det er blandt andet på programmet, når Ungdommens Folkemøde skruer op for samfundsengagementet i Valbyparken torsdag klokken 09.00.

Den storhittende demokratifestival åbnes officielt af landets siddende statsminister. Fra Store Scene vil Mette Frederiksen komme til at holde den officielle åbningstale til folkemødet, hvor unges holdninger og muligheder er det store samtaleemne. Med en overflod af koncerter, foredrag og aktiviteter med mere end 100 organisationer, virksomheder og partier, er der lagt op til en fest udi nye idéer, tanker og drømme, skriver folkemødet i en pressemeddelelse.

»Vi er utroligt glade for, at landets statsminister er med til at åbne Ungdommens Folkemøde i år. Ved at møde den unge generation i øjenhøjde giver hun inspiration til de mange tusinder af unge, der deltager i festivalen. Som Danmarks politiske leder sender hun et vigtigt signal om, at unges meninger rent faktisk har betydning. Desto mere vigtigt er det også, at hun kan give et vigtigt indspark i forhold til at få unge til at engagere sig og få dem til at reflektere over, hvordan vores samfund kan være anderledes,« siger Olav Hesseldahl, som er engagementsdirektør i Ungdomsbureauet og en af idémændene bag folkemødet.

Demokratisk frirum

Ifølge en undersøgelse foretaget af Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) ligger danske unge i top, når det kommer til viden om samfund og demokrati, men samtidig ligger de under det internationale gennemsnit, når det kommer til at engagere sig i samfundet. Undersøgelsen viser dog, at danske unge interesserer sig for samfundet og gerne vil engagere sig, men at de oplever ikke at kunne komme til orde i den offentlige debat. Derfor er Ungdommens Folkemøde et frirum, hvor unge får plads til at blive hørt og danne deres egne ideer og visioner, forklarer Olav Hesseldahl.

»I den offentlige debat er der mange velmenende stemmer, som taler om, at de unge skal engagere sig, men der bliver som regel talt hen over hovedet på dem. De unge bliver ikke inddraget i debatten, og de får ikke plads til at danne deres egne mærkesager, hvor de ønsker at engagere sig og skabe forandring. Derfor handler Ungdommens Folkemøde om at give unge plads til at tale sammen, høre hinandens ideer og finde ud af, hvordan de mener, at vores samfund kan blive bedre og skal se ud fremover,« siger han.

Unge fra hele landet

Til folkemødet ventes 30.000 unge fra hele landet at deltage i festivalen, og Olav Hesseldahl forventer hermed at slå sidste års rekord på 23.500. Deltagerne kommer fra ungdomsuddannelser fra blandt andet Esbjerg, Odense, Randers og Nakskov, så unge fra samtlige landsdele er repræsenteret ved festivalen.

Med fire scener, mere end 100 stadeholdere og omkring 500 aktiviteter vil deltagerne blive mødt af et hav af holdninger og idéer på tværs af det politiske spektrum, så festivalen kommer til at udgøre et mikrokosmos af det omgivende samfund. Festivaldeltagerne kan således møde Özlem Cekic til en kop dialogkaffe, de kan komme til croquis med Muskelsvindfonden, eller de kan høre Vincent Hendricks, professor i filosofi, diskutere ‘fake news’ med Martin Ruby, politisk chef for Facebook i Norden.

Herudover byder programmet på debatter med ungdomspartilederne, samtaler om ensomhed, workshops om indisk folkedans og koncerter med blandt andre Barbara Moleko og Nikoline.

Fakta om Ungdommens Folkemøde

Festivalen foregår den 5.-6. september i Valbyparken klokken 9.00-16.00 begge dage. Det er gratis at deltage og kræver ingen tilmelding.

Festivalen finder sted i Valbyparken i det område, der hedder Gryden. Følg poppelalléen fra Valbyparkens indgang, hvor du vil blive ført direkte til festivalområdet.

Cirka 250 frivillige er med til at stable Ungdommens Folkemøde på benene. Festivalen byder på mere end 100 workshops fordelt på 80 stadepladser, og der bliver tilsammen afholdt mere end 500 aktiviteter. Programmet er fordelt på fire scener: Store Scene, Lille Scene, Hemmelig Scene og Ølkassen. Festivalpladsen er handicapvenlig, alkoholfri og åben for alle.

Ungdommens Folkemøde er arrangeret af nonprofit-organisationen, Ungdomsbureauet, og finder sted for fjerde år i træk. Ungdomsbureauet har som mission at skabe den mest samfundsengagerede generation af unge i Danmarkshistorien. Det skal ske ved at skabe ny viden og debat om unges muligheder og livsvikår gennem mødet med andre unge. Ungdomsbureauet vil desuden være med til at sikre, at unge kommer til orde og får indflydelse i den offentlige og politiske debat og i unges lokalmiljøer. Det skal ske gennem events, workshops, analyser, bøger og undervisning – alt sammen for, af og med unge som de vigtigste aktører.

Se mere her.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Østerbrogade ved Sortedams Sø malet af Christian Købke i 1836.

Østerbrogade: En af de sidst bevarede indfaldsgader til København

Det nye formandsskab for Amager Øst Lokaludvalg ved overdragelsen torsdag.

Sig farvel på fredag: Ole og Ole stopper, Susanne og Rasmus tager over i Amager Øst