Hvert år trækker Grøn Koncert godt 30.000 mennesker til Valbyparken som her i 2017.
Hvert år trækker Grøn Koncert godt 30.000 mennesker til Valbyparken som her i 2017. - Foto: Michael Paldan (arkiv).

Sur 😠 Ked 😭 Haha 😆 Elsker 😍 Like 👍

Mere larm og mindre natur: Valbyparken udset til festivalplads

FULD MUSIK. Onsdag skal politikerne i kultur- og fritidsudvalget tage stilling til, om mulighederne for en permanent festivalplads med faste installationer, højere og mere musik i Valbyparken skal undersøges. Det vil indebære endnu en affredning i området.

Af Jacob Schneider og Benedicte Lorenzen

VALBYPARKEN: Mere end 20 koncerter om året med en højere volumen end de 70 db ved nærmeste beboelse, som nu er grænsen, kan blive en del af fremtidens Valbyparken.

Når Refshaleøen i løbet af fem-seks år skal udlægges til byudvikling, risikerer festivaler som Copenhell, Engage og Distortion at blive hjemløse.

Kommunen har tidligere forkastet Nordhavn, Selinevej og Kløverparken på Amager som Københavns nye, højtspillende områder. Onsdag skal politikerne derfor tage stilling til, om de vil gå videre med Kultur- og Fritidsforvaltningens indstilling: At bringe en screening af Valbyparken som permanent festivalplads ind i de kommende budgetforhandlinger for 2020.

Argumentationen lyder, at Valbyparken jo allerede bruges til Grøn Koncert, Ungdommens Folkemøde og Middelaldermarked – sidstnævnte har dog allerede holdt flyttedag til Ballerup.

Derfor opfordrer forvaltningen til, at man afsætter trekvart million kroner til en undersøgelse af, hvordan man kan installere permanent strøm, kloak og andre installationer.

Forslaget vinder dog ikke megen lokal opbakning. Sydhavner Jan Mathiesen kalder det et fuldstændig meningsløst forslag:

»Jeg mener helt oprigtigt, at dem, der har foreslået det her, må være helt gale i hovedet. Det giver overhovedet ingen mening, at man vil anlægge en permanent festivalplads i Valbyparken, og man taler jo ikke bare om en festivalplads, men også en campingplads, parkeringsplads og meget andet,« siger han til minby.dk og fortsætter:

»Hvis man kigger på Valbyparken i dag, så er der nogle få store arrangementer om året, og det er fint. Det skal ikke forstås sådan, at vi slet ikke vil have nogle store arrangementer til Sydhavnen, men der er godt nok forskel på det, vi har i dag, og så anlæggelsen af en kæmpe stor permanent festivalplads.«

Det unikke ødelægges

Jan Mathiesen er også en af de sydhavnere, der er gået forrest for bevarelsen af det grønne område Stejlepladsen, som ellers er blevet solgt til boligbyggeri. Han mener derfor, at Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag om at opføre en permanent festivalplads i Valbyparken er et dolkestød til Sydhavnens unikke områder:

»Det her forslag viser endnu engang, at politikerne har skyklapper på, når det kommer til Sydhavnen. Vi bliver ganske enkelt kørt over igen, ligesom vi gjorde i forbindelse med Stejlepladsen, hvor det viste sig, at ingen af politikerne kendte området, inden de traf beslutningerne. Det virker som om, man ser Sydhavnen som en blind vej, man aldrig kører ned ad. At man på ingen måde har forståelse for den samhørighed, der er mellem Sydhavnen og dens grønne områder, som er med til at gøre bydelen unik,« lyder det fra Jan Mathiesen.

Brug pengene bedre

Har slår samtidig fast, at en festivalplads ikke blot vil gå udover de haveforeninger, der ligger nærmest Valbyparken, men derimod ramme hele Sydhavnen. Står det til Jan Mathiesen, bør politikerne allerede nu droppe at bruge penge på en screening:

»I stedet for at bruge 750.000 kroner på en screening, der er fuldstændig meningsløs, skulle man hellere bruge de penge på at løse nogle af de sociale problemer, Sydhavnen døjer med. Det kunne eksempelvis være udfordringerne på Anker Jørgensens Plads,« siger han.

I håbet om at vinde gehør hos politikerne har Jan Mathiensen søgt foretræde på Kultur- og Fritidsudvalgets møde torsdag.

»Jeg opfordrer andre borgere til at komme med, så vi kan få lukket den her tossede indstilling hurtigst muligt,« siger han.

»Mini Roskilde«

Den lokale repræsentant i kultur- og fritidsudvalget Jens Kjær Christensen (EL) har også kun hovedrysten til overs for idéen:

»Jeg går ikke ind for det: Vi er i en situation, hvor vores grønne områder bliver beskåret på den ene og den anden måde, og så vil man lægge beslag på vores fælles, pragtfulde park X antal dage om året. Her skal man jo selvfølgelig betale for at komme ind i indhegnede områder – plus at man skal lægge plastgulve ud, som helt sikkert får indflydelse på græsset.

Det er jo nærmest en mini Roskilde Festival, man skal flytte fra Refshaleøen med campingplads, masser af parkeringspladser og faste installationer. Det er en rigtig dårlig idé, at private arrangører skal forgribe sig på vores grønne fællesarealer. Min dagsorden er, at vi skal prøve at erobre flere åndehuller i en by, der bliver tættere og tættere,« mener Kjær, som i øvrigt tvivler på, at idéen kan føres ud i livet:

»Store dele af Valbyparken er fredet, og det vil jo kræve en dispensation. Den kan jeg tvivle på, selv om vi screener nok så meget. Nu er det jo et forslag om at henvise det til budgetforhandlinger, og det er der jo så meget, der bliver. Jeg kan levende forestille mig, at den her også ryger videre, men det er et spild af konsulentpenge,« siger Jens Kjær dagen inden udvalgsmødet onsdag 4. september klokken 16.00.

Læs forvaltningens indstilling her.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Vesterbo Bladet satte George Motz foran kameraet og bad ham - inspireret af Jørgen Leth og Andy Warhol - spise en burger. Se George Motz spise en burger længere nede på siden: »That was way better than the burger that Andy Warhol ate,« siger han.

Burgerbaronen mødte Vesterbro

Christianshavnerdagen plejer at være noget af et tilløbsstykke.

Morgenjazz og langborde: Bydelsfest i Sankt Annæ Gade