Jernmeteoritten Agpalilik på hele 20 ton på den stålslæde, som den står på den dag i dag i Geologisk Museums gård (Nordvestgrønland, 23. august 1965).
Jernmeteoritten Agpalilik på hele 20 ton på den stålslæde, som den står på den dag i dag i Geologisk Museums gård (Nordvestgrønland, 23. august 1965). - Foto: Foto: Vagn F. Buchwald, Statens Naturhistoriske Museum

Meteoritudstilling: Rør ved stykker af Månen og Mars

Øster Voldgade: Den nye udstilling ’Meteoritter – en rejse gennem tid og rum’ kan opleves på Geologisk Museum fra 5. september 2019 til 30. august 2020. I den nye udstilling kan danskerne og turisterne blive klogere på meteoritters oprindelse, myterne herom, og hvordan det stenlignende objekt kan hjælpe forskningen. De har nemlig en stor videnskabelige værdi og kan fortælle en helt masse om solsystemet.

For store og små

Det er Statens Naturhistoriske Museum, der åbner udstillingen på Geologisk Museum, og den er både for voksne og børn samt begyndere og de lidt mere øvede. Meteoritterne har tidligere været kendt som et tegn på dommedag, helligdom og gudernes afføring, men de små sten er egentlig ’bare’ sten, der har været en rejse gennem verdensrummet og som trænger igennem Jordens atmosfære og ender på jordens overflade. Besøgende kan regne med en fascinerende rejse gennem forskellige tider og fortællinger mellem mennesker og meteoritter. Gæster vil allerede uden for museet blive mødt af Agpalilik-meteoritten, der er en af verdens største jernmeteoritter, fundet af den danske forsker Vagn Fabritius Buchwald i Grønland i 1963. Der bliver også fortalt historier om rummet, og gæster har sågar mulighed for at røre meteoritter fra Mars og Månen. I videnskabeligt øjemed er meteoritten i sig selv interessant grundet dens alder, som er ældre end Jordens.

Med udstillingen ønsker Statens Naturhistoriske Museum at skabe interesse for naturvidenskaben hos børn og unge.

»Med Meteoritter – en rejse gennem tid og rum har Statens Naturhistoriske Museum en unik mulighed for at sætte fokus på vores plads i universet. I de sidste 30 år har forskningen i meteoritter taget fart, og vi er kommet tættere på at forstå, hvordan Solsystemet og livet på Jorden er opstået,« siger museumsdirektør, Peter C. Kjærgaard. Det koster 60 kroner i entré for voksne og 40 kroner for børn. Læs mere på snm.ku.dk/udstillinger/.

nmb

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Jesper Gisli er ny redaktør ved Hovedstadens Mediehus, som har til huse på Gammel Kongevej.

»Jeg involverer mig, fordi jeg elsker fællesskaber«

Marianne Vestergaard Nielsen og Inger Brostrøm i Ingers sofa lige efter vi overraskede hende med lækker champagne og kåringen som bedste nabo.

Vanløses bedste nabo løb tør for løg i farsen