Boldklubben Frem vandt den første udgave af Valby Bladet Cup i 2002. Anfører Mikkel Thygesen fik overrakt pokalen af daværende overborgmester Jens Kramer Mikkelsen.
Boldklubben Frem vandt den første udgave af Valby Bladet Cup i 2002. Anfører Mikkel Thygesen fik overrakt pokalen af daværende overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. - Foto: Michael Paldan

Valby Bladet Cup: En fast del af den lokale sommer

SPORT. Når sommerferien går på hæld, går Valby Bladet Cup i gang. Sådan har det været de seneste 18 år. For de lokale fodboldklubber er Valby Bladet Cup blevet en naturlig del af sæsonopstarten.

FODBOLD: Det hele begyndte i slutningen af 2001 med en henvendelse til Valby Bladet fra Rikken FC’s daværende formand.

18 år, 261 kampe og 1.354 mål senere fremstår Valby Bladet Cup som en fast del af sensommeren i Valby og Sydhavnen. Fodboldturneringen er et lokalt brand i sig selv, og noget som klubberne mere eller mindre tager for givet som en naturlig del af sæsonopstarten.

Valby Bladet Cup er en videreudvikling af den noget mindre Rikken Cup, som blev afviklet i alt tre gange omkring årtusindeskiftet. Daværende Rikken FC-formand, Per Jakobsen, kontaktede denne artikels byline og spurgte, om ikke den lokale avis på den ene eller anden måde kunne tænke sig at blive en del af arrangementet.

Valby Bladet tæmmede den fine aflevering efter bedste evne og har så at sige været spilstyrende lige siden.

Rafn, Axelsen og Safri Duo

Idéen var, at alle bydelens største fodboldklubber med et eller flere habile seniorhold skulle inviteres. Alle otte indbudte klubber takkede uden tøven ja.

Med en turneringsstruktur bestående af 15 kampe skulle der tilknyttes en værtsklub mere. Rikken FC fik selskab af Valby Boldklub, som straks greb chancen.

En anden nyskabelse var afholdelsen af en officiel lodtrækning, som skulle placere deltagerklubberne i de respektive indledende puljer.

De første tre år var det Dansk Boldspil-Unions daværende generalsekretær, Jim Stjerne Hansen, som forestod lodtrækningen.

Siden har en perlerække af kendte navne – alle med en lokal tilknytning – haft fingrene i lodtrækningsbowlen. Listen tæller blandt andre Lina Rafn, Mikael Birkkjær, Tommy Troelsen, Carsten Bjørnlund, Timm Vladimir, Gustav Salinas, Heidi Frederikke Sigdal, Safri Duo og Viktor Axelsen.

Italiensk skønhed

Der blev naturligvis også indstiftet en vandrepokal. Den nåede at blive uddelt 14 gange, inden Boldklubben Frem vandt den til evigt eje i 2015 efter klubbens femte Valby Bladet Cup-titel.

Året efter kom den nuværende pokal til verden: en 62 centimeter høj skønhed produceret i Italien. Den og dens forgænger er gennem tiderne blevet overrakt af en række borgmestre. Blandt andre overborgmester Jens Kramer Mikkelsen og de to kultur- og fritidsborgmestre, Martin Geertsen og Pia Allerslev.

Også daværende folketingsmedlem Johanne Schmidt-Nielsen og tv-vært Heidi Frederikke Sigdal har varetaget rollen som præmiepige.

Ligesom det efterhånden er blevet en fast bestanddel, at der er et års forbrug af Ota Solgryn til Valby Bladet Cups topscorer, så er der tradition for, at turneringen dømmes af nogle af hovedstandens unge og mest talentfulde dommere.

Den lokale håneret

Hvad der tilbage i 2002 begyndte som en otte holds-turnering, med to indledende puljer a fire hold, udviklede sig sidenhen til i 2015 og 2016 at omfatte 12 hold, til i dag at have fundet sit rette leje på ni deltagerhold fordelt i tre indledende puljer med tre hold i hver pulje.

Der er også tradition for kontante pengepræmier til de fire bedste hold,. Men selvom pengene luner godt i de altid hungrende klubkasser, så deltager klubberne først og fremmest i Valby Bladet Cup for – via nogle velafviklede og intense testkampe – at komme i gear til den forestående efterårssæson.

Og så er der lige et motiv mere; nemlig at jagte den lokale håneret og den tiltagende prestige der er ved, at kunne kalde sig for valbymester i et år. Den ære skal man bestemt ikke undervurdere.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Berlin-muren ved Brandenburger Tor.

Golden Days markerer 30-året for Murens fald

Lokal svømmeveteran vinder guld ved VM