Valbys mange parkeringspladser vil i fremtiden være omdannet til grønne parker, fordi autonome biler har gjort de private biler overflødige. Sådan lyder et af fremtidsforsker Martin Kruses bud på et Valby om 100 år. Tegning: Peter Kjærgaard
Valbys mange parkeringspladser vil i fremtiden være omdannet til grønne parker, fordi autonome biler har gjort de private biler overflødige. Sådan lyder et af fremtidsforsker Martin Kruses bud på et Valby om 100 år. Tegning: Peter Kjærgaard

Tidsmaskine: Hvordan ser Valby ud om 100 år?

FREMSYN. Meget er sket i Valby, siden Valby Bladet blev sendt på gaden første gang i 1919, men hvordan ser bydelen mon ud, hvis vi skruer tiden 100 år frem i tiden til 2119? Det har vi spurgt fremtidsforsker Martin Kruse om.

BYUDVIKLING: Lad os forestille os, at vi sidder i en tidsmaskine, som tager os tilbage til 1919. Her møder vi Valby Bladets stifter W. Winkelmann, som vi inviterer 100 år frem i tiden. Hvad vil han mon tænke, når han ser de mange nye bygninger, der skyder frem på den gamle grønttorvsgrund, som langtfra var grønttorv i 1919.

Vil han kunne kende Toftegårds Plads, hvor A. Stellings farve, lak og fernisfabrik var forholdvis nyopført i 1919? Og vil han nå helskindet over de store indfaldsveje, hvor bilerne drøner igennem? Svarene får vi ikke, men lad os sende W. Winkelmann tilbage til fortidens Valby og rejse til fremtiden.

Tilbage til fremtiden

Hvordan ser en københavnsk bydel som Valby mon ud om 100 år? Det har fremtidsforsker fra Instituttet fra Fremtidsforskning Martin Kruse nogle bud på.

»På en 100 års horisont kan næsten alt ske, men nogle ting vil også være de samme. Bygningsmassen består i gennemsnit i cirka 80 år, det har den i hvert fald historisk gjort. Nogle af de bygninger, vi ser i dag, vil derfor stadig være der fremadrettet, men det afhænger selvfølgelig af klimaforandringerne. Ikke fordi, der kommer vand i gaden, men fordi den bygningsmasse, vi har i dag, ikke i tilstrækkelig grad har indtænkt de klimakrav der formentlig vil komme fremover. Vi er generelt glade for vores gamle bygninger, men nogle bygninger vil det simpelthen ikke kunne betale sig at modernisere.« fortæller han.

Fra parkering til park

Forestil dig nu, at der hvor parkerede biler i dag fylder op i bydelen, vil der i fremtiden være grønne oaser. Det kan meget vel være virkelighed om 100 år:

»Transporten vil også ændre på bydelen i fremtiden. Her vil der være autonome biler, der kører rundt, og det vil sige, at de parkeringspladser, der i dag fylder op, ikke behøver at være der i fremtiden. Man vil formentlig derfor se mere grønt i form af parker og sådan noget,« siger Martin Kruse.

Og netop de ændrede transportformer vil også kunne betyde ændringer i fremtidens villakvarterer, hvor garagen pludselig bliver en overflødig del af boligmassen:

»Vi har bygget vores liv op omkring bilen, men det vil ændre sig i fremtiden. Valbys indfaldsveje vil stadig være der, men parkeringspladserne og villakvarterenes garager vil forsvinde. Særligt de garager, hvor man kører ind under huset i den integrerede garage, de vil nok være bygget om til studenterboliger eller noget andet,« lyder buddet fra fremtidsforskeren.

Fremtidens valbygensere

Martin Kruse er forsigtig med at sige ret meget om fremtidens valbygensere, da de jo ikke er født endnu. Han tror dog fortsat, at bydelen vil være en del af København om 100 år:

»Det er svært at sige noget om, hvilke slags mennesker, der bor her, men eftersom København nok vil vokse sig større i fremtiden, så vil en bydel som Valby formentlig være mere centrum, end det er i dag. Jeg tror ikke, de ender med at komme ud af København og ind under en anden kommune, som de var tidligere, det er der i hvert fald ikke noget, der tyder på,« konstaterer Martin Kruse.

Det er blevet tid til at vende tilbage til nutiden, hvor vi ganske snart skal fejre Valby Bladets 100 års fødselsdag. Om vi stadig udkommer om 100 år, ja det må tiden vise.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Kunstnerduoen Morblod udstiller ‘Flame-Mouthed Dagger’ i samarbejde med C4 projects.

Oplev udstillingen Flame-Mouthed Dagger

Poetry slammer Peter Dyreborg kan i år se tilbage på 20 år som poetisk performancekunstner og arrangør af de populære poesikonkurrencer, som blandt andet finder sted i Valby Kulturhus.

Poetisk jubilæum: Juristen der blev poetry slammer