Teaterchef Pelle Koppel har været en del af Valbys kulturelle scene, siden han i 2005 startede bydelens lokale teater Teater V. Foto: Benedicte Lorenzen
Teaterchef Pelle Koppel har været en del af Valbys kulturelle scene, siden han i 2005 startede bydelens lokale teater Teater V. Foto: Benedicte Lorenzen

Teaterlederen: Kulturen har fået et markant løft

KULTURELLE SPOR. Lokale ildsjæle har formået at sætte Valby på det kulturelle landkort med prisbelønnet scenekunst og internationale jazznavne. Men hvordan har kulturen udviklet sig over tid? Det giver teaterleder Pelle Koppel et bud på.

UDVIKLING: Prisbelønnet scenekunst. Internationale jazznavne. Børnekultur. Årlige kulturdage. Og en biograf drevet af frivillige kræfter. Kulturen lever og ånder i Valby, det vidner bydelens kulturelle steder om, men hvordan har Valby egentlig udviklet sig på det kulturelle område i nyere tid?

Det har vi spurgt leder af det lokale Teater V, Pelle Koppel om. Den 51-årige skuespiller, instruktør og dramatiker har nemlig om nogen haft fingeren på Valbys kulturelle puls.

Hvordan har du oplevet kulturen udvikle sig i Valby, mens du har boet der?

Jeg oplever, at der, siden jeg startede det lokale teater, Teater V, tilbage i efteråret 2005, er der sket en markant udvikling af kulturlivet i Valby. I det hele taget, oplever jeg, at bydelen er blomstret op og er blevet mere og mere attraktiv på alle planer i løbet af de snart 21 år, jeg har været så privilegeret at bo her.

Hvad har været skelsættende?

Den mest skelsættende begivenhed må for mig være udnævnelsen af Teater V til ’Lille Storbyteater’ tilbage i 2008. Dernæst den første Sommerjazz Festival, som Benjamin Koppel gennemførte i 2009. Sidst, men absolut ikke mindst, åbningen af Valby Kino i 2013, der var resultatet af lokale ildsjæles mangeårige slid og slæb for en lokal biograf.

Og så har jeg ikke nævnt, at Nordisk Film jo for rigtig mange år siden valgte at etablere sig i netop i Valby og stadig er den største og allermest markante kulturproducent i bydelen. Det mærker man desværre, som almindelig borger, ikke så meget i det daglige. Jeg ville elske, hvis Nordisk Film valgte fremadrettet at bruge lidt mere energi og nogle flere resurser på at bakke op om deres lokale bydel også.

Hvor ser du området om 100 år?

Først og fremmest håber jeg, at Valby stadig findes. Jeg vil nok ikke være her til den tid, med mindre, selvfølgelig, der skulle ske mirakler på den livsforlængende front – og det er jo ikke nemt at spå om fremtiden, så måske …

I givet fald håber jeg, kunsten og kulturen har fået en større rolle og ikke mindst, at bydelen har fået en tidssvarende teaterbygning (med værksteder, skuespillergarderobe, prøvesal og måske ligefrem en ekstra teatersal, til gæstespil). En teaterbygning, som fra starten er tænkt og bygget til professionel teaterproduktion, så vi ikke (ligesom vi desværre stadig har det i Prøvehallen) vil have daglige udfordringer med larm fra de omkringliggende aktiviteter.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Anette Hvorup Østergaard og Jan Vesterlund stopper efter 22 år i Godthåbskonditoriet.

Efter 22 år: Nyt slag i bolledejen

Valbys mange parkeringspladser vil i fremtiden være omdannet til grønne parker, fordi autonome biler har gjort de private biler overflødige. Sådan lyder et af fremtidsforsker Martin Kruses bud på et Valby om 100 år. Tegning: Peter Kjærgaard

Tidsmaskine: Hvordan ser Valby ud om 100 år?