Mohamed Tannoukhi (tv) og Frederikke Vorm (midt) er begge 17 år og går i 3.g på Københavns Åbne Gymnasium ligesom 18-årige Anna Kjær, der dog går i 2.g. Fælles for de tre unge er, at de bor i Valby, som de holder meget af. Foto: Benedicte Lorenzen
Mohamed Tannoukhi (tv) og Frederikke Vorm (midt) er begge 17 år og går i 3.g på Københavns Åbne Gymnasium ligesom 18-årige Anna Kjær, der dog går i 2.g. Fælles for de tre unge er, at de bor i Valby, som de holder meget af. Foto: Benedicte Lorenzen

De unge: »Valby er en bydel fyldt med kultur og glade mennesker«

BYDEL I EN UNGDOMSTID. Midt i fejringen af avisens første 100 år, er det også interessant at lytte til Valbys unge stemmer, som skal bære bydelen med sig i fremtiden. Vi har mødt tre unge valbygensere, som giver deres syn på 2500.

UNGE STEMMER: De er vokset op i Københavns yderkant, der hvor brokvarterene mentalt ligger langt væk, selv om afstanden på et kort er ganske kort. De er en del af København, men de føler sig mest af alt som valbygensere.

Avisen er taget til Københavns Åbne Gymnasium (KG) på Sjælør Boulevard, hvor de tre unge valbygensere Mohamed Tannoukhi, Frederikke Vorm og Anna Kjær har indvilget i at fortælle om deres liv i Valby.

Mohamed Tannoukhi er 17 år og er netop begyndt i 3.g på KG. Han er opvokset i Folehaven, hvor han stadig bor, og på spørgsmålet om, hvordan det er at være ung i Valby falder svaret uden ret meget betænkningstid:

»Det er mega fedt at være ung i Valby, for det er en bydel fyldt med kultur og glade mennesker. Jeg føler hele tiden, der sker noget i Valby, som henvender sig til os unge. Hvis jeg skal beskrive Valby, så vil jeg sige, at det er en bydel, hvor der er stor fokus på at binde folk sammen på tværs, og så er det en meget kulturpræget bydel,« fortæller han, og pigerne nikker enstemmigt.

Her kender alle hinanden

Frederikke Vorm er også 17 år og går i 3.g på KG. Hun boet ved Toftegårds Plads hele sit liv, og når hun skal beskrive det Valby, hun er vokset op i, er det først og fremmest sammenholdet i bydelen, hun vælger at fremhæve:

»Valby er et trygt og godt sted at vokse op, og især alle os unge, der har gået i folkeskole herude har et stærkt sammenhold. På en eller anden måde kender man lidt hinanden. Du har gået i klasse med den og den, som jeg kender. Så selv om vi har gået på skoler i hver sin ende af bydelen, så har vi en forbindelse med hinanden. Det er ret fedt,« forklarer hun og uddyber:

»Jeg gik på Vigerslev Allé Skole, og der havde jeg mine to barndomsveninder, som jeg også gik i klasse med. Nu er vi alle tre endt på helt forskellige gymnasier, men fordi vi er vokset op sammen her i Valby, så har vi nogle lokale stamsteder, hvor vi altid mødes. Så tager ofte vi på café og catcher up på hinandens liv.«

Den trygge bydel

Som den eneste af de tre, er 18-årige Anna Kjær fra 2.g ikke vokset op i Valby. Hun flyttede først hertil for otte måneder siden. Valby er dog langtfra en fremmed bydel for hende:

»Min mormor har boet i Valby hele mit liv, og min far er fra Folehaven, så det er ikke en fremmed bydel for mig. Jeg er dog vokset op i Herlev. Det er en væsentligt mindre by end Valby, men på trods af det, så følte jeg, at Herlev var væsentligt mere utryg. Jeg er enig i, at Valby er et rart og trygt sted at bo. Her er hyggeligt, og man føler sig velkommen, når man flytter til. Jeg synes hurtigt, man kommer ind i sådan en trommerum med, det er her, man hænger ud, og det er her, man handler,« siger hun.

Og netop det med trygheden er et emne, de unge vender tilbage til flere gange, når de skal fremhæve Valbys kvaliteter:

»Jeg oplever, at Folehaven er et mega hyggeligt boligområde, og at være barn i Valby forbinder jeg egentlig med at være tryg. Valby vil for mig altid være det sted, som jeg vil vende tilbage til,« konstaterer Mohamed Tannoukhi, og Frederikke Vorm supplerer:

»Jeg er enig. Valby føles meget som hjem, fordi man kender folk her, og det er heller ikke et sted, hvor man føler, det er farligt at være barn. Jeg måtte for eksempel gerne gå rundt med mine venner, så længe jeg bare fortalte mine forældre, hvor jeg var. Jeg husker heller ikke, at jeg har oplevet noget vild kriminalitet, hvor jeg tænkte, her tør jeg bare ikke gå. Var jeg nu vokset op inde i byen, så tror jeg, der ville have været sådan nogle steder,« siger hun.

Hvor bliver metroen af?

Stilheden lægger sig kortvarigt over samtalen, da de unge får spørgsmålet, hvad der mangler i Valby. Efter lidt betænkningstid, svarer Mohamed Tannouki:

»Jeg synes, det er svært at sætte ord på, hvad der mangler til unge i Valby, for der er jo ekstremt mange initiativer til os herude. Det er jo netop en af de ting, der er fedt ved Valby, at der er så meget fokus på at skabe sammenhold blandt os unge,« siger han.

Og Frederikke Vorm erklærer sig enig og mener, at alt hvad der måtte mangle af dansesteder og barer, kan de unge jo bare tage ind til København og få. Et svar, der får Anna Kjær på banen:

»Hvis jeg skal sige noget, der mangler, så ville det være fedt, hvis S-togene kørte lidt oftere til Valby om natten, og så kunne vi virkelig godt bruge et metrostop,« siger hun og høster bred enighed fra gruppen.

Bodegastyle og privatfest

Hvad laver man så som ung i Valby, når lektierne er lavet, og mørket er faldet på?

»Hvis man gerne vil ud og drikke nogle øl her i Valby, må man gå på en af bodegaerne. På vores skole går vi meget på Teglskægget eller Sjælør Bodega lige hernede. Og så er Toftegårds Bodega også meget hyggelig, men ellers sidder vi meget hjemme hos folk og hygger, inden vi tager ind til byen,« forklarer Frederikke Vorm.

Begge piger fortæller også, at de ofte hænger ud på caféerne omkring Tingstedet. En fritidsbeskæftigelse, Mohamed Tannoukhi ikke helt deler:

»Os fra Folehaven går ikke så meget på café, vi tager mere ud og spiser shawarma sammen. Vi kommer selvfølgelig også i det gamle Valby, men faktisk hænger vi mest ud i Folehaven, hvor vi har flere steder at mødes,« siger han.

På et sidste spørgsmål om hvorvidt de føler sig mest som københavnere eller valbygenserer, svarer Frederikke Vorm:

»Jeg føler mig klart mest som valbybarn.«

Og Mohamed Tannoukhi følger trop:

»Valby står klart stærkest for mig.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Det er på denne ikoniske adresse på hjørnet af Allégade og Frederiksberg Allé, som tidligere husede OK & Kram, at Frankies Pizza åbner på onsdag.

Pizzarestaurant åbner på ikonisk adresse

Ejner Jensen har brugt det meste af livet på at kæmpe for Valbys udvikling, noget han stadig gør. I anledning af Valby Bladets 100 års fødselsdag, ledte bydelsdemokraten an på en gåtur rundt til nogle af de steder i Valby, han har været med til at kæmpe for i årenes løb.

Bydelsdemokratens bekendelser: 60 år i Valbys udviklingstjeneste