I skuret under en byge - Olfert til højre.
I skuret under en byge - Olfert til højre. - Foto: Anders Bentzon.

Etableret ølhygge i Skuret

GADELIV. Skuret på Artillerivej huser omkring 50 såkaldte gadedrikkere, som har fået et velfungerende fællesskab i et gammelt omklædningsrum fra Boldklubben Hekla.

ISLANDS BRYGGE: På en græsplæne ved Artillerivej ligger ’Skuret’. Her holder en flok tørstige sjæle til i et fællesskab, som startede på gaden ned mod Islands Brygge.

Langt de fleste af de næsten 50 mennesker, som har deres gang i Skuret, er fra Bryggen. Der er ni nøgler, så folk kan låse sig ind morgen, middag og aften – men man må ikke overnatte. Som selvbestaltet tovholder for det hele styrer Olfert Risberg slagets gang.

»Ja, jeg begyndte at komme på gaden efter fyraften, da jeg havde sparket konen ud og hun tog ungerne med sig. Så havde jeg ikke så meget at lave, og så skulle jeg lige tjekke, hvordan det gik med brormand dernede. Så drak jeg lige en fyraftensøl, og det var meget hyggeligt.

Der var så et sted i en baggård i Sturlasgade, hvor kommunen tilbød, at vi kunne være. Men der kunne man hverken ryge eller have hunden med, så vi kom mest på gadehjørnerne rundt omkring, blandt andet ved legepladsen dernede. Men det gav selvfølgelig ballade, når folk begyndte at råbe og skrige og skabe sig.

Men så fik vi skuret her. Det er et gammelt omklædningsrum fra Boldklubben Hekla, som de har doneret og vi har sat i stand.

Her har vi tag over hovedet. Og hvis folk ikke opfører sig ordentligt, får de karantæne. Og det har folk lært, lige at tage den med ro: Ingen vold og trusler.

Vi splejser og laver mad sammen, hygger om haven og holder lidt øje med hinanden. Det er meget mere socialt end at stå på gaden, så det er en god løsning – men det kræver jo, at der er nogen, der kan holde justits. Jeg er bussemand, når folk bliver dumme, men også ham, der kan give en krammer. Vi kender hinanden og har gjort det i mange år – det betyder meget for, at det fungerer,« smiler Olfert.

Berøringsangst

Københavns parker, pladser og bænke har altid tiltrukket drikkegrupper som denne, og det giver ofte anledning til gnidninger, når folk bliver for højrøstede eller tisser i hjørnerne, fortæller Kasper Bech, som sammen med Line Køllgård udgør ’Den Boligsociale Gadekontakt’ under Københavns socialforvaltning: Et seks år gammelt initiativ, som startede i samarbejde med boligforeningerne. De skal være med til at bygge bro mellem drikkegrupperne og resten af byen.

»Der er jo ikke nogen, der får noget godt ud af, at folk sidder i deres bolig og holder en fest. Der er jo også et vigtigt socialt element i at mødes i grupper. Når det så går højt for sig, kan folk føle sig lidt utrygge ved det, og det er så her, at vi kommer ind i billedet og prøver at få det hele til at fungere. Det er jo offentlige rum, folk sætter sig i, og det har de al mulig ret til,« forklarer Line.

Den Boligsociale Gadekontakt går rundt i byen og forsøger at få byens drikkegrupper til at bidrage positivt til bybilledet, ligesom de mægler i de konflikter, som der nogle gange opstår med naboerne til disse grupper, som i virkeligheden er en vigtig del af gadelivet, fortæller Kasper:

»Vi kender jo alle de her folk, som sidder på bænken med en øl, hilser og holder lidt øje med, hvad der sker i kvarteret. Det er nok ved at forsvinde lidt, men i ’Huset på Christianshavn’-dagene var det nok mere almindeligt.

Nu er der så ti steder i byen, hvor folk mødes i en lille form for forening. Her er det i en skurvogn, og rideklubben ind mod fælleden er faktisk glade for, at den ligger her, når børnene færdes frem og tilbage.

Jeg har oplevet en familiefar, der havde været nede at handle, som lige kiggede forbi. Det har bare meget at sige, at sådan et sted er en del af lokalmiljøet. Så det ikke er ’de andre’, der sidder der lidt fremmedgjorte.

De fleste problemer løses ved, at folk taler sammen. Langt de fleste kommer ikke hen og spørger, om man lige vil skrue lidt ned, når klokken er ni om aftenen. Så kommer der en distance. Og her er det, at Line og jeg kender dem. Langt de fleste bliver kede af, at folk har klaget, og siger ’åh nej, det kan vi ikke have’.

Det er tit misforståelser og manglende kontakt, der giver problemer. Og måske er Amager ikke så berøringsangst – folk er gode til at komme hen og hilse på.«

Forskellige løsninger

Det er dog ikke alle steder, at et skur er løsningen for de grupper, som drikker på gaden, forklarer de to gadearbejdere.

»Sådan et sted som Amagerbro Torv har sine udfordringer, som vi stadig arbejder på at løse. Der er ret meget pendling fra Sundholm og Kofoeds Skole, og her er vi i tæt dialog med beboere, politi og lokaludvalg om at finde løsninger,« siger Line.

»Det er tit sådan med drikkegruppe-klager, at når man drikker mange øl, så skal man jo tisse. Og hvis der ikke er mulighed for det, så finder man muligheder. Og det er ikke mange, der går ind i Amager Centret og finder et toilet, så der bliver tisset i nogle hjørner… Det er som regel det første, jeg spørger om: ’Hvor tisser I?’ Og det er faktisk det største problem ved Amagerbro Station,« uddyber Kasper og fortsætter:

»Jeg var stor fan af drikkeskure, da jeg startede i det her projekt. Når det er velfungerende som her, så er det det fedeste: Selvjustits og man holder øje med hinanden. Men det er ikke løsningen alle steder. Der er også bagsider ud over, at det handler om alkohol med stort ’A’. ’Sæt dig herind og drik dig ihjel’ – det er der jo noget sørgeligt i. Men her fungerer det,« forklarer Kasper Bech.

Flyttedag forude

11 år er det blevet til indtil videre på den halvtomme plæne, nu som en del af projektet ’de frie rum’. Kommunen har afsat penge til kloakering, så det interimistiske festivaltoilet kan blive opgraderet. Indtil for nylig lå Skuret ganske alene ud til vejen, men nu er der bygget ældreboliger bagved, og en parkeringsplads er blevet nabo.

Derfor skal skuret nu flytte ned i den anden ende af plænen.

»Vi vil jo helst ud til den grønne kile, så vi kommer ud i et mere socialt rum, hvor mennesker færdes og gå tur med hunden. Vi har ikke lyst til at blive lukket inde, vi vil hellere snakke med folk og vise vores have frem – det er sgu’ ret fantastisk,« slutter Olfert.

Den Boligsociale Gadekontakt har gang i masser af tiltag: Skakturnening på Christianshavn Torv i samarbejde med Amager Skakklub, laver bad, sauna og tøjvask i Sjællandsgade Badet for hjemløse og udsatte, der kommer på herberger og på morgencaféerne med Kasper som bademester hver mandag formiddag.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Karen-Marie Lillelund synger for, når skøre festsange tages under kærlig behandling onsdag 28. august kl. 17.00.

Syng med på skøre og skønne festsange

Klumme: Store drikkepenge fra blandt andet Elvis Presley, Kaptajn Kurt Carlsen fan og mig