Kenneth Nilsson (th.) og medarbejder Mathilde Slot på legepladsen.
Kenneth Nilsson (th.) og medarbejder Mathilde Slot på legepladsen. - Foto: Jacob Schneider

80 år i ‘Penalhuset’

JUBILÆUM. Møllelængens Børnehave på Store Møllevej fylder 80 år sammen med huset, den bor i. Det fejres med åbent hus på fredag.

SUNDBYØSTER: Den lange buede boligblok på Store Møllevej, som i folkemunde har fået navnet ’Penalhuset’, fylder i år 80 år.

Og lige siden huset blev opført har der været børnehave i enden mod Vermlandsgade – først en privat asylbørnehave, som det hed dengang, og nu den selvejende Møllelængens Børnehave – i det, der svarer til en dobbeltlejlighed.

Børnehaven er en kombination af ’almindelig’ børnehave og udflytterbørnehave. Den har sit eget hus og grund på 5.000 kvadratmeter i Vestskoven, og halvdelen af de i alt 32 børn og seks ansatte er der en uge, og så bytter de den næste uge.

Den fungerende leder Kenneth Nilsson har været her i 19 år, den faste leder Mai Solberg har været her i omkring 30.

»Man arbejder jo meget tæt sammen sådan et sted, nærmest som en hel lille familie på godt og ondt – men mest godt,« griner Kenneth og fortsætter:

»Vi er jo ikke så mange små børnehaver tilbage. Det er jo et ret fedt koncept, synes vi: At være bybørnehave den ene uge, hvor vi kan benytte os af alle byens tilbud til børnene – museer, bemandede legepladser, trafikkultur og så videre – og så være i skoven den næste.

Forældrene er også glade for det: De kan aflevere og hente lidt før eller senere den ene uge og den næste er der så faste tider, hvor bussen kører. Det er lidt mere fleksibelt, og det kan de godt lide.

Og så er det jo klassisk, at mange forældre gerne vil have deres bybørn lidt ud i lidt grønt og natur – at børnene fra stenbroen kommer ud og grave efter regnorme og blive lidt våde.

Et par gange om året mikser vi så rundt på holdene, så det ikke bliver to små børnehaver i én.

Og så er vi jo glade for at være en lille institution. Der er virkelig basis for noget nærvær og tryghed. De nye kommunale børnehaver bliver jo lidt monsterinstitutioner med nogle hundrede børn, så vi er glade for at kunne tilbyde noget andet.

Forældresamarbejdet er noget af det, vi vægter højest med flere gode traditioner: Arbejdsdage i skoven, bedsteforælderdage, fester – også uden børn – julefester og så videre. Og så har vi prioriteret at holde fast i vores kolonitur – noget, som flere institutioner skærer væk.

Vi har selvfølgelig driftsoverenskomst med kommunen, så vi er da lige så hårdt ramt af besparelser som alle andre, og det har kunnet mærkes. Men vi holder stilen, selv om man er lidt presset.«

De fleste af børnene kommer fra kvarteret omkring: Holmbladsgade, Amagerfælledvej og Christianshavn – men også Islands Brygge.

»Det rygtes jo over blandt andet Facebook, når forældrene er glade. Og vi ligger jo lidt midt imellem det hele, så det er en god blanding

På fredag 30. august klokken 14.00-18.00 er der åbent hus for gamle børn og forældre i børnehaven, Store Møllevej 44.

»Der kunne være folk derude, som har gået her før vores tid, for 30 år siden måske, som er nysgerrige på, hvordan her ser ud i dag. Alle er meget velkomne,« slutter den fungerende leder.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Karsten Fledelius er uddannet cand.mag. Han er både forfatter og lektor på Københavns Universitet.

Den sidste tid, eller livet uden ende?

»Det siger sig selv, at hver eneste gang, der anlægges bilparkering lige til venstre for en cykelsti, så øges risikoen for ulykker,« lyder det fra SF‘s Balder Mørk.

»Nye tal om cyklisme bekymrer«