Sognepræst Helene Ferslev fra Sydhavn Sogn sidder på dækket foran den nye husbådekirke ¿Kirkeskibet 2450¿, der ligger i Frederiksholmsløbet. Foto: Benedicte Lorenzen
Sognepræst Helene Ferslev fra Sydhavn Sogn sidder på dækket foran den nye husbådekirke ¿Kirkeskibet 2450¿, der ligger i Frederiksholmsløbet. Foto: Benedicte Lorenzen

Det blå sogn: Husbådkirken er søsat

KIRKESKIBET 2450. De kirkelige handlinger får et blåt pust, når Sydhavns Sogn i dag indvier deres nye husbådekirke ¿Kirkeskibet 2450¿, som ligger til kaj i Frederiksholmløbet ud for den grund, hvor sognets kommende kirke skal opføres.

INDVIELSE: Kunne du forestille dig at blive gift på en husbåd i Sydhavnens blå bølger? Sådan et rigtigt kirkebryllup på vandet med præst og alle de kirkelige ritualer?

Netop den forestilling kan nemlig blive til virkelighed i Sydhavn Sogns nye kirkeskib, der ligger til kaj ved Frederiksholmsløbet har fået navnet ’Kirkeskibet 2450’. Den fine nye træbåd er opført af Kirkefondet og bliver indviet i eftermiddag. Avisen mødtes med sognepræst Helene Ferslev dagen før den store indvielse for at blive klogere på tankerne bag:

»Kirkefondet har stået for at bygge og tegne det her kirkeskib, og så har de udlånt det til Sydhavn Sogn. Idéen er, at kirkeskibet skal ligge ud for grunden, hvor vores nye kirke på Teglholmen skal bygges, og at det skal være her, indtil kirken står klar,« siger hun.

En folkekirke indvies

Klokken 16.00 indvies det nye kirkeskib helt officielt af Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen, der vil gå forrest i en procession, hvor også sognets præster og menigheden vil deltage. En procedure, der er helt fastlagt, når det kommer til at indvie en dansk folkekirke, fortæller Helene Ferslev:

»I processionen bæres disken med oblaterne, kalken med saften og vinen samt de vigtige bøger som biblen, salmebogen og ritualbogen ind i kirken. Herefter bliver alteret dækket, mens vi hører et stykke musik. Så holder biskoppen en tale, hvorefter der vil være læsning fra biblen,« siger hun.

Kirken giver synlighed

Selv om kirkeskibet først officielt indvies i dag, er der allerede mange lokale borgere, som har fået øjnene op for det nye byggeri, der ligger ved kajkanten lige ved foden af Alfred Nobels Bro.

»Der er mange, der har henvendt sig til kirkekontoret for at høre, om de kan blive viet eller holde dåb i kirken. Så man kan virkelig sige, at kirkeskibet allerede har skabt god synlighed i lokalområdet,« fortæller Helene Ferslev og fortsætter:

»Der er også flere, der spørger, om de kan låne kirken til eksempelvis en 40-års fødselsdag, men det må vi sige nej til. Vi låner jo kun kirkeskibet af Kirkefondet, og det ville blive alt for slidt, hvis vi begyndte at leje det ud til fester. Vi har dog stadig et lokale i Frederiksholm Kirke, man kan låne i forbindelse med en kirkelig handling.«

Bagom husbådskirken

  • Husbådskirken er bygget for Kirkefondet i 2019 af firmaet CC design.

  • Prisen for byggeriet er godt 10 mill. kroner, som Kirkefondet har finansieret ved hjælp af midler fra salget af de nu lukkede kirker i København.

  • 150 overdækkede kvm med plads til omkring 100 personer + en stor terrasse

  • Husbådskirken kan nemt flyttes til en ny placering, hvor der er brug for en midlertidig kirke, eksempelvis i Københavns Nordhavn.

  • Husbådskirken nuværende placering er ved Alfred Nobels Bro, Topstykket 20, 2450 KBH SV.

Sidste søndag i måneden

Trods den officielle indvielse i dag, mangler Sydhavn Sogn stadig at få den endelige godkendelse for at tage kirken i brug. Den burde dog komme snarest, og så bliver det muligt foretage kirkelige handlinger. Kirkeskibet vil dog ikke blive brugt som en helt almindelig kirke, fortæller sognepræsten:

»Indtil videre har vi valgt at gøre det sådan, at der vil være højmesse i kirkeskibet hver den sidste søndag i måneden klokken 14.00. Der vil jo så stadig være højmesse i Frederiksholm Kirke hver søndag klokken 11.00. Når vi så er kommet rigtigt i gang herovre, må vi se, om der er behov for, at vi er på Teglholmen flere søndage,« forklarer hun.

En lokalt samlingspunkt

I Sydhavn Sogn har de dog mange flere planer med deres fine nye kirkeskib:

»Der mangler generelt nogle kulturelle samlingssteder her i området, og der vil vi gerne have, at kirken skal være et samlingspunkt. Her skal man både kunne komme til gudstjenester og de højtidelige ting, men også komme til et debatarrangement eller en barselshøjskole. Umiddelbart vil det være os, der står for arrangementerne, men har man en god idé, så skal man endelig bare tage fat i os, så kigger vi på det,« fortæller Helene Ferslev.

Hvor længe det nye kirkeskib skal lægge til kaj i Frederiksholmsløbet, vides endnu ikke. Det afhænger af, hvornår Teglholmens nye kirke står klar. Begyndelsen af det byggeri afventer dog, at Københavns Kommune får godkendt lokalplanen.

Og så er der blot tilbage at spørge, hvorfor det lige blev et kirkeskib, der skulle udgøre den midlertidige kirke?

»Om Kirkefondet har tænkt over det symbolske i at bygge et kirkeskib, ved jeg ikke, men vi synes, det giver god mening med et kirkeskib, når nu vi er et havnesogn. Det er mere en kirkehusbåd kan man sige, men pointen er, at vi er synlige på vandet, hvilket vi også kommer vi til at være med den nye kirke, når den står færdig,« forklarer Helene Ferslev.

Indvielse tirsdag 27. august

  • Kirkeskibet 2450 bliver indviet med en festgudstjeneste tirsdag 27. august, hvor alle interesserede er velkomne. Det foreløbige program ser således ud:

  • Kl. 16.00 Snoren klippes, og der vil være bobler og åbent hus på husbådskirken.

  • Kl. 17.00 Indvielsesgudstjeneste ved Biskop Peter Skov-Jacobsen og Sydhavn Sogns tre præster; Christian Rydahl, Heidi Røn Preem og Helene Ferslev.

  • Kl. 18.15-20.00 Reception m. taler, DJ, lækre burgere fra Sliders, kager fra Milles Minis og diverse drikkevarer.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Havets bacon. Arkivfoto: Nordisk Tang.

Snegle og havbacon til ungerne

De to nyslåede butiksejere Christina Birkkjær Ravnholt og Charlotte Kiilerich er veninder gennem 17 år.

Miljøvenligt modetøj til den kompromisløse