»Se dig for,« opfordrer Christina, som gerne vil starte en hel bevægelse af hverdagsnysgerrighed.
»Se dig for,« opfordrer Christina, som gerne vil starte en hel bevægelse af hverdagsnysgerrighed. - Foto: Jacob Schneider.

Christina elsker byen: Se din bydel, som du aldrig har set den før

NY BOG. Christina Bruun Olsson har en mission: Hun vil lære os at løsne blikket fra skærmene, se os for og nyde byens detaljer. Hendes nye bog »Se dig for – 100 hverdagsmotiver« er et skridt på vejen.

AF Jacob Schneider

KØBENHAVN: »Et stykke nedtrådt tyggegummi. Malingsrester. Prikker eller huller.

Hvis jeg har et kvarter, fordi jeg skal vente på nogen, så kan jeg da godt lige finde mig et tilfældigt opstået hjerte. Jeg synes da, jeg har fortjent mindst et hjerte hver dag, så jeg skal da få øje på et.«

Vi er på gåtur med Christian Bruun Olsson, som netop har udgivet bogen »Se dig for – 100 hverdagsmotiver«.

I bogen præsenteres 100 typiske hverdagsmotiver, som på ingen måde er skjult, men som vi alligevel sjældent lægger mærke til. Bogen er fyldt med billeder og skrevne eksempler, der inspirerer og opfordrer læseren til at opdyrke et nyt og mere opmærksomt blik på hverdagens små skatte

Virkelighed uden skærm

Og Christina ser sig for – i dén grad.

Hun kalder det at betragte.

»Eller snage. Glo. Være vindueskigger. Der er jo simpelthen så mange ting lige for næsen af os, som er værd at se på,« siger Christina, som har stor erfaring med ’voyeurismen’ gennem sit arbejde som grafisk designer.

De mange års erfaring som hverdagsbetragter, hvilket har ført til bloggen »En visuel synsvinkel« og en populær profil på Instagram, hvor hun deler de hverdagsmotiver, hun kommer forbi på sin vej. Hun afholder også guidede byvandringer, hvor hun forsøger at åbne deltagernes øjne for de mange visuelle skatte, der gemmer sig i bybilledet.

Og den form for nysgerrighed på vores by og omgivelser gør os til gladere og mere opmærksomme mennesker, mener hun. Dét vil hun hjælpe flere med at få øjnene op for – bogstaveligt talt.

»Vi søger jo hele tiden at blive underholdt. Lige så snart vi har tiden til det, i toget eller på perronen, så tager vi vores mobil frem og kigger dér. Men der er simpelthen visuelle oplevelser alle vegne, så det er bare at se sig for. Og selv om jeg er rimeligt indoktrineret med at se mig for, så har jeg jo også dage, hvor jeg bare kigger ned i mobilens forjættede skærm og stresser rundt. Så kommer jeg hjem og tænker over, at jeg ikke aner, hvordan den, der sad ved siden af mig i toget, så ud. Super ærgerligt…

– Foto: Jacob Schneider

Jeg synes ikke, det er relevant, om noget er pænt eller grimt – det kan være lige interessant eller lige hamrende kedeligt. Man snyder da i hvert fald sig selv, hvis der er noget, man ikke vil se på,« siger forfatteren og fortsætter:

»Jeg mener måske bare, at virkeligheden er mere interessant, end hvad vi kan finde på Facebook og Youtube og så videre. Her er det kun et helt naturligt filter,« siger Christina og slår ud med armene mod et nedløbsrør.

»Se, når solen så pludselig titter frem. Så er verden helt anderledes med alle de skygger, der popper op. Eller når det lige har regnet, så omdannes gader og fortove til store lærreder, der spejler byens tage og så videre.

Det kan blive en hel lille hverdagsfest, sådan en gåtur. Man keder sig i hvert fald aldrig.

Hvis jeg kunne starte sådan en slags bevægelse, så ville det da være skønt. Altså, jeg har ikke selv sådan en ’mindfulness’-tankegang, men det med at være til stede i nuet… Ja, hvis folk kan bruge det på den måde, er det da skønt.«

Træn dine børn

Bogen er skrevet til voksne, men er sådan set for alle, forklarer Christina. Ikke mindst børnefamilier:

»Jeg har brugt rigtig meget tid med mine børn på at tælle eller observere.

Det er super effektivt til at træne hjernen. Hjerter eller ti turkise ting. Bogen hjælper til at tænke i den retning, så man virkelig kan få en aha-oplevelse i hverdagen. Eller et lille fnis, fordi det er vildt humoristisk.

Emne nummer 100 i bogen hedder fascinationer, for man kan jo finde på alle mulige emner at kigge efter.«

Bliver dine venner og familie aldrig trætte af at gå tur med dig?

»Jeg prøver at styre mig lidt, især når jeg går sammen med min familie. De synes måske nok nogle gange, det kan være lidt belastende. Men de er blevet trænet. ’Se der, mor, det ligner et ansigt’ og sådan. Og hvis de finder et hjerte, så ved de, at de får et klap på skulderen af mor,« griner Christina Bruun Olsson.

Se Christina fortælle i Folkets Park her:

ChristinaBruunOlsson SeDigForNørrebro 20190808 144728

Christina Bruun Olsson, “Se Dig For”, Nørrebro

Sug din bydel til dig: Folkets Park

ØJENÅBNER: Regnen siler over Folkets Park, mens vi begynder en lille rundtur med Christinas falkeblik, som straks indfanger en pænt spraglet lyskasse.

»De her el-standere, det er jo små gallerier rundt omkring. Det, der er interessant ved streetart-kunstnerne, er at de laver parafraser over deres eget tema i knudrede og skøre variationer. Mona Lisa om igen.

Her har vi Stang-dennis, i stedet for stangtennis: Der skal bare være en ketsjer. Og så er der de her ’Jeppe’ mærker, som sikkert er selvportrætter af en art. En ret fin placering, fordi han lige går rundt om hjørnet. Når det er masseproducerede klistermærker, der er sat op overalt, har det selvfølgelig ikke helt samme charme som de helt unikke,« siger grafikeren.

– Foto: Jacob Schneider

Christina slår sig ned ved de lange træbjælker, som indrammer bedene og danner siddepladser.

»Se de her beslag, som skal sørge for, at træet ikke revner endnu mere. Det er både en slags fiksering, som jo altid er spændende at kigge på, og så er det et ’S’.

Og så er det her sted jo et visuelt slaraffenland af farver og former og ballade. Masser af stencil-kunst, som mange streetart-kunstnere også bruger. Variationen er jo så, hvordan sprayen lige ter sig i forhold til skabelonen og stedet.

Og nogle af de store værker, som der på gavlen, er lavet med malerrulle, og det gør jo noget ved typografien – det handler ikke om pænt, grimt, rigtigt eller forkert, men et ’A’ kommer til at se sådan ud, fordi det er rullet på. Der er jo nogle geniale grafittikunstnere rundt omkring i verden, der kan få nogle budskaber igennem ved at bruge byens rum som lærred.

Det er jo ret genialt, at metroen har lavet ’Byens Hegn’ rundt om byggepladserne, hvor kunstnere så har fået lov til at dekorere. Og før så vi et broderi på et nedløbsrør af kunstneren Blød Lykke. Der er selvfølgelig forskel på at luske ud i natten og sætte et broderi op og så et bestilt stykke kunst på et plankeværk – men streetart er det da.

Hov, der har vi saftsusemig en Heerup, super godt bevaret. Et malet hjerte og en sten fra 1. maj 1971. Det er et spændende byrum, de har fået skabt her, meget kuperet, så der opstår noget landskab – meget levende,« siger Christina og kaster sig over et nyt vejskilt i håb om at finde et lille stykke perlepladekunst…

Christina Bruun Olsson, »Se dig for«, 388 sider, pris: 299 kr. Udgivet på Byens Forlag

Se mere:

www.christinabruunolsson.dk

– Foto: Jacob Schneider

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Det er tid til årets Saxogadefest

Her på Lyngby 155 åbner det nye apotek på fredag.

Der kommer igen apotek i Ryparken/Emdrup