Gymnastikken går i gang klokken 8 om morgenen.
Gymnastikken går i gang klokken 8 om morgenen. - Foto: Martin Sørensen

Mand dig op med ligesindede

FARVEL SOFA. I Den Borgerlige Øvelsesforening går man ikke til gymnastik for at blive yngre, men for at blive ældre. Alt for mange mænd falder ned i lænestolen, når de bliver pensioneret, og dér bliver de siddende. DBØ hiver dem op igen.

GYMNASTIK: Gymnastikken går i gang klokken 8 om morgenen. Det er i sig selv tidligt. Alligevel møder alle i Den Borgelige Øvelsesforening (DBØ) en halv times tid tidligere.

Der er nemlig nogle ritualer, der skal overstås, før den 43 år ’unge’ gymnastikinstruktør, Rasmus Pedersen, får lov til at koste rundt med de modne mænd.

Kampråb, morgenbitter og slagsang er ufravigelige ritualer forud for alle træninger.

»DBØ længe leve – hurra hurra hurra D-B-Ø,« gjalder det i Frederiksberg Svømmehals store gymnastiksal og ned glider – i dagens anledning – en cognac.

De velsmurte stemmebånd er således klar til at afsynge den obligatoriske DBØ-slagsang på melodien ’Den glade vandrer’.

Motion for lattermuskler

Et par kække bemærkninger senere kommer der omsider gang i bevægeapparaterne. Tempoet er moderat men vedholdende, og både arm- og benmuskler motioneres.

En tredje og mindst lige så vigtig muskelgruppe, der bliver motioneret jævnligt i løbet af de 60 minutter, er lattermusklerne. Det sociale samvær vægtes tårnhøjt hos Den Borgerlige Øvelsesforening.

»Hyggesnakken inden gymnastikken kan vi simpelthen ikke undvære. Møder du lidt trist op, bliver humøret hurtigt løftet af gymnastikkammeraterne, og klokken otte er vi alle i hopla og klar til at røre os,« beretter DBØ-formand John Jacobsen og fortsætter:

»Som forening bidrager vi til at holde sygdom og ensomhed for døren. Vi har det sjovt og støtter hinanden, når der er behov. Formålet med DBØ er at opretholde vores fysiske velvære og samtidig udvikle et godt socialt samvær. Det er DBØ’s dna, ja den lim, der har holdt foreningen aktiv i 130 år.«

Mænd tørrer ind

Forudsætningen for at deltage i DBØ’s gymnastiktræning er, at du er en mand i alderen 65-90 år og rimelig fysisk rørig.

»Det er jo ikke stolegymnastik, vi laver,« som John Jacobsen udtrykker det.

DBØ-formanden tilføjer dog i samme moment:

»Om du har lidt for meget på sidebenene, har ingen betydning. Bare du har viljen og lysten til at holde dig i form. Vi vil gerne slå et slag for, at det faktisk kan være sjovt at bevæge sig – også selvom gigten plager, og kroppen knirker. I vores alder har vi alle sammen småskavanker.

»Vi går ikke til gymnastik for at blive yngre. Vi går til gymnastik for at blive ældre. Det er foreningens uofficielle motto. Hos DBØ handler det ikke om at komme i topform, men om at få rørt sig og føle sig sund og godt tilpas,« siger John Jacobsen og benytter sig af lejligheden til at give den ældre danske mand en lille, kærlig opsang:

»Otte ud af ti mænd falder ned i lænestolen, når de bliver pensioneret. Og dér bliver de siddende, indtil de tørrer ind.«

Begynder 3. september

Den Borgerlige Øvelsesforening er med sine 130 år en af Frederiksbergs ældste foreninger, men samtidig også en af de mindste og mest oversete. Foreningen tæller 16 mænd i alderen 68-84 år.

»Men vi vil så gerne være flere. Modne mænd som os selv er mere end velkomne til at kigge forbi og få en gratis prøvetime. Sæsonen begynder tirsdag 3. september. Vi træner hver tirsdag og fredag morgen frem til og med maj,« oplyser DBØ-formanden.

Interesserede er velkomne til at ringe eller sende en sms til John Jacobsen på tlf. 40 83 68 68.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Bo Børresen

Om journalisten Bo Børresen

Jeg har været journalist på en række københavnske lokalaviser siden 2001 og skrevet om stort og småt på Frederiksberg og i Valby og Sydhavnen.

Masser af medlemmer var mødt op for at fejre renoveringen. Foto: Valby Badminton Club.

Lokal badmintonklub åbnede i stor stil

Bjarne Oppelstrup blev lærer efter et par år i banken, fordi det var for kedeligt med alle de tal.

Bankmanden, der blev skoleleder