Her er en del af holdet bag Venskabslinjen. Fra venstre projektleder Camilla, underviser på Akademiet Maybrith og så syv af Hverdagsaktivisterne, der skal tage telefoner på Venskabslinjen: Henriette, Sandra, Oliver, Bjarne (der fik ideen), Vanita, Mette og Lone.
Her er en del af holdet bag Venskabslinjen. Fra venstre projektleder Camilla, underviser på Akademiet Maybrith og så syv af Hverdagsaktivisterne, der skal tage telefoner på Venskabslinjen: Henriette, Sandra, Oliver, Bjarne (der fik ideen), Vanita, Mette og Lone. - Foto: Martin Sørensen

Elsker 😍

Bjarne fik ideen: En venskabslinje til ensomme udviklingshæmmede

VARM LINJE. 40 procent af mennesker med handicap oplever sig selv som ufrivilligt alene ofte eller meget ofte. Fra 12. september rækker Hverdagsaktivisterne en varm telefonlinje ud mod dem, der trænger til en snak.

SUNDBYVESTER: »Der er så mange udviklingshæmmede mennesker derude, som ikke har nogen at snakke med – de må gerne ringe til mig. Vil du give dem mit nummer?«

Sådan sagde Bjarne, der selv er udviklingshæmmet, en dag til en pædagog, da han var i netværkscafeen Vækstpunktet i Sundby Væksthus.

Den ide fik ikke lov bare at hænge i luften. Hverdagsaktivisterne – en gruppe frivillige med fysisk eller psykisk handicap, der sammen med frivillige støttepersoner udfører frivilligt arbejde ved forskellige arrangementer – åbner 12. september Venskabslinien.

Vil ud til hele Danmark

Omkring 20 Hverdagsaktivister har været på kursus, så de er klar til at tage telefonerne.

»De har været på kursus i telefonpasning, men også lidt psykologi og hvordan de tackler svære situationer,« fortæller Maybrith, der har undervist Hverdagsaktivisterne.

»Vi har også lært, hvad man ikke skal sige,« siger Sandra.

»Og hvordan man kører samtalen videre, så der ikke bliver stilhed,« siger Vanita.

»Hvis det er noget om ensomhed, så kan vi sige, at vi har aktiviteter på Sundby Væksthus, man kan være med til,« siger Sandra.

»Alle får en liste over de tilbud, som de kan henvise til alt efter behov, når de sidder med telefonerne,« fortæller Maybrith. (Artiklen fortsætter under billedet)

Det var Bjarne, der fik ideen til en telefonlinje for ensomme, udviklingshæmmede mennesker.

Det var Bjarne, der fik ideen til en telefonlinje for ensomme, udviklingshæmmede mennesker. – Foto: Martin Sørensen

En undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet viste i 2016, at 40 procent af mennesker med handicap ofte eller meget ofte oplever sig selv som ufrivilligt alene. For personer uden handicap er tallet 7,8 procent.

»Venskabslinjen skal være for bofællesskaber, ud over København Kommune også i Dragør, Tårnby, hele Storkøbenhavn. Og det er ikke kun bofællesskaber, også dem, der bor i egne boliger,« siger Bjarne.

»Faktisk prøver vi at udbrede det i hele Danmark og sprede budskabet i vores netværk i Århus og Odense – forhåbentlig er der en masse, der ringer ind. Det handler om at være et varmt øre, der kan lytte,« siger Camilla.

Vi er seje, er vi ikke?

Og hvis det ikke med det samme vælter ind med telefonopkald, så går kommunikationen den anden vej.

»Beboere i bofællesskaber har fået mulighed for anonymt at give deres nummer, så de kan blive ringet op af Venskabslinjen, når der ikke er så mange, der ringer ind. Det kan jo godt være grænseoverskridende for nogen at tage telefonen og sige: Jeg er ensom,« siger Camilla.

De frivillige i Venskabslinjen bliver sat sammen i hold, to og to. Og så er projektkoordinatoren Mille altid til stede og kan svare, hvis der er usikkerhed.

»Der er altid kun to ved telefonerne, men andre kan også komme og lave kaffe til dem, der passer telefonen,« siger Maybrith.

»Vi er seje, er vi ikke?« siger Lone.

Og det er alle enige i.

Om Venskabslinjen

  • Venskabslinjen er et callcenter, hvor mennesker med handicap kan ringe til frivillige med handicap og få en snak for at modvirke ensomhed

  • Venskabslinjen holder til i Sundby Væksthus og åbner for opkald 12. september og har herefter åben tirsdage og torsdage klokken 16-19

  • Venskabslinjen har tlf.nr. 4048 2277

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

30-årige Niclas Hørup har erklæret sin kærlighed til Frederiksberg i et digt.

Mit Frederiksberg

Kristine Aurbakken har haft frisørsalon på Vesterbro 20 ud af de 26 år hun har arbejdet som frisør. Privatfoto

En tot af Vesterbro i 20 år