Bernhard (tv.) og Claus bag disken, portrættet af grundlægger Francois Petitgas kigger med, når ord og toner smelter sammen på tirsdag.
Bernhard (tv.) og Claus bag disken, portrættet af grundlægger Francois Petitgas kigger med, når ord og toner smelter sammen på tirsdag. - Foto: Jacob Schneider

Poeten gi‘r på hattepulden

INTIMKONCERT. Beat-poeten Claus Høxbroe indtager den 162 år gamle hattebutik Petitgas sammen med trompetisten Jonas Scheffer næste tirsdag. Ejeren Bernhard Tommerup er begejstret for idéen.

KØBMAGERGADE: Den rette hat er en vigtig ingrediens i digteren Claus Høxbroes fremtoning, når han traver København tynd i jagt på de næste ord.

Snart udgiver han sin 15. digtsamling »Havens Fugle«, men inden da holder han koncert i den fine hattebutik Petitgas i Købmagergade, hvor han elsker at pleje hattepassionen.

Intimkoncerten i det trange, gamle lokale med mærker som Borsalino, Stetson og Mayser bliver en improviseret tour de force i forfatterens værk, krydret med spontane slag i pulden, fortæller han:

Høxbroes ord smelter sammen med tonerne fra Jonas Schefflers trompet. Han er arrangør og komponist med rødder på den nordjyske østkyst, som til daglig slår sine folder i København.

Ejeren af butikken Bernhard Tommerup er begejstret for, at der kommer lyrik og jazz ind under skyggerne på hylderne:

»Der var en lørdag en herre, som kom ind og spillede et stykke klarinet for os – det var jo sådan et dejligt sted. Da butikken havde jubilæum havde vi også et par dejlige musikere forbi.

Men sådan ligefrem at blive tacklet af sådan et par, der lige vil arrangere koncert, det er første gang. Og de er meget velkomne, det er simpelthen godt fundet på.«

Høxbroe har det med at træde op i historiske omgivelser, og Petitgas har stået på ønskelisten længe.

»Det her er jo en københavnerperle. Jeg vil gerne lave noget, hvor der er historie – væk fra Ikea-hjemmene. Vi har en idé om, at vi skal ud at spille på nogle alternative steder, hvor der er noget at se og opleve. Og det her rum påvirker en, ligesom kirker påvirker en, uanset om man er troende eller ej – inspirende og tankerne vandrer. Og i et opland af kaffe latte, så er det her jo unikt.

Hvem ved, om ikke hattene kommer til at sætte sig i digtningen, når vi står her…

Og det her er så heller ikke et museum, det er en velfungerende butik. Jeg har rigtig mange hatte herinde fra derhjemme,« fortæller Høxbroe.

Værner om kulturarven

Bernhard driver butikken med sin kone Bess Kristoffersen, selv om det ikke lå i kortene, at de skulle ind i dén branche:

»Hun er ædelmetalformgiver og designer, jeg er mainframe-programmør og forsikringsmand.

Nu er vi de glade hattepushere. Vi laver indkøb sammen og har mange fælles aktiviteter om butikken.

Petitgas er verdens næstældste hattebutik efter Lock & Co. Hatters i London. Den blev stiftet 23. april 1857 af Francois Petitgas og er i dag fredet.

Baghuset var fabrik med over 40 ansatte i 1880’erne. I 1892 blev det nuværende vindue installeret, og et nyt ur og kasseapparat kom ind – de bliver brugt den dag i dag.

I år 1900 modtog Petitgas en guldmedalje ved verdensudstillingen i Paris i 1900: verdens bedste hattemager.

Bernhard havde selv været kunde i butikken siden 1997 og overtog i 2013.

»Det var faktisk min kones idé: Hvis den tidligere ejer Kurt Jensen lukkede her, som han snakkede om, så ville vi jo miste endnu et stykke kultur i København. Har vi brug for en taskebutik? Et pizzeria? En kaffebar? Sgu’ ikke rigtig, vel?

Vi ser det som vores pligt at passe det her stykke kulturarv, indtil vi giver det videre til nogle andre – måske vores sønner. Eller også står der en dag en glad hattetosse og siger ’nå, gamle dreng, nu fiser du hjem og slapper af, så tager jeg vagten’.

Og de går faktisk meget godt. Der er flere og flere unge mænd, der godt kan lide at gå med noget hat – det er ikke så outreret længere. Af og til så kører det altså som pølsehorn til en børnefødselsdag…

Vi er blevet gode til det med farver og former – at lure, hvad det er, vi ikke ved, vi skal bruge om to år. Og så har vi det sjovt med det.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Kgs. Enghave & Valby Bladet og Amager Bladet. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem godt 20 år, de seneste fire på godt og ondt. Jeg er nysgerrig på menneskelivets mangfoldige historier inden for kultur, sport, trafik og politik. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Den norske mestercellist Truls Mørk gæster Mogens Dahls Koncertsal 2. september.

Mestercellist optræder hos Mogens Dahl

Klumme: De uendelige godnathistorier