Nanette Madsen er tidligere verdensmester i full contact karate og for hende er karate mere end en sport. Det er en måde at leve på
Nanette Madsen er tidligere verdensmester i full contact karate og for hende er karate mere end en sport. Det er en måde at leve på - Foto: René Mølskov

Karate er en måde at leve på

KARATE. Tidligere verdensmester i full contact karate, Nanette Madsen, har dedikeret sit liv til Ashihara Karate og har netop genåbnet sin karateklub på Vesterbro. Karate er for hende en måde at leve på. Og en måde at selvudvikle på.

SELVINDSIGT: Nanette Madsen blev verdensmester i full contact karate i 2012. Vejen fra hun trådte ind i træningssalen som hvidbælte, til hun stod med verdensmesterskabet varede syv år. En rejse med modstand og tårer. Men det var en modstand, hun voksede af.

»Jeg kan huske, at jeg stod som hvidbælte og så på sortbælterne. Jeg tænkte, at han har noget, en ro, en indsigt, som jeg gerne vil have. Jeg kunne se, at de kunne noget andet indeni,« siger hun.

Et low-kick til sjælen

Nanette Madsen havde kortvarigt stiftet bekendtskab med klassisk karate som barn, men lagt det på hylden igen. Som voksen trænede hun fitness, men fik ikke helt det udbytte, hun søgte.

»Ikke et ondt ord om fitness, men jeg fandt ud af, at for mig gav gav det selvtillid frem for selvværd.«

Da hun trådte ind til en prøvetime var hun lige fyldt 30 år. Hendes rejse mod det sorte bælte og verdensmesterskabet begyndte.

Nanette Madsen er tidligere verdensmester i full contact karate. Hun har skrevet kogebogen Karatekokken og har foruden sin nyåbnede karateskole på Vesterbro også MADsens Kitchen.

Nanette Madsen er tidligere verdensmester i full contact karate. Hun har skrevet kogebogen Karatekokken og har foruden sin nyåbnede karateskole på Vesterbro også MADsens Kitchen. – Foto: René Mølskov

For mange er karate én ting. Men ifølge Nanette Madsen er det som at sige boldspil. Det er både håndbold, fodbold og rundbold. På samme måde er fællesnævneren i karate Buddo, hieraki og mesterlære.

»Hieraki er i den her sammenhæng positivt. Det hænger sammen med mesterlæren. Det betyder, at det er noget, man giver videre. Man kan sammenligne det med at fortælle en historie. En historie, der bliver fortalt gennem træning og i høj grad gennem adfærd,« siger hun og fortsætter:

»For mig er det ikke så brutalt som fodbold eller håndbold. For du lærer netop, hvad der sker med dig selv, hvis du giver en anden person et low-kick. Og du lærer, hvad der sker med personen, du giver det. Det er grænseoverskridende at stå med sin træningskammerat og sparke ham på låret.«

Men hun lærte meget.

»Der sker noget i en, når man oplever, hvad de andre skal igennem, og hvad man selv skal igennem. Det giver en anden form for respekt for andre mennesker,« siger hun.

Masker og selvindsigt

Som nybegynder i dojoen får man frataget alt det, der er med til at skjule, hvem man er.

»Jeg kalder det en nøgen sport. For hvad er det, der sker, når du kommer ind i dojoen? Du bliver iført en hvid dragt. Du får fjernet dine sko. Du får fjernet dine smykker, din sminke, alt det, der skaber din identitet udadtil bliver taget fra dig. Så står du tilbage foran andre mennesker. Uden sko og sminke. Og så skal du forholde dig til, hvem du er. Og hvem den person foran dig er. Over tid og gennem øvelser bliver du en bedre udgave af dig selv. Det er det, der målet,« siger hun.

Nanette Madsen etablerede sammen med sin mand i 2012 en karateskole, der netop er flyttet i nye lokaler på Vesterbrogade 29 ikke langt fra hendes eget hjem. Samtidig har Ashihara Karate skiftet navn til Tiger Sport og Peter Lindskov-Dahl er blevet medejer.

Græd af erkendelse

Ashihara er en gren inden for karate, der blandt andet fokuserer på ’full contact’ altså ikke bare markeringer, men egentlig slag og spark.

»Jeg har dedikeret mit liv 100 procent til en form for karate, hvor jeg personligt har skulle overskride nogle grænser. Undervejs må man folde sig ud og vise sig som sårbar. Jeg har grædt flere gange i dojoen. Men det er ikke fordi, det har gjort ondt på kroppen. Hver gang har det været indeni. Det har været noget, jeg skulle knække og give slip på,« siger hun.

Nanette Madsen er tidligere verdensmester i full contact karate. Hun har skrevet kogebogen Karatekokken og har foruden sin nyåbnede karateskole på Vesterbro også MADsens Kitchen.

Nanette Madsen er tidligere verdensmester i full contact karate. Hun har skrevet kogebogen Karatekokken og har foruden sin nyåbnede karateskole på Vesterbro også MADsens Kitchen. – Foto: René Mølskov

Det sorte bælte er hvidt

Foruden sin karateskole har hun i årevis arbejdet med mad og blev kendt som ’Karatekokken’. Et kælenavn, der også blev titlen på en af hendes bøger. Hun har siden 2009 desuden haft’ MADsens kitchen’, hvor hun tilbyder catering til små og store begivenheder. Rejsen har været lang. Og når man tror, man har nået målet, viser det sig, at vejen ikke er en lige linje.

Når undervisningstimen begynder er man linet op efter bæltegrad. Fra hvid til sort.

»Når du når til den anden ende af rækken og kan tage det sorte bælte om maven, så ved du godt, at inden under det sorte, der er det sorte bælte hvidt,« siger hun.

Når bæltet med tid bliver slidt, så forsvinder det sorte fra bæltet.

»Du når en erkendelse af, at du i virkeligheden er hvidbælte og først skal rigtigt i gang med træningen nu. Det opdager du først rigtigt, når du er der. At du skal starte forfra. Det er en utrolig oplevelse og en fantastisk rejse. En rejse, der aldrig er slut. Og det er det, der er så fascinerende og som gør, at det ikke kun er en sportsgren, men også en livstil. En måde at leve på.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Foto: Anne-Mette Dam Thane/Red Barnet

Red Barnet mangler indsamlere

Tre tidligere verdensmestre besøgte FAF. Fra venstre er det Anne Laxholm, Tania Kehlet og Charlotte Jørgensen. Pr-foto

FAF havde besøg af tre eks-verdensmestre