Niels Ramberg (tv.) og Torben Reiff er flittige spillere bordtennisspillere ¿ Ramberg i Virum og Reiff i Brønshøj Bordtennisklub. Nu frygter, at 60+holdet må lukke, hvis kommunen fastholder gebyret. Foto: Anja Berth
Niels Ramberg (tv.) og Torben Reiff er flittige spillere bordtennisspillere ¿ Ramberg i Virum og Reiff i Brønshøj Bordtennisklub. Nu frygter, at 60+holdet må lukke, hvis kommunen fastholder gebyret. Foto: Anja Berth

Bordtennisklub frygter for fremtiden

Flere gange om ugen spiller mænd og kvinder over 60 år bordtennis i Grøndal Multicenter. Indtil nu har lokalerne været gratis at låne, men nu vil kommunen opkræve et gebyr. Det kan ødelægge klubben, siger medlem.

»Det her er bedre hjernegymnastik end sudoku.«

Det siger Torben Reiff, der i flere år har spillet bordtennis i Brønshøj Bordtennisklub. Han og andre pensionister mødes flere gange om ugen og knokler løs omkring bordtennisborde i Grøndal Multicenter for at få rørt sig og være en del af et fællesskab.

Klubbens 60+ hold er særdeles aktivt, og her tirsdag formiddag, hvor Vanløse Bladet kommer forbi, er der fyldt i lokalet på første sal i Grøndal Multicenter.

Hidtil har det været gratis for klubben at låne lokalerne, der tilhører Københavns Kommune. Men nu vil kommunen opkræve et gebyr på tyve kroner pr. lokale pr. time for medlemmerne. Og det bekymrer Torben Reiff.

Det lyder som et ganske lille beløb – hvad er problemet?

»Det er, at det skal administreres, og vi skal booke lokaler til det, og så er det jo sådan, at vi ikke bare låner et lokale i en time, men i mange timer om ugen. På årsbasis bliver det 40.000 kroner, og det vil betyde, at vi skal tredoble vores kontingent til vores 60 medlemmer (500 kroner om året, red.). og så tror jeg, at vi vil miste mange medlemmer,« siger Torben Reiff.

Taler med kommunen

Han har på vegne af Brønshøj Bordtennisklub talt med forvaltningen og fået forhandlet det første udkast til gebyropkrævning ned fra 40 kroner til 20 kroner. Men det er stadig for meget, mener Reiff.

»Vi sparer jo kommunen for masser af penge, for mange af vores medlemmer her på 60+-holdet er syge og med skakanker, og det er rigtig godt træning og motion. Vi har mange folk, der, når de er færdige med operationen, kommer her og faktisk kan reducere deres medicinforbrug. Det, synes vi, er godt, men det er som om, at kommunen kun prioriterer de unge, og de flakker jo alligevel rundt til mange foreninger og klubber – hvad med de ældre?« spørger Torben Reiff.

Tidligere verdensmester for 70-74-årige, advokat Niels Ramberg, der selv spiller i Virum, kommer i Brønshøj Bordtennisklub og har forsøgt at hjælpe med gebyrsagen. Han mener, at det er helt galimatias og ikke er besværet værd.

Prioriterer børn og unge

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alt.) forklarer gebyret med, at det ellers ville ramme børn og unge, og de derfor har valgt foreninger med få børn og unge.

»På grund af de stramme økonomiske rammer, som tidligere regeringer har pålagt os, er vi i København hvert år tvunget til at spare på alle områder. Det gælder også i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Borgerrepræsentationen har valgt en løsning med en gebyrmodel, som rammer færrest muligt børn og unge. Det betyder desværre, at foreninger med få børn og unge skal betale et mindre gebyr for leje af lokaler,« siger borgmesteren i et skriftligt svar.

Ikke så slemt

Hvis kommunen fastholder gebyret kan klubben risikere at måtte lukke holdet – hvad er din kommentar til det?

»I den ideelle verden skulle vi ikke spare, men det er desværre et vilkår, fordi kommunen af tidligere regeringer er blevet holdt i en økonomisk spændetrøje. Jeg har fuld forståelse for klubbens bekymringer, men vi er tvunget til at prioritere. Samtidig vil jeg gerne slå fast, at der gælder de samme regler for alle foreninger – også Brønshøj Bordtennis, som efter forvaltningens foreløbige vurderinger kommer til at betale ca. 50 kr. pr. voksenmedlem om året som følge af gebyrmodellen. Det er rigtigt, at der bliver lidt mere administration med at booke og afbooke tider, men til gengæld bliver der et bedre overblik over, hvem der bruger hvilke lokaler hvor meget,« siger Franciska Rosenkilde.

Klubben påstår, at de ved at aktivere ældre og også syge sparer kommunen for en masse penge i form af pleje etc. hvad er din kommentar til det?

»Vi ved, at børn og unge, der dyrker idræt, har større chance for at forblive aktive, når de bliver voksne. Derfor er det en vigtig opgave at fastholde børn og unge i foreningslivet. Og derfor blev det i forbindelse med ændringen af gebyrmodellen besluttet, at foreninger med primært voksne skal bære den tungeste byrde. Dog har de fået muligheden for at søge vores udviklingspulje for at få flere medlemmer og dermed betale mindre i gebyr,« siger Franciska Rosenkilde.

Fastholde i idrætslivet

Påstanden fra klubben om at kommunen kun prioriterer de unge som alligevel flakker rundt – hvordan forholder I jer til det?

»Gebyrmodellen er indført, dels for at fastholde børn og unge i foreningslivet, dels for at sikre, at lokalerne bliver brugt bedst muligt. Min forvaltning har oplevet, at foreninger booker flere tider, end de har brug for. Tomme lokaler er ingen tjent med, og derfor har vi også talt med en del foreninger om en løsning. Og her var ønsket et mindre gebyr frem for at kommunen skulle frikøbe flere tider, som der også skal betales gebyr for,« lyder det fra borgmesteren.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Bagagen var proppet med medaljer og pokaler, da de ti Bosatsu-kæmpere vendte hjem fra Budo Cup 2019.

Ti deltagere og ti medaljer

Her ses Tivolis administrerende direktør, Lars Liebst, og Pjerrot til en prøvetur i de nye radiobiler.

Se Pjerrots prøvekørsel her: Nye radiobiler indviet på Tivolis 176 års fødselsdag