Informationer og sjove facts om internettets udvikling på kommunikationsmuseet Enigma.
Informationer og sjove facts om internettets udvikling på kommunikationsmuseet Enigma. - Foto: Martin Sørensen

Kan du huske dengang i 1990‘erne? Tilbage til internettets barndom

Vil du tilbage til en tid, som mange af os kan huske, men alligevel føles som fjern, kan du tage til Enigma på postkontoret ved Trianglen. Her kan man komme tilbage til dengang i 1990¿erne, hvor internettet kom ud til folket.

Digitalt: Egtvedpigen fra bronzealderen på Nationalmuseet, en lejlighed på Østerbro fra begyndelsen af 1900-tallet udstillet på Arbejdermuseet eller 1000 år gamle islamiske genstande i Davids Samling.

Normalt når vi går på museum for at se historiske genstande, er vi langt tilbage i tiden, fra før vi selv blev født.

For folk der er 35 år og opefter, vækker det derimod genkendelse fra vor eget liv, når vi besøger Enigma.

Enigma – som ligger på Østerbro Postkontor – har været åbent et par år, men er ikke et fuldt udbygget endnu.

Det er det gamle posthusmuseum, som er flyttet til Trianglen, og langsomt bliver det udbygget til et kommunikationsmuseum. Og hvor posten var det gamle kommunikationsmiddel, har det de sidste 20-25 år været elektroniske forbindelser, som har været omdrejningspunktet om det meste kommunikation.

I december i fjor åbnede udstillingen »Da internettet kom til dig«, som især skildrer 1990’erne, hvor internettet på få år gik fra at være noget en meget lille elitær gruppe kendte til nærmest at blive allemandseje.

Ukendt i gymnasietiden

Jeg blev selv student i 1994, og i min gymnasietid stiftede jeg aldrig bekendtskab med internettet (i øvrigt mindes jeg heller ikke at have set en mobiltelefon på gymnasiet ude i forstæderne dengang i 1990’erne, men det er en anden sag), men fra året efter gik det stærkt.

Pludselig talte alle om internettet – eller bare »nettet«.

Faktisk havde jeg gjort alt, hvad jeg kunne for at undgå computere, men fra begyndelsen af 1996, da jeg begyndte på Danmarks Journalisthøjskole, var der ingen vej udenom.

Jeg kom på nettet – via skolens computere – og opdagede hurtigt den kæmpe information fra hele verden, man pludselig nemt kunne komme til via skærmen.

Det var helt vildt. Når man ser tilbage på det her mere end 20 år senere, virker det naturligvis gammeldags og fra en svunden tid, hvad det for så vidt også er.

Dengang i 1990’erne fandtes ikke smartphone, man skulle aktivt tænde en computer for at komme på nettet, og det var også længe før Google og Facebook.

Disse år dengang i 1990’erne skildrer bliver glimrende skildret på væggen i Enigma, og hele udviklingen frem til i dag bliver beskrevet.

Os der kan huske det, kan genkalde os, hvilke forandringer som skete i disse år, og nutidens børn og unge kan opleve, hvordan internettet blev opfattet, da deres forældre var unge.

Alle der fik privat internet i slutningen af 1990’erne og begyndelsen af 00’erne kan huske, at man havde et modem med karakteristiske små lyde – bip-biiip-biiiip-bip-bip-bip – når man loggede på.

I begyndelsen kunne man ikke tale i telefon, samtidig med man var på nettet (ja, det var dengang, der var fastnettelefoner til), da modemet optog telefonlinjen, som gik ind i husstanden.

En bog med e-mails

Dengang spillede telefonbøger stadig en stor rolle, når man skulle i kontakt med folk. Havde man ikke lige deres nummer, kunne det slås på i en tyk bog.

Nu internettet var kommet frem med e-mailadresser, skulle man naturligvis også have en E-post-bog fra november 1995, hvor folks e-mailadresser kunne findes.

På museet kan man læse, at e-mail-adresser fik man typisk, når man købte et internetabonnement. Derfor var der nogenlunde styr på adresserne til at begynde med. Efterhånden fik mange også e-mailadresser gennem deres arbejdspladser og uddannelser.

I 1996 blev den første gratis e-mailtjeneste Hotmail lanceret, og derefter gik det stærkt.

Forordet til denne bog fra 1995 er i øvrigt skrevet af den yngre forskningsminister Frank Jensen (S), som ingen vist, heller ikke ham selv, havde forestillet sig skulle bliver overborgmester i København mere end ti år senere. Men det er en anden historie.

Vendepunkt i 1998

Udviklingen gik stærkt. Allerede i 1998 blev der sendt flere e-mails end breve, kan man læse på Enigmas udstilling.

1990’erne var et hæsblæsende årti. Udover internettet var det også perioden med det store boom i antallet af mobiltelefoner. Det gjorde gradvist telefonbokse overflødige, og i dag er de helt væk.

På Enigma er der også en udstilling om telefonbokse, hvor der er flere eksemplarer af denne ikoniske konstruktion.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Kom til udendørs skak på Christianshavn

Borgmester Simon Aggesen sætter tal på, hvor mange børn der højst bør være pr. voksen i institutionerne.

Borgmesteren tegner de første linjer