Beboer Hans Henrik Friis og ejendomsejer Ole Finsen er vant til buskaos, men det bliver hele tiden værre.
Beboer Hans Henrik Friis og ejendomsejer Ole Finsen er vant til buskaos, men det bliver hele tiden værre. - Foto: Martin Sørensen

Bushelvede ved Amalienborg: »Skal vi vente på et dødsfald?«

TURISTSTRØM. Turistbusser i hobetal strømmer gennem Toldbodgade, hvor de nærmest ikke kan undgå at bryde loven. Beboere og erhvervsdrivende i området efterlyser en plan for, hvordan kaosset kan undgås, inden der sker alvorlige uheld.

TOLDBODGADE: En august-onsdag ved Toldbodgade mellem Amalienborg og Amaliehaven er ikke for sarte trafikanter. En cykeltur føles som en færd af de mere vovelige med busser, der zigzagger igennem, sætter turister af midt på vejbanen og bilhorn, der tuder i et væk af de sagesløse gæster til de royale attraktioner.

Lige efter den royale residens kommer vi akkurat helskindet frem til to herrer, som længe har kæmpet for at finde en løsning på de kaotiske forhold: Ole Finsen ejer ejendommen her, mens Hans Henrik Friis er beboer i nummer 57.

»Det er simpelthen livsfarligt at gå hernede.

Mellem ti og et må der ikke holde nogen køretøjer overhovedet, men det gør de alligevel: stopper, læsser turister af og bliver holdende med motorerne kørende. Det er rigtig grimt.

Vi har skrevet frem og tilbage med teknik- og miljøborgmesteren, som siger, at der ikke er politisk vilje til at gøre noget for de bløde trafikanter. Vi har så svaret, at det kan da ikke være rigtigt – skal vi vente, til der kommer et dødsfald, før der er nogen, der gør noget – ligesom ude i havnen (forrige sommers tragiske vandscooterulykke, red.)? Vi venter bare på, at det går galt. Lige inden du kom, kom der en turist ud af en butik og vadede ud på gaden lige foran en bil.

Et stigende problem

Friis har sammen med 15 andre beboere råbt vagt i gevær i tre et halvt år, Finsen dobbelt så længe. Men problemet er kun blevet værre, ikke mindst på grund af den store succes med krydstogtsgæster, som primært transporteres rundt i turistbusser.

Antallet af busser er over den syvårige periode mere en fordoblet, der er kun 17 busparkerings-pladser i Nordre Toldbodgade og der kommer mere end 100 busser i gennemsnit hver dag i højsæsonen.

Derfor parkerer rigtigt mange af busserne ulovligt, og hverken standsningsforbud eller tomgangsregulativ bliver overholdt. Parkeringsvagterne kan ikke gøre noget, og politiet har ikke ressourcer til at være der hver dag,

»P-vagterne må ikke skrive bøder for standsningsforbud, så vi ringer til politiet i hvert fald to-tre gange hver weekend, når det er helt slemt,« fortæller Hans Henrik, som har snakket med mange frustrerede chauffører:

»Når vi taler med buschaufførerne siger de, at de godt ved, de holder ulovligt – og at det er hasarderet. De fleste er forstående, men selvfølgelig også irriterede over, at de ikke kan parkere lovligt. Men vi må jo bede dem om at holde et andet sted. Det her er ikke en krig mod vognmændene, men vi bliver altså nødt til at finde en løsning på problemerne. Vi er jo også en af de gader, der aflaster Bredgade i den daglige trafik.«

Ole Finsen har været med i en kommunal arbejdsgruppe, der skulle se på busproblematikken i København, men han har ikke set nogle resultater af det arbejde, siger han:

»Det døde bare ud efter tre-fire workshops med gode idéer om det ene og det andet.

I min erhvervsejendom har jeg haft lejere, der har sagt op, fordi de ikke kan få gæster ind til møder mellem klokken ti og 13. De kan ikke komme frem og tilbage, simpelthen. Man kan nogle gange være en halv time om at køre det lille stykke herned fra Amaliegade. Jeg anbefaler dem så at parkere ovre ved Ofelia Plads, hvor der er masser af tomme pladser.«

Buskaos på budgettet?

Nu har flere sluttet sig til den flok, som vil have løst problemet, blandt andet Nyhavnsgruppen og Visit Denmark.

Friis og beboergruppen har sendt et åbent brev til overborgmester Frank Jensen (S) i håb om at få sagen taget op på rådhuset, men har ikke fået svar, fortæller Hans Henrik Friis. Overborgmesterens partifælle Jonas Bjørn er dog på sagen, og han vil tage problemet op ved de kommende budgetforhandlinger:

»Det er ikke lykkedes at samle flertal for, at der skal ske noget, ved tidligere budgetforhandlinger, men nu prøver vi igen.

Situationen omkring Nordre Toldbodgade er uholdbar. Det er jo hverken en god oplevelse for turisterne eller de københavnere, som færdes der til ærinder, arbejde og skole. Og det er da generende for dem, som bor der.

Vi vil jo gerne have, at der kommer turister fra hele verden for at se på vores smukke hovedstad. Derfor må vi også tage et ansvar, så man som beboer også kan have et almindeligt liv samtidig med.

Turismen i København er jo kommet for at blive. Nu er der kommet meget mere fokus på det, end der har været tidligere, så jeg regner bestemt med, at vi får taget hul på det her problem nu,« siger Bjørn.

Ole Finsen har foreslået at lukke området for busser og fragte folk i elektriske tog og havnebusser, og Lokaludvalg Indre By bakker op om den model. Men i første omgang skal alle høres og mulighederne ridses op, siger Jonas Bjørn:

»Vi har tidligere kigget på forskellige løsningsscenarier, men først og fremmest handler det jo om at samle enighed her på rådhuset om, at her er en problematik, som det er vigtigt, vi løser. Og så må der komme en fælles snak om, hvordan vi får lavet en langsigtet løsning, der virker.«

Budgetforhandlingerne forventes at være i mål omkring 1. oktober.

Pas på dig selv og hinanden i Toldbodgade så længe…

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Kirkekoncert med inspiration fra viser

3. september fortæller forfatter Jens Andersen (til venstre) med udgangspunkt i sin bog -Kim Larsen - Mine unge år- om den folkekære musikers farverige liv.

Liv i Sundby er klar med sit efterårsprogram