Måltiderne i Københavns Kommune skal i højere grad bestå af plantebaseret kost.
Måltiderne i Københavns Kommune skal i højere grad bestå af plantebaseret kost. - Foto: Michael Paldan (arkiv)

Mindre kød og mere grønt: Byens børn, unge og ældre skal spise klimavenligt

VELBEKOMME. Københavns kommune skruer ned for klimabelastende kødtyper og op for plantebaseret kost i ny mad- og måltidsplan for kommunen.

MAD: Mere plantebaseret kost, mindre oksekød og en større indsats for at undgå madspild. Det er nogle af hovedingredienserne i en ny mad- og måltidsstrategi i Københavns Kommune

Målet er at reducere fødevarernes samlede CO2-aftryk med 25 procent allerede i 2025.

»Vi sikrer endnu sundere måltider og mere økologi til byens børn, unge og ældre. Samtidig mindsker vi kommunens madspild og klimaaftryk. Det er jeg glad og stolt over. København skal gå forrest på den grønne dagsorden – også på madområdet. Det gavner københavnerne og inspirerer resten af verden til en grønnere retning,« siger overborgmester Frank Jensen (S) i en pressemeddelelse.

Økosucces skal udbygges

Omlægningen til økologi i de kommunale køkkener har betydet, at råvarerne over de seneste år i høj grad er skiftet ud med grøntsager og lokalproducerede fødevarer. Med strategien tager kommunen næste logiske skridt og forstærker Københavns klimafokus.

Den nye madstrategi har både fokus på madens kvalitet, på ernæring og sundhed og på styrkelse af sociale fællesskaber, trivsel og god madkultur blandt børn, unge og ældre københavnere.

Derfor skal der bl.a. skabes flere fællesspisninger på skoler og plejehjem, de sunde mellemmåltider i fritidstilbud og klubber skal opprioriteres og kommunale medarbejdere skal have sundere madordninger.

Plantebaseret mad

»Jeg er utrolig glad for, at mit og Alternativets forslag om mere plantebaseret mad på tallerkenerne i kommunens institutioner har været med til at bane vejen for en ambitiøs, klimaorienteret mad- og måltidsstrategi. Det er magtpåliggende for mig og Alternativet, at kommunen går forrest i den grønne omstilling, får reduceret kommunens CO2-aftryk og ikke mindst inspirerer københavnerne til at spise mindre kød og mere grønt,« siger kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde (Alt.)

Bæredygtige fødevarer vil være et fokusområde på det kommende C40-topmøde, som København er vært for 9.-12. oktober. Her vil Københavns nye klimavenlige madstrategi være input til diskussionerne om, hvordan fødevarestrategier kan indgå som en del af byernes klimaløsninger.

Københavns Kommune køber årligt fødevarer for næsten 300 mio. kr. til byens skoler, plejehjem og daginstitutioner. Dagligt står kommunen for 70.000 måltider.

Københavns nye mad- og måltidsstrategi blev godkendt af Københavns Kommunes økonomiudvalg tirsdag 13. august. Strategien forventes vedtaget af Københavns Borgerrepræsentation torsdag 22. august.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

DJ Raz Money aka Raske Penge

Kultur for en Tudse

Fra venstre Nicoline Pihl, 24, Camilla Bilgrav, 23, Camilla Paulsen, 23 og Christina Bilgrav, 23 i Filipsparken, tæt på hvor tre af de fire veninder og kompagnoner bor.

Iværksættere: Fire veninder vil indtage markedet med Ladybox