57-årige Peter Piil har boet med sin familie på Kong Georgs Vej de seneste 23 år og er således på hjemmebane, når han på søndag speaker afslutningen af PostNord Danmark Rundt på Frederiksberg Allé.
57-årige Peter Piil har boet med sin familie på Kong Georgs Vej de seneste 23 år og er således på hjemmebane, når han på søndag speaker afslutningen af PostNord Danmark Rundt på Frederiksberg Allé. - Foto: Henrik Petit

Velkendt stemme leverer overblik og stemning

SPEAK. Peter Piil er i dobbelt forstand på hjemmebane, når han søndag binder afslutningen af PostNord Danmark Rundt på Frederiksberg Allé sammen.

CYKLING: Han har speaket Tour de France ni gange, fulgt OL- og VM-løb rundt om på kloden, set alle de store cykelklassikere og ladet sin begejstrede stemme omfavne danske toppræstationer af ryttere som Bjarne Riis, Rolf Sørensen, Alex Pedersen og Michael Mørkøv.

Peter Piil kan speake cykelløb som kun ganske få i dette land, og så er han endda primært fodboldkommentator med mindst 100 internationale tv-kampe på en sæson for sin arbejdsgiver Discovery Networks.

Ind imellem de mange rejsedage har den 57-årige journalist de seneste 23 år haft fast base på Kong Georgs Vej.

Stemningsskaber

Under PostNord Danmark Rundt giver Peter Piil den i rollen som ’sprechstallmeister’ – noget han har gjort så mange gange, at han ikke længere selv har tal på det.

»Jeg ser mig selv som en slags stemningsskaber, der bringer publikum så tæt på rytterne som muligt. Jeg formidler stillingen undervejs og interviewer rytterne før og efter løbet, så publikum får oplevelserne fra hestens egen mund,« siger Peter Piil.

Vigtigt er det også, at man som publikum kan stole på de informationer, som Peter Piil konstant leverer ud over højttalerne.

»Derfor har jeg også mit eget stopur. Det er et helt specielt norsk langrendsstopur, der aldrig svigter,« griner han.

Ukrukkede ryttere

For Peter Piil er cykelsport elementær spænding, som han aldrig nogensinde bliver træt af.

»Det jeg især godt kan lide er hårdheden og disciplinen. Træning, kost, sengetid, styrt, dårligt vejr – de sidder der altid og gennemfører næsten uanset hvad. Og selvom rytterne kan være rene djævle ude på ruten, så er de også verdens rareste folk. Jeg oplever de fleste som helt ukrukkede og meget tilgængelige.«

Også tilgængeligheden er et stort plus ved PostNord Danmark Rundt, fremhæver han.

»Det er jo fantastisk, at internationale topryttere kommer lige forbi, der hvor folk bor, ligesom start- og målområderne er nemme at komme til og fra. Rytterne elsker også løbet, fordi det er så godt organiseret. De korte afstande betyder, at der ikke er meget spildtid, og så er asfalten i modsætning til mange steder i Sydeuropa rigtig god. Det giver gode forudsætninger for topunderholdning og sportsligt udbytte for rytterne.«

Ti omgange

Selv stortrives Peter Piil i sin rolle, og hans efterhånden legendariske stemme vil derfor også i år være klar til at råbe begejstringen ud, når rytterne for 23. gang i løbets historie kæmper om at nå først i mål på Frederiksberg Allé.

Rytterne forventes at passere målstregen på Frederiksberg Allé for første gang cirka kl. 14.40. Frederiksberg-rundstrækningen køres ti gange med afsluttende opløb cirka kl. 16.15.

Torben Korgaard er journalist og ansat i PostNord Danmark

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Østerbroernes nye kulturhus i vandet bliver indviet mandag

Sortklædte, menneskelige skulpturer dukker op på Bellahøj og inviterer til at være med.

Vær med når akrobater besøger Bellahøj