Der kan kastes videre i Fælledparken.
Der kan kastes videre i Fælledparken. - Foto: Michael Paldan

Kastebanen kan alligevel blive liggende i Fælledparken

Efter en årelang kamp, hvor fredningsmyndighederne ikke virkede til at være til at hugge eller stikke i, er det nu alligevel lykkedes at få en permanent dispensation, så der kan kastes med hammer, spyd og diskos i Fælledparken.

Fortsættelse: De har før vendt tommelfingeren nedad, og i en tidligere afgørelse har de på det nærmeste udtalt, at der ikke var mere at komme efter.

Men det var der alligevel.

Fredningsnævnet for København har afgjort, at kastefaciliteten i Fælledparken, som bruges til kuglestødning, diskos- og hammerkast, ikke skal nedlægges alligevel.

Fredningsnævnet afgørelse er, at der gives en permanent dispensation mod, at porterne holdes åbne, når der ikke er kasteaktivitet på området. Det vil sige, at borgerne kan benytte arealet, når der ikke kastes med spyd, hammer eller diskos.

»Det er dejligt, at vi kan fortsætte med at give den gas. For os er det vigtigt at kunne fortsætte det ungdoms- og elitearbejde, som vi har i forvejen,« siger Carsten Bomme, som er elitetræner i Sparta og landstræner i kast.

Del af atletikmiljøet

For Carsten Bomme og atletikudøverne har det været afgørende, at de fortsat kan have deres bane tæt på Østerbro Stadion, som omklædning og styrketræning er lige i nærheden, og de i det hele taget er en del af klub- og atletikmiljøet på stadion.

Der har været kastebane i Fælledparken siden 1950’erne, men i forbindelse med at Fælledparken blev fornyet frem til 2012, blev den flyttet, og i den proces mente Fredningsmyndighederne ikke, at den kunne blive liggende.

Atletikklubberne var ikke tilfredse med Københavns Kommunes indsats i den forbindelse. De mente, at kommunen fra begyndelsen burde have sørget for en løsning, så kastebanen blev liggende.

Det endte dog med, at kastebanen fik dispensation til at blive liggende frem til 2018, og siden fulgte en ny dispensation. Men så skulle den nedlægges.

Fredningsmyndighederne argumenterede med, at det var imod fredningen af Fælledparken, at et område var hegnet ind på trods af, at flere legepladser, skateparken og kunstgræsbanen også er hegnet ind.

Når kastebanen gøres permanent, er det derfor vigtigt at understrege, at der skal være offentlig adgang til banen, når der ikke kastes.

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alt) glæder sig over afgørelsen.

»Fredningsnævnets beslutning er en kæmpe sejr for det københavnske atletikmiljø. Kastebanen har stor betydning for atlektikudøverne på Østerbro og elitemiljøet omkring Østerbro Stadion,« siger hun i en pressemeddelelse og fortsætter:

»Jeg er meget glad på idrætsudøvernes vegne. Det er vigtigt for mig, at København kan sikre gode træningsfaciliteter, der både kommer bredden og eliten til gavn.«

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil nu gå i dialog med brugerne og Teknik- og Miljøforvaltningen om den videre proces for indhegningen.

Tak til forældre

Da fredningsmyndighederne for et par år siden besluttede ikke at forny dispensationen, vakte det bekymring hos atlektikudøverne og en række politikere på Rådhuset.

Københavns Kommune ansøgte derfor Fredningsnævnet for København om en permanent dispensation til at bevare kastebanen i Fælledparken. Og den er nu imødekommet.

»Vi er blevet ved med at kæmpe, og jeg synes, at vi har haft en god sag. Jeg vil gerne takke de forældre, som har været med til at belyse sagen,« siger Carsten Bomme, som har et ønske om banen:

»Vi håber, at der bliver gjort noget ved vedligeholdelsen.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

De fire meter høje Big Dancers

Gadeteaterfestival kommer til Nordvest

Socialdemokraten Jakob Hougaard i valgkamp i 2017, hvor han for for femte gang blev valgt i borgerrepræsentationen.

Ex-borgmester forlader politik