Nazisternes hvervekontor i nr. 32

Lokalhistorisk: Rosenvænget opfatter vi normalt som et område med store villaer og haver, som var beboet af anerkendte kunstnere og selvstændige, og i det hele taget var det et kvarter med velstående ejere. Villaen Rosenvængets Allé 32 var ingen undtagelse. Det var udstykkeren af grundene i Rosenvænget, Waagepetersens, egen villa. I 1872 købte den unge ingeniør og industrileder Vilhelm Carl Jørgensen villaen.Vilhelm Jørgensen eller »konferensråden« som han blev kaldt, blev cand polyt i anvendt naturvidenskab, som kemistudiet ved læreanstalten dengang hed. Han var én af ejerne af Øresunds Chemiske Fabriker sammen med ingeniør G.A. Hagemann, og støttet af svogeren C.F. Tietgen.

Under den tyske besættelse havde Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti (DNSAP) stabskontor i villaen Rosenvænget 32 samtidigt med, at der var hvervekontor for danske statsborgere, som under den 2. verdenskrig meldte sig til tysk krigstjeneste i Waffen SS.

De frivillige soldater var forhadte af den danske befolkning, og regeringen var nødtvungen til at acceptere dem som et led i samarbejdspolitikken med besættelsesmagten.

Freikorps Danmark-medlemmer blev opfordret til at melde sig for et minimum af to år. Ved at gøre det, fik de et tysk statsborgerskab. I 1941 var frikorpset på 1.164 mand, og de vendte hjem til Danmark på orlov i 1943 med et tab på 121 dræbte. De fik ikke den heltemodtagelse herhjemme de havde ventet, og de rejste skuffet tilbage til østfronten.

Da Freikorps Danmark blev opløst, blev de fleste sluset ind i den 5. SS Division »Wiking«, som for de flestes vedkommende var skandinaver. Mod krigens slutning blev divisionen indsat i kamplinjen i de bitre kampe om Berlin i april og maj 1945. Det var en af Tysklands absolutte eliteenheder, med tildelt gennemsnit på 1,22 ridderkors pr. måned. Af de cirka 6.000 danskere som søgte ind i Waffen SS, omkom cirka 2.000 i tysk uniform.

Rosenvængets Allé 32 er senere revet ned, og en større bebyggelse med ejerboliger er opført på stedet.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv,

Bryggervangen 62,

www.2100lokalhistorisk.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
»Det er fedt at komme hjem. Alle der har rødder ved jo hvordan det er. Ude godt, hjemme bedst«, siger Pia Ottosen der byder dig velkommen i Stylistuniverset på Valby Langgade. Foto: Martin Sørensen.

Pia er vendt hjem til Valby og sælger ud af samlingen

Genopretningen af skøjtebanen på Genforeningspladsen er gået helt i stå, da det nu viser sig, at der skal bruges yderligere knap 30 millioner kroner. I mellemtiden bruges den af BK Union. Foto: Julie Stougaard

Skøjtebane bliver 29,2 millioner kroner dyrere