Snitsåret på Tobias‘ arm krævede 16 sting på hospitalet.
Snitsåret på Tobias‘ arm krævede 16 sting på hospitalet. - Foto: Martin Sørensen

Stukket med kniv fordi han er homo

FRISIND? En gruppe unge gik 9. august til angreb på Tobias og en god ven i Havneparken, efter de blev afkrævet svar på, om de er homoseksuelle. Tobias blev stukket med en kniv og måtte sys med 16 sting. Han har før oplevet hadforbrydelser.

ISLANDS BRYGGE: Det er fredag aften. 22-årige Tobias sidder i Havneparken på Bryggen og drikker øl med en god ven.

»Så kommer nogle fyre hen og spørger: »Er I kærester?« Det er vi nu ikke, men det rager ikke dem, så vi svarer bare »Ja, ja.« Så spørger de »Er I bøsser?« Det svarer vi også ja til. Så begynder de at kaste med cigaretskod på os,« fortæller Tobias.

Så de to venner rejser sig og går, men omkring 12 personer, måske flere, følger efter dem. De vælter Tobias’ ven og slår ham og sparker ham i ryggen, mens han ligger ned.

»Jeg kan se, at jeg ikke kan gøre så meget, så jeg prøver at gå videre for at ringe til politiet, men så er der en, der trækker en hobbykniv. Da jeg ser den, bliver jeg forskrækket og tænker: Okay, prøver han at slå mig ihjel nu?! Han prøver at stikke mig, og jeg afværger med min arm,« fortælle Tobias.

Han flygter ind på et pizzeria, hvor personalet holder gruppen af unge ude, og politiet bliver tilkaldt.

»Flængen i min arm er ikke så dyb, at jeg skal på hospitalet med det samme, så politiet når at tale med mig. Og så kører de mig til hospitalet,« siger Tobias.

Han ved ikke, hvor hans ven er, men han får kontakt med ham på vej til hospitalet, hvor vennen er blevet bragt ind med en flækket læbe.

Tobias får 16 sting i sin arm. Han er stadig skræmt over episoden, og kan stadig ikke bruge armen ordentligt.

»Det overrasker mig, at det sker – jeg kan slet ikke forstå, at folk kan finde på at bruge kniv. Og jeg kan slet ikke forstå, at der er nogen, som skal blande sig i, om jeg er bøsse.«

Før været udsat for vold

Det er langt fra første gang, at Tobias har været udsat for en hadforbrydelse – alene fordi han er homoseksuel.

»Vi skal kun tilbage til weekenden før, da var jeg samme sted på Bryggen, og der kom en fyr hen: »Han er bøsse, han skal have tæsk«, men så gik en veninde imellem og forhindrede det. Når nogen råber efter en, så ignorerer man det bare, men der har været et par gange før, hvor jeg er blevet slået og sparket, og hvor politiet har været indblandet.«

»Politiet sagde til mig på et tidspunkt, at »du må bare holde dig væk fra steder, hvor du kan blive overfaldet«, men det kan jeg jo blive alle vegne. Så de siger indirekte: Du skal blive hjemme og ikke lave noget, fordi du er homoseksuel. Men det er ikke noget jeg skjuler. Og jeg synes ikke, det er noget, man skal skjule,« siger Tobias.

Københavns Politi fortæller om overfaldet, der fandt sted 9. august, at der siden er anholdt og sigtet tre personer for simpel vold efter Straffelovens paragraf 244.

Politiet mangler dog stadig at finde den person, der førte kniven.

Omfanget af hadforbrydelser

  • Rigspolitiet er i 2015 begyndt at føre statistik over hadkriminalitet. De seneste tal er fra 2017. Her registrerede politiet 446 sager (2016: 274, 2015: 198) som kan karakteriseres som hadforbrydelser. Der blev rejst sigtelse i 95 af sagerne mod i alt 102 personer.

  • I 2017 var 81 anmeldelser seksuelt orienteret. 142 var religiøst motiveret, 223 racistisk motiveret.

  • Det er langt fra alle hadforbrydelser, som anmeldes til politiet. Der er ifølge organisationen LGBT Danmark ingen klar dokumenteret viden om omfanget af hadforbrydelser i Danmark. LGBT Danmark skeler derfor til, hvad vores nabolande har gjort af erfaringer.

  • I Sverige viser en undersøgelse fra 1999, at op mod 24 procent af alle lesbiske og op mod 36 procent af alle bøsser har oplevet hadforbrydelser. I Finland og England er det op til 60 procent af alle homoseksuelle.

  • Kilde: Rigspolitiet og www.lgbt.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Kigger man de rigtige steder, hersker den landlige idyl i overflod på Frederiksberg som for eksempel her på Allégade 22C.

Billedgalleri: Se det idylliske Frederiksberg

Kigger man de rigtige steder, hersker den landlige idyl i overflod på Frederiksberg som for eksempel her på Allégade 22C.

Billedgalleri: Se det idylliske Frederiksberg