Sognepræst Mette Kathrine Grosbøll har mødt mange, som er kommet alt andet en udhvilede fra ferie, fordi ugerne var gået med skænderier og anklager.
Sognepræst Mette Kathrine Grosbøll har mødt mange, som er kommet alt andet en udhvilede fra ferie, fordi ugerne var gået med skænderier og anklager. - Foto: Dan Møller

Hjemme fra ferie: Hvis sommeren har budt på krise i parforholdet, er du ikke den eneste

Sommerbrev. Mange parholdskriser bluser op i sommerferien, når man pludselig er sammen i tre uger. Men tiden i ferien kan også bruges til at forstå sig selv og andre bedre.

Af Mette Kathrine Grosbøll

Sognepræst, Sions Kirke

Ferietid: En af sommerperioden mere kendte evangelietekster er den, hvor Jesus retorisk spørger:

»Hvorfor ser du splinten i din brors øje, men lægger ikke mærke til bjælken i dit eget øje? Hvordan kan du sige til din bror: Bror, lad mig tage den splint ud, som er i dit øje! når du ikke ser bjælken i dit eget øje? Hykler, tag først bjælken ud af dit eget øje; så kan du se klart nok til at tage den splint ud, som er i din brors øje.«

Det er en evig aktuel tekst, der gør os opmærksomme på, hvor travlt vi har med at dømme om, hvad andre laver uden lige at få ryddet op i egen butik først. Som sådan svider den. Samtidig er det en tekst, der frejdigt refereres til, når vi bliver mindet om vores egne mindre flatterende sider. Der er lagt op til en kædereaktion inden for hykleriet, og det er sådan set ikke meningen med teksten.

Når dét er værd at betone her i sommerperioden, er det ikke mindst fordi det ganske ofte er i forbindelse med ferie, at de fleste parforholdskriser blusser op.

Pludselig er man sammen 24/7, med alt hvad det indebærer af opsparet irritation, (u)vaner, gamle skuffelser og forventningsafstemninger, der ikke helt var så afstemte, som man troede.

Jeg har ikke tal på, hvor mange jeg kender, som et år kom alt andet end udhvilede tilbage fra ferie, fordi hele ferien gik med skænderier og anklager, splinter og bjælker.

Nu vil de fleste helst holde skønne ireniske ferie med en perfekt balance af afslapning og oplevelse, og tanken om at have brugt en hel ferie på at skændes kan være lige til at tude over.

På den anden side er der for en gangs skyld tid til at komme ordentlig til bunds i problemet. Tid til at komme ned, hvor det gør nas, tid til at få tænkt ordentligt og sammenhængende over tingene og tid til at komme i møde og finde nye måder at gøre tingene på.

En veninde mente, at det burde være forbudt at blive skilt, hvis man ikke havde brugt mindst tre uger sammen uden afbrydelser i form af arbejde og fritidsinteresser.

Ikke fordi nogle mennesker ikke måske har bedst af at blive skilt, som en klog konfirmand engang gjorde mig opmærksom på. Han vidste, hvad han talte om. Men fordi ting tager tid, og skal der gro noget godt, noget konstruktivt, ud af en krise, skal det have tid til at komme frem, uden forstyrrelser.

Også fordi der kan være tid til at læse nogle bøger, romaner, noveller og se nogle film, der måske kan hjælpe en med at blive mere opmærksom på egne bjælker, og måske se på den andens fejl med et mere forsonligt blik.

Når vi belæres om splinter og bjælker er det ikke led i fejlfindingskulturen, men i næstekærlighedskulturen, der orienterer sig om tilgivelse og det at fralægge sig retten til motivforskning og dom over andre for i stedet at prøve at se den anden som et menneske, der er min kærlighed værd.

Ikke fordi der ingen fejl er, bevares, men fordi det er synd, hvis vi slet ikke kan få øje på hinanden, på hinandens sårbarhed og menneskelighed for bare splinter og bjælker. Synd for os. God krise. God sensommer.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Frederikke fyldte år første weekend, hun var hos familien. Det frygtede hun, men de vækkede hende med sang, og dagen var over al forventning.

Frederikke har fået en ekstra familie på Østerbro

Nørrebro Station er et af de steder, Nørrebro Lokaludvalg ønsker penge til i budgettet 2020. Arkivfoto:

Lokaludvalg: Her skal pengene bruges på Nørrebro