Øbrohus‘ planer for et nyt bibliotek og boliger på Jagtvej.
Øbrohus‘ planer for et nyt bibliotek og boliger på Jagtvej.

Debat: Klimavalget gør bibliotekssagen på Jagtvej nemmere

Af Flemming Olsen

Formand, Øbrohus

Bibliotek: Det nyligt overståede folketingsvalg blev kaldt et ”klimavalg”, idet borgerne nu efterhånden er dybt bekymrede, og engagerer sig i, at den nødvendige grønne omstilling, skal gå fra ord til handling. Varmerekorder og skybrud er blevet en stadigt hyppigere påmindelse.

Kbh.s kommunes grønne målsætninger er meget ambitiøse. Vi skal være CO2 neutrale i 2025 (!), der er skybrudsplaner, en Ressource & Affaldsplan 2024 er vedtaget for ½ år siden med fokus på større genanvendelse og ressourcebevidsthed, og listen fortsætter. Planerne fejler ikke noget men borgerne går samtidig på gaden i klima-marcher mv. for at presse politikerne til omsætte ambitioner til handling, hurtigere.

Her ligger Øbrohus’ tilbud om at bygge et nyt og tidssvarende bibliotek, klar på et sølvfad

Hvis kommunen vil sælge grunden og den gamle kontor-bygning til den almene boligforening Øbrohus bakket op af AKB Kbh., så vil projektforslaget spare kommunen for ca. 35 mio. skattekroner (i anlægsudgifter), samtidig tjener kommunen også på grundsalget. Det nye bibliotek bygges i træ (CLT) som bruger ca. 50 % mindre CO2 ift. en traditionel betonbygning bidrager til CO2 målsætningen. Det nye bibliotek lægges i stueetagen så det imødekommer kommunens egen kritik af den 100 år gamle kontorbygning, som for ca. 50 år siden blev indrettet til bibliotek, men af kommunen selv kaldes ”utidssvarende, nedslidt, og fordelt på alt for mange etager”.

Beliggende i stueplan giver det nem adgang for ældre, og gangbesværede. Samtidig åbner der lige straks en Metrostation foran dørtrinnet, og det ligger generelt ideelt trafikalt og geografisk ift. at tilgodese flest mulige Østerbro-borgere.

Hvis kommunen vil sælge grunden til Øbrohus og AKB Kbh. bygger vi samtidig almene boliger ovenover biblioteket. Og som bekendt vokser hovedstaden med ca. 1000 personer hver eneste måned, så der er hårdt brug for boliger som betalelige for almindelige mennesker.

Den nye bygning er samtidig tænkt som en port til klimakvarteret der netop starter her. Københavns udstillingsvindue for klimaløsninger som fx de store skybruds-anlæg med store rekreative kvaliteter, som Tåsinge Plads, og Bryggervangen. Biblioteksbygningen kan så blive det grønne vartegn for kvarteret, som fremtidens gæster fra ind- og udland ser, når de ankommer til klimakvarteret.

Borgerrepræsentationen skal netop nu lave budget for 2020, så de skal påvirkes til handling nu!

Så hvis DU, kære læser, ikke nåede med på en af sommerens klima-marcher, så kan du nu yde dit lille bidrag, ved at skrive under på den just oprettede underskriftsindsamling for, at et biblioteket skal ligge på samme lokalitet som i dag, så støtter du projektforslaget. Det gør du på: https://www.skrivunder.net/stot_at_der_ogsa_i_fremtiden_ligger_et_bibliotek_pa_jagtvej_227?a=2

Placering, økonomi, tilgængelighed og port til klimakvarteret, er stærke argumenter for en placering v. Øbrohus og den nye metrostation PH. Plads. Kommunen har nævnt andre lokaliteter til en placering af det nye bibliotek, men efter at man på forsiden af denne avis d. 25/6 kunne læse at kulturcenter Kildevæld pga. skimmelsvamp i de nye bygninger, er blevet yderligere 1½ år forsinket, så synes det oplagt at politikerne beslutter sig nu. Kommunens grønne ambitioner skal føres ud i livet, og byen har brug for flere almene boliger. Uret tikker.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Frederiksborgvej er et af de steder, Bispebjerg Lokaludvalg mener skal prioriteres i Københavns Kommunes budget 2020.

Lokaludvalg: her skal pengene bruges i Nordvest

Planen for Ørstedsparken skal til sidst i processen fremlægges for Det Grønne Råd og forventes at være færdig i 2020

Få indflydelse: Hvordan skal Ørstedsparken være i fremtiden?