Forældre i København vælger i stigeende grad folkeskolen til. Dog er der generelt flere i København, der vælger privatskolen end resten af landet.
Forældre i København vælger i stigeende grad folkeskolen til. Dog er der generelt flere i København, der vælger privatskolen end resten af landet. - Foto: Dan Møller

Ked 😭 Like 👍

Går dit barn også i folkeskole? Det gør flere og flere i København

SKOLESTART. I modsætning til resten af landet er der flere der vælger folkeskolen i København. Det viser helt nye tal. Borgmester peger på store investeringer og massive kampagner som årsagen til at den negative kurve er vendt.

FOLKESKOLE: I denne uge begynder hverdagen igen. Ferien er slut og det er tid til madpakker, lektier, legegrupper og forældremøder.

På landsplan fravælger flere og flere forældre folkeskolen og sender børnene i privatskole. Men København har knækket kurven. Her vælger flere folkeskolen. Det viser nye tal fra Københavns Kommune, hvor man kan se at der i modsætning til de seneste år er færre, der vælger privatskolen i København. På landsplan er det lige modsat. Generelt er der dog flere i Købehavn, der vælger privatskolen end de øvrige kommuner, men hvor tallet på landsplan er stigende – altså søgningen til privatskoler – er den faldende i København.

Andel elever i privatskoler i 0. klasse er faldet fra 24 procent i 2012 til 22 procent i fjor – og for alle klassetrin er faldet også på to procentpoint – fra 28 til 26 procent.

Ifølge børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) har Københavns Kommune siden 2010 afsat næsten ti milliarder kr. til byggeri af nye skoler og renovering af gamle slidte skoler, så de fysiske rammer mange steder nu er forbedret.

Større faglighed

I 2017 blev der afsat 220 millioner kroner til at styrke indsatsen i udskolingen med nye valgfag og udskolingslinjer for at gøre udskolingen i de københavnske folkeskoler mere attraktiv.

I foråret 2019 vedtog Børne- og Ungdomsudvalget som tidligere beskrevet i Vanløse Bladet en ’trivselspakke’ med mere feedback, færre karakterer og undervisning mod mobning på alle skoler.

Det mener borgmesteren også er en del af forklaringen på at kurven er ved at vende.

Naturlige førstevalg

»Det glæder mig, at flere forældre nu vælger folkeskolen til i København. Hvis produktet ikke er i orden, vælger man ikke folkeskolen til. Og vi kan se, at forældrene i København tror på produktet. Og strømmer til. Det er min ambition, at alle forældre i København vil se deres lokale folkeskole som det helt naturlige førstevalg, hvor områdets børn kan samles på tværs af samfundslag og forældrenes baggrund,« siger borgmester Jesper Christensen, der også mener, at det fællesskabet blandt københavnerne.

»Det styrker sammenhængskræften blandt alle københavnere, når flere forældre vælger folkeskolen. Det har mange gode kræfter arbejdet hårdt for at blive til virkelighed. Vores lærere og pædagoger på skolerne kan være stolte af deres indsats. Et massivt fokus på at øge fagligheden har båret frugt, så karaktererne stiger. Samtidig har vi har indført en styrket indsats for at øge elevernes trivsel og komme mobning til livs,« siger Jesper Christensen.

På landsplan vælger flere privatskoler, men på trods af folkeskolens fremgang, er der fortsat flere elever i hovedstaden, som går i privatskole, end i resten af landet. På landsplan er det 18 procent i 2018 mod 26 procent i København. I hele Danmark har der været en stigning på fem procentpoint på seks år, som går i privatskole.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Plejehjemmet Slottet i De Gamles By fik deres regnbueprofil i 2015, hvor en indvielse fandt sted.

FØDSELSDAG: Slottet fejrer fire år som regnbueplejehjem

Fest på tribunen, mens Skjold-håbet stadig var lysegrønt.

Skjold er godt i gang med efterårssæsonen – god pokalkamp mod divisionshold