Anders Bilberg alias Betty Bitschlap kan opleves til Copenhagen Pride på Rådhuspladsen 17. august, hvor du vil kunne høre debutsinglen ‘Hot Dog’. Foto: Julie Stougaard
Anders Bilberg alias Betty Bitschlap kan opleves til Copenhagen Pride på Rådhuspladsen 17. august, hvor du vil kunne høre debutsinglen ‘Hot Dog’. Foto: Julie Stougaard

»En dag er det forhåbentligt lige meget, hvordan vi går klædt«

DRAG SHOW. I 2017 skabte Anders Bilberg sit alter ego, Betty Bitschlap, og sprang ud som drag. Lørdag 17. august kan du opleve hende til Copenhagen Pride, hvor hun optræder med sin debutsingle ¿Hot Dog¿.

PORTRÆT: Anders sætter nøglen i låsen og åbner døren ind til sit kælderrum. Vi passerer nogle cykler og drejer om et hjørne, og så er vi der. Her, hvor andre som regel opbevarer kuglegrill, julepynt og flyttekasser med ubestemmeligt indhold, opbevarer Anders en særlig kvindes ejendele.

De tilhører hans alter ego, Betty Bitschlap, som har været en del af Anders’ liv siden 2017, hvor han sprang ud som drag. Og er du vimmer for et underjordisk klædeskab, hun kan bryste sig af.

I rummet står fem farvesorterede tøjstativer med alskens skønne outfits. Nogle i leopard- eller ko-print, andre med pallietter og glitrende sten. Anders er vild med rød, og der er da også et helt stativ udelukkende med tøj i røde farver. I et skuffedarie, som ofte bruges til opbevaring af søm og skruer, har Betty sine accessories som øreringe, halskæder, diademer og briller med funklende ’diamanter’. I kasser finder man Bettys stiletter og i en æske hendes lange handsker, nogle med kunstige negle og sten syet på fingerspidserne.

Anders viser frem og fortæller passioneret, og det er svært ikke at lade sig smitte af hans begejstring. Der er ingen tvivl om, at jeg er blevet bragt ned i det allerhelligste, her i kælderrummet i Blågårdsgade på Nørrebro.

Anders, som er 29, er uddannet på Det Danske Musicalakademi i Fredericia i 2015. Siden har han medvirket i en række musicals og også arbejdet på krydstogtskibe, hvor han har medvirket i popshows og koncerter som solist performer og sanger. Og det var på et af krydstogtskibene, at Anders fandt Betty, sit alter ego, da en make up artist en dag i 2017 spurgte, om hun måtte lægge en drag make up på ham.

»Jeg har altid godt kunnet lide at være flamboyant og ekstravagant, og det har jeg været på scenen, hvor jeg har været iført suit. Men da jeg pludselig tog paryk og kjole på, var responsen fra publikum åndssvagt overvældende, og det, syntes jeg, var interessant,« fortæller Anders, som oplevede, at han i rollen som Betty Bitschlap kunne skrue op for en provokerende og flirtende side, som var sjov at arbejde med.

Muligheder i dametøj

Tilbage i Danmark begyndte Anders at optræde med Betty Bitschlap på spillestedet VEGA, som har det faste show ’DRAGHOUSE Copenhagen’. Her skilte han sig blandt andet ud ved at synge live frem for at ’lipsynce’ (mime til musikken, red.), som det er tradition til drag shows.

»Siden har jeg fået mange sjove muligheder i dametøj. Jeg har været dommer i tv-programmet ’All Together Now’, jeg har været model for Libratone og været med i småprogrammer på TV2 Zulu,« fortæller Anders.

Nu har han kastet sig ud i et nyt projekt og har udgivet sin debutsingle ’Hot Dog’, som han skal optræde med til Copenhagen Pride på lørdag 27. august.

»Jeg lavede faktisk sangen allerede i 2017, hvor jeg begyndte at gå med tanken om at lave musik, men det var først i år, at jeg satte mig sammen med en producer, jeg kender, og en sangskriverveninde og arbejdede på singlen i studiet. Vi måtte starte helt forfra med melodien, og det har taget virkelig lang tid,« siger Anders og smiler.

For ham er det at være drag både sjov og ballade, men samtidig ønsker han også at sende et signal om, at det er ok at se anderledes ud, og at vi ikke alle behøver at ligne hinanden.

»Betty laver popmusik for alle popfans, og jeg håber, at det faktum, at hun er en mand i dametøj, kan få folk til at tænke eller tale anderledes. En dag er det forhåbentligt lige meget, hvordan vi går klædt eller identificerer os – det behøver ikke at definere, hvem vi er, eller hvad vi arbejder som, så længe man er dygtig til det, man laver. Vi er jo allesammen bare mennesker,« siger Anders og tilføjer:

»Der må være et kæmpe uudnyttet potentiale af folk, som ser anderledes ud. Se bare på vores politikere for eksempel. De ser allesammen fucking ens ud. Der må også være nogle mænd i dametøj, der er sindssygt dygtige.«

Eksponeringen hjælper

Han fortæller, at der dog er kommet mange flere drags til, især det seneste år, og det, mener han, skyldes den store eksponering i blandt andet tv.

»Der er kommet mere opmærksomhed omkring, at sådan kan man også se ud, og at du kan altså også gå på CBS og gå i dametøj,« siger Anders. Han har da også kun oplevet god respons, når han som drag skal hente sin bil rundt om hjørnet fra, hvor han bor på Nørrebro.

»Jeg har ikke haft nogen dårlige oplevelser med det. Men for at være helt ærlig, så undgår jeg at sætte mig selv i sårbare situationer, når jeg ikke er på scenen, og det kan det godt være at være Betty, der har en overlegen attitude. Betty er jo ligesom en rolle, jeg spiller,« forklarer Anders.

Han glæder sig over at have fået mulighed for at optræde til priden, der med Anders’ ord er en kombineret fest- og kampdag, som der stadig er brug for i København.

»Det er efterhånden ok at være en minoritet i Danmark, men der er altid pres mod minoriteter, og der er stadig en stor gruppe, der synes, det ville være lettere, hvis folk bare kunne være som alle andre. Og man skal ikke længere væk end til Polen, hvor en af de landsdækkende aviser deler stickers ud med teksten ’LGBT-free’, som man kan sætte på sin bil eller sit hjem for at signalere, at den gruppe ikke er velkomne. Det skal man kæmpe imod,« siger Anders.

Du kan opleve Anders Billerg alias Betty Bitschlap lørdag 17. august klokken 18.45, hvor hun optræder på Rådhuspladsen med debutsinglen ’Hot Dog’.

»Der bliver både et par af mine numre og også nogle hits, som folk kender. Det bliver sjovt! Og der bliver dansere og diskoglimmer i bedste dragstil,« lover Anders med et grin.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

Ulykker er den hyppigste dødsårsag for børn mellem 1 og 18 år. Det vil Børneulykkesfonden gøre noget ved

En tur i Valby Parken med hele familien

Birgitte Franck har taget opstilling, der hvor hun allerhelst ser seniorbofællesskabet placeret: »I min drøm skal huset placeres i den vestlige del af hospitalsgrunden tæt på hjørnet af Tesdorpfsvej og Stockflethsvej,« siger hun. Foto: Bo Børresen

Birgitte Franck har en drøm