Thomas Vilhelm har interesseret sig for musik og rockhistorie, siden han var 12 år og gemte sig på bilbioteket i Aabenraa. Nu har han udgivet en rockbog med historier fra syv årtier.
Thomas Vilhelm har interesseret sig for musik og rockhistorie, siden han var 12 år og gemte sig på bilbioteket i Aabenraa. Nu har han udgivet en rockbog med historier fra syv årtier. - Foto: Anja Berth

Haha 😆 Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

Blind forfatter til rockbog:‘Jeg er vitterlig en nørd’

MUSIKBOG. Forfatter og musiker Thomas Vilhelm har en næsten matematisk interesse for film og musik. Nu er hans nørderier blevet til en gigantisk coffeetablebog om de største rockstjerner, ‘The Stars Are Out Tonight’.

PORTRÆT: Den aflange, lave og hvide funkisbygning på Haderslevsvej i Aabenraa husede Det Sønderjyske Landsbibliotek. For at komme ind, skulle man først gennem de loftshøje glasdøre, og hvis man gik til venstre, kom man ind til børnebiblioteket og voksenbiblioteket. Gik man til højre, kom man ind til musikbiblioteket. Thomas Vilhelm og hans storebror Michael gik aldrig til venstre, men til højre. Her blandt hylder og reoler med lper og under observation af en skrap bibliotekar, der under læsebrillen holdt øje med at man ikke ridsede pladen – sad de i årevis med kæmpe ørebøffer og lyttede til musik. Storebroren nøjedes med at lytte til forskellig musik, men Thomas Vilhelm gik systematisk til værks og lyttede samtlige værker af The Rolling Stones og The Beatles, og efterfølgende læste han om musikken og kunstnerne i rockbøger.

»På grund af mit handicap har jeg et behov for at systematisere alt og have kontrol over det, jeg laver og interesserer mig for, og når jeg lytter til musik eller ser en film, undersøger jeg alt om det – jeg er vitterlig en nørd,« siger Thomas Vilhelm og slår hånden ud mod reolen bag ham.

Den er broderer med samtlige film af Martin Scorsese og 80 procent af Hitchcocks film og en række med kilotunge bøger om musik og historie. En samlers glæde.

Født blind

Han er 54 år og født med grøn og grå stær. Det betyder, at han stort set er blind på højre øje og har ti procents syn på venstre. Han er musiker, uddannet på Blindeinstituttet og Musikkonservatoriet, forfatter og forlagsredaktør på eget forlag Vilhelm, der er et underforlag til Dreamlitt. Og sammen med fotograf Henrik Hildebrandt har han netop udgivet bogen ’The Stars Are Out Tonight’.

Egentlig lidt en tilfældighed:

Thomas Vilhelm havde udgivet en bog om sangeren Ivan Pedersen, hvor han havde krediteret fotografen Henrik Hildebrandt for et billede. Men han havde bare ikke fået nogen penge – det ville Hildebrandt gerne have, og forlaget sendte straks betalingen. Men så sagde Hildebrandt til Vilhelm, at han da for resten havde en masse billeder af rockstjerner, og om de skulle kigge på det sammen? Mon ikke!

Med Hildebrandts fabelagtige fotos af blandt andet en barmavet Iggy Pop og en Tina Turner i kort kjole og Thomas Vilhems nørdede og systematiske viden om rockstjerner og musikkens historie er resultatet nu en coffeetablebog med nedslag i syv årtiers rockhistorie. Og hvorfor skulle man ikke kunne skrive, bare fordi man er næsten blind.

Slåskamp i skolegården

Thomas Vilhelm er opvokset i Aabenraa og har hele sit liv lært at leve med sit synshandicap. Han har gået i almindelig folkeskole og havde et bord, der kunne hæves med en særlig klap, der krævede en skrue. Det hændte af og til, at de andre børn drillede ham og fjernede skruen, så han ikke kunne se en pind på bordet.

Nogle gange fandt han bare skruen og satte den på igen, men andre gange røg han i totterne på dem, der havde gjort det, så gårdvagten kom på arbejde.

Han har med egne ord temperament, er uhyre stædig og bliver indigneret, hvis nogen bliver uretfærdigt behandlet i systemet. Så farer han til tasterne og blander sig i debatten.

Hans lejlighed her på 1. sal i Bogensegade på Østerbro er fuldstændig pletfri, og tøjet sidder knivskarpt, så man skulle tro, at han havde sit fulde syn.

»Min far lærte mig tidligt, at man ikke måtte se hele menuen på min skjorte, så folk troede, jeg var en krøbling – jeg har lært at klare mig, selvom jeg ikke har mit syn,« siger han.

En gang imellem kan han dog blive ramt af en følelse af afmagt.

»Hvis jeg spørger nogen om vej, og jeg så tager fejl og går den forkerte vej, fordi jeg ikke kan se, så kan jeg godt blive ked af det. Jeg har accepteret mit synshandicap, men jeg har svært ved at acceptere mine begrænsninger.«

”The Stars Are Out Tonight” af Thomas Vilhelm og Henrik Hildebrandt er udkommet på forlaget Vilhelm og kan købes i din lokale boghandler.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Historiske bygninger på Christianshavn. Foto: Kim Greiner.

Historisk byvandring på Christianshavn

Anders Bilberg alias Betty Bitschlap kan opleves til Copenhagen Pride på Rådhuspladsen 17. august, hvor du vil kunne høre debutsinglen ‘Hot Dog’. Foto: Julie Stougaard

»En dag er det forhåbentligt lige meget, hvordan vi går klædt«