»Det er det største menneskerettighedsprogram nogensinde,« siger Copenhagen Prides forperson, Lars Henriksen, med henvisning til de 80-100 arrangementer i løbet af regnbue-ugen. Foto: Wilfred Gachau
»Det er det største menneskerettighedsprogram nogensinde,« siger Copenhagen Prides forperson, Lars Henriksen, med henvisning til de 80-100 arrangementer i løbet af regnbue-ugen. Foto: Wilfred Gachau

Copenhagen Pride Week: Lige dele alvor og fest

LGBT+. »Jeg ønsker mig, at københavnerne kommer og deltager videbegærlige og åbne i debatterne og i arrangementerne i løbet af ugen – for at bakke op og måske for at blive klogere,« siger Pridens forperson, Lars Henriksen.

OPTAKT: Du kender billederne fra den store ’Pride Parade’ gennem flere af Københavns gader.

Et optog af fest, farver og tusindvis af feststemte mennesker, der bakker op og fester med langs ruten. En folkefest i mangfoldighedens navn. Danmarks største menneskerettighedsmanifest.

Men Copenhagen Pride Week er meget mere end det farverige og populære optog.

80-100 arrangementer

»Hele ugen har vi 80-100 arrangementer i alle Københavns bydele. Debatter, talks og alt mellem himmel og jord, som sætter fokus på alt, der skal sættes fokus på i forhold til LGBT+. Disse arrangementer udgør vel 80 procent af hele ugens program. Det er massivt, og der har aldrig været et større program. Det er det største menneskerettighedsprogram nogensinde. Det kan jeg godt love,« siger forpersonen for Copenhagen Pride, Lars Henriksen, og fortsætter:

Fest på alvorlig baggrund

»Fra cirka klokken 14.00 til 20.30 er det de seriøse arrangementer over hele byen, og herefter er det fest resten af aftenen til langt ud på natten. Så lige dele alvor og fest. Og husk på, at vi fester på en alvorlig baggrund. Vi fester på en baggrund af en kamp for lige rettigheder, menneskerettigheder, accept og tolerance. Den kamp kæmper vi hver dag, og det kulminerer så hvert år i Pride-ugen. Når vi fester, fejrer vi os som mennesker hver og en, og så er vi i den uge lige pludselig den kritiske masse og flertallet i bybilledet. Og jo, det kan jo godt give anledning til en vis overstadighed,« griner Lars Henriksen med både selvironi og ærlighed.

Transkønnede børn i fokus

Dette års Copenhagen Pride Week har et særligt fokus på støtte til transkønnede børn. Et emne der er meget oppe i tiden.

»Transkønnede børn lever et utrygt børneliv, fordi de har et ’forkert’ CPR-nummer. De er bundet af et juridisk køn. Det giver så mange bekymringer og frustrationer for disse børn, og her vil vi i år sætte massivt fokus på muligheden for at skifte juridisk køn. Det betyder så meget for disse børn og unge og så lidt for alle andre, så hvorfor ikke. Vi snakker ikke om fysisk kønsskifte eller andet. Vi taler om et juridisk kønsskifte, som man endda senere kan skifte tilbage igen, hvis man fortryder eller har andre gode grunde,« siger Lars Henriksen, der henviser til flere debatter og arrangementer om emnet i løbet af ugen, samt den ultimative opbakning fra arrangørernes side. At ’Foreningen til Støtte for Transkønnede Børn’ får lov til at gå allerforrest i paraden på næste søndag.

Folk vil ikke bare se et freakshow, men bakke op

Det er 23. år, at Copenhagen Pride Week afholdes. Sidste år vurderede politiet, at op mod en halv million københavnere deltog i Pride-ugen, og arrangørerne forventer endnu flere i år.

»Når vi hvert år laver undersøgelser og spørger de, der bor langs parade-ruten, hvorfor de står ude på gaden, når paraden ruller forbi, så svarer de heldigvis ikke, at det er for at se et freakshow. Nej, så er det entydige svar, at de står der for at bakke op om os. De står der for at støtte vores kamp, og det er da smukt. Hvert eneste menneske, der bakker op, gør en forskel, og i øvrigt er den opbakning smuk at opleve år efter år,« siger Lars Henriksen, der har en bøn og en appel til københavnerne.

Rigeligt at vælge imellem

»Jeg ønsker mig, at københavnerne kommer og deltager videbegærlige og åbne i debatterne og i arrangementerne. For at bakke op og måske for at blive klogere. Vi har så mange debatter og arrangementer i alle dele af København, så der er rigeligt at vælge imellem. Om man er enig, har sine tvivl, eller er uenig – kom forbi og vær med i de mange arrangementer. Det er deltagelsen og samtalen, der rykker noget, og vi kan jo alle blive klogere,« slutter Lars Henriksen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Lær om planter og biodiversitet på den gamle strandeng på Amager Fælled. Arkivfoto.

Ekskursion med biolog på Amager Fælled

foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Bo Green Jensen om at blive far – igen