Håb om at kunne bruge flere kommunale kroner næste år

ØKONOMI. På grund af regeringsskiftet og forhandlinger mellem regering og kommuner er Københavns Kommunes budget udskudt fra oktober til november. Kommunale politikere håber, at der lettes på anlægsloftet.

forhandlinger: Socialdemokratiet og SF på Københavns Rådhus har store forhåbninger til, at kommunen kan bruge flere penge næste år i forhold til 2019, efter der er tiltrådt en socialdemokratisk regering med SF som støtteparti.

Mange projekter, som kommunen egentlig havde sat penge af til, er bremset af anlægsloftet, som er indført af den tidligere regering efter forhandling med Kommunernes Landsforening (KL) for at dæmpe byggeriet, så landets økonomi ikke bliver rødglødende.

Køb af grunde

Den nye regering skal forhandle en ny aftale med kommunerne til august, og her mener Socialdemokratiets gruppeformand på Københavns Rådhus, Lars Weiss, at regeringen bør give kommunerne lov til at bruge flere penge.

»Vi har masser af forhåbninger til den nye regering. Vi håber, at der bliver lempet på anlægsloftet, som rammerkommunerne generelt og os i København ekstra hårdt,« siger han og nævner som forslag på en lempelse, at køb af grunde kan friholdes fra anlægsloftet.

»Det rammer os, når vi vil bygge nye skoler og daginstitutioner. Hvis det ændres, vil det ikke løse alle problemer i verden, men det vil hjælpe os,« lyder det fra Lars Weiss, som hæfter sig ved, at Dansk Byggeri i en prognose forudser, at byggeaktiviteten falder i 2020.

Dermed forventer han ikke, at der vil være behov for samme stramme anlægsloft.

Budgettet bliver skubbet

Budgetforhandlingerne på rådhuset bliver udsat i år.

Normalt skal budgettet vedtages i oktober, og der indgås budgetforlig i september, i år bliver det skubbet en måned, så det skal vedtages i november.

Lars Weiss forudser ikke, at det får konsekvenser for borgerne i kommunen, at der bliver en måned forsinkelse.

»Processen bliver mere presset, men pengene falder jo først fra 1. januar, så det bør ikke betyde noget,« siger han.

Også fra SF på rådhuset er der håb om, at den nye regering løsner det økonomiske greb om kommunerne. Og her mener man, at det bør tænkes sammen med miljøhensyn, som fyldte meget i valgkampen.

»Vi har foreslået, at klimaindsatsen kommer ud af betragtning for anlægsloftet,« siger SF’s gruppeformand Klaus Mygind, der også har forhåbninger til den første finanslov med den nye regering, så kommunerne kan gøre mere på børneområdet.

Østerbro Avis har forsøgt at få en kommentar fra den nye socialdemokratiske økonomi- og indenrigsminister Astrid Krag, men hendes pressemedarbejder fortæller, at hun har ferie og henviser til Socialdemokratiets ordførere.

Udover at man også er ferieramt der, nævner Socialdemokratiets pressetjeneste, at partiets ordførere ikke ønsker at udtale sig om anlægsloftet, da det er noget af det, som der skal forhandles om til august.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Isam B. skriver ramadan-sang til højskolesangbogen

Kunstgræsbaner forurener meget, lyder det fra Enhedslisten.

Kunstgræsbaner forurener