Søren, Jens og Arno på prøvetur i Køngelunden forud for støtteturen til fordel for Parkinson-ramte i 2017.
Søren, Jens og Arno på prøvetur i Køngelunden forud for støtteturen til fordel for Parkinson-ramte i 2017. - Foto: Michael Paldan (arkiv).

12 timer i Parkinsonpedalerne

STØTTETOUR: Lørdag 3. august bliver der tonset for Parkinson-ramte i Kongelunden. Det er en flok fodbold-koryfæer fra Amager, der for tredje gang arrangerer cykelløbet som lokal støtteforening til Bike4Cure, som arbejder sammen med skuespilleren Michael J. Fox¿s Parkinson-fond.

KONGELUNDEN: Livet med Parkinsons sygdom er ikke let. Det ved Jens Rønnemoes Pedersen, som selv lider af sygdommen, der er en af de almindeligste neurologiske sygdomme, lige som godt 7.000 andre danskere.

Men Jens har besluttet sig for at gøre noget ved den uhelbredelige tilstand, han befinder sig i. Sammen med fysioterapeuten Finn Egeberg Nielsen startede han i 2012 cykelholdet Bike4Cure, som cykler penge ind til forskning i sygdommen – i samarbejde med den amerikanske skuespiller Michael J. Fox’s store fond, hvor Jens har været på besøg flere gange.

Cykel-kur på Amager

Og her kommer de tidligere koryfæer på Fremad Amagers berømte 80’er-hold Søren Nielsen og Arno Jensen ind i billedet. De har en amagerkansk støtteforening til Bike4Cure og cyklet med i adskillige indsamlingsløb, og de to foreninger er oppe omkring et par hundrede medlemmer. Komikerne Frank Hvam og Jan Gintberg er blevet protektorer.

Støtteløbet ’Dragør Parkinson 12H’ cykles for tredje gang lørdag 3. august, fra ni morgen til ni aften. Her kan alle tage sig en omgang på ’Tonseren’ – en rute, der er flittigt brugt i cykelkredse – og støtte foreningen.

»Jeg startede holdet af to årsager: For det første bliver du ikke vurderet på dine udfordringer, men på det ansvar, du selv tager. Og så er det et kampråb om, at vi burde kunne gøre det bedre i forhold til den her sygdom. Bare fordi, der ikke er et stort nok økonomisk incitament, så sker der ikke noget…

Parkinsons kan ikke helbredes, den er kronisk og går kun én vej, på et tidspunkt hopper hjernen også af, så det er med at få sat alle skibene i søen, inden det sker. Vi har et ordsprog: ’Når livet pisser én i skoene, så bliver man nødt til at lære at gå barfodet,« sagde Jens op til forrige sommers løb.

»Altså, den medicin, man bruger, er stadig fra 1967 – før vi gik på månen. Men motion og bevægelse af de store muskelgrupper er rigtig godt for at aktivere dopaminen i hjernen, som man ellers mangler. Så cykling er oplagt, og det hjælper virkelig, men også yoga og anden motion.

De her Parkinson-ramte må sgu’ cykle for føden og midler til forskning, som ikke har den store bevågenhed.«

Social pondus

Men en ting er støtten, hvor det danske bidrag blegner i forhold til de store gallaindsamlinger i for eksempel USA. Det er mindst lige så vigtigt at få Parkinson-ramte og deres familie og venner med, fortalte Jens:

»Når man begynder at få de her mærkelige bevægelser, har mange en tendens til at isolere sig. Så det er vigtigt, at sådan nogle store, stærke mænd her står med tårer i øjnene, melder sig og hjælper til, så folk kan komme ud og hygge sig.«

Bike4Cure arrangerer hvert år et tre dages etapeløb i maj, og her var Søren og Arno med. De er kommet ind i denne sag via fodbolden, hvor de kender Finn Egeberg fra gamle dage som topspillere i Fremad Amager og B 1908.

Deltag i Dragør

  • Bike4Cures 12 timers løb finder sted lørdag 3. august klokken 09.00-21.00. Alle er velkomne og hver en omgang der bliver kørt på den 9.7 km. lange rute med start og mål på Kongelundsvej, tæller. Så om du har en toptunet racer eller en gammel havelåge, om du kører én eller 30 omgange, er fuldstændig ligegyldigt, med mindre du vil køre efter præmierne på et tre-mands hold eller som solorytter. Selv om du ikke vil deltage i selve cykelløbet, så kig ud og køb en øl eller vand og måske et måltid mad, for så støtter du også i kampen mod Parkinson.

  • Tilmelding: http://app.lap.io/event/2019-parkinson-12h

  • Husk at lave samlet tilmeldig og angive holdnavn ud for hver rytter, hvis du deltager på et tre-mandshold.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Blæserkvintetten Carion.

Carion spiller kammertoner

Ældre hygger med Didde Gutfelt fra Biblioteket Frederiksberg. Hun fortæller om gamle dage.

Hjælp: Østervang er løbet tør for frivillige