De radikale byrødder i Dragør tror ikke længere på en fremtid for kommunes selvstændighed.
De radikale byrødder i Dragør tror ikke længere på en fremtid for kommunes selvstændighed. - Foto: Det Radikale Venstre.

Radikale byrødder slår alarm: »Dragør er ikke bare en syg patient. Det er en døende patient«

POLITIK. Dragørs Radikale opfordrer byrådets medlemmer til at tage tyren ved hornene og droppe selvstændigheden. »Vi vil hellere tage debatten og de svære beslutninger nu end at have dem presset ned over hovederne senere,« siger byrådskandidaterne Michael Rachlin og Charlotte Saabye.

DRAGØR: Debatten om Dragørs fremtid som selvstændig kommune er blusset op igen. Det er sket i kølvandet på en dyster prognose for kassebeholdningen. Pengekassen vil simpelthen være tømt omkring slutningen af 2020, hvis kommunen fortsætter med sit nuværende anlægsforbrug. Flertallet bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre har besluttet en lempeligere justering af kommunens anlægsprojekter, end Konservative og Liste T er klar til.

»Den alvorlige situation vi er i stiller krav om, at alle partier er villige til dialog uden ultimative krav, uden at komme med budgetudvidelser, er villige til fuldt stop på anlægsøkonomien. Gør vi ikke det, kommer vi til at have en anden dialog inden længe, og bdet er, at Dragør ikke kan bevare sin selvstændighed. Et fyord at sige i Dragør Kommunalbestyrelse, men det nytter ikke vi render rundt med bind for øjnene som deltagere i Luksusfælden. I min optik er vi fem minutter i lukketid for Dragør Kommune,« sagde den konservative gruppeformand, Kenneth Gøtterup, til Amager Bladet for nogle uger siden.

Vi er i politisk krise

Det Radikale Venstre i Dragør, der ikke er repræsenteret i byrådet, har helt mistet troen på selvstændigheden.

»Dragør Kommune er ramt af en økonomisk, ledelsesmæssig og politisk krise, og det er der egentlig ikke noget nyt i. Lad os tale om de grundlæggende problemer i stedet for lappeløsninger. Kommunesammenlægningen kommer – hvad enten vi kan lide det eller ej,« skriver to af partiets byrådskandidater, Michael Rachlin og Charlotte Saabye, i en fælles udtalelse.

»I forbindelse med kommunalvalget for lidt over et år siden, promoverede Venstre »den gode historie om Dragørs økonomi«. I dag kan man – alt efter temperament – grine eller græde, men virkeligheden er, at vi i 2019 står med et budget, der betyder lukning af børnehaver, SFO’er og store forringelser på mange andre områder. Det gør ondt. Sådan lyder det fra samtlige partier i kommunalbestyrelsen, hvad enten man har været med i budgettet eller ej. Men ingen af de nuværende partier i kommunalbestyrelsen taler om elefanten i rummet: Dragør Kommune er ikke bare en syg patient. Det er en døende patient. Alt for mange skattekroner bliver brugt på administration fremfor velfærd, fordi vi hænger fast i kommunegrænser, der blev tegnet i 1972. Alt for mange beslutninger bliver truffet på et tyndt grundlag, fordi hverken forvaltningen og det politiske liv ikke kan matche de krav, der stilles i 2019,« lyder det fra Michael Rachlin og Charlotte Saabye, der hæfter sig ved, at Dragør i dag har et forpligtende samarbejde med Tårnby, men ikke har indflydelse på, hvad pengene bliver brugt op.

»Med hvad så med Dragørs selvbestemmelse? Hvad med lokaldemokratiet? Argumentet er sympatisk og forståeligt, men det bygger i bedste fald på en illusion. Alle kommuner arbejder inden for meget snævre rammer, der er lagt fra centralt hold. I Dragør er rammerne endnu snævrere, fordi man er nødt til at lægge en stor del af budgettet i det forpligtende samarbejde med Tårnby, hvor man ingen indflydelse har på beslutningerne. Indtil vi får løst de strukturelle problemer, kommer det kommunalpolitiske spil i Dragør kun til at handle om, hvilken ende af pølsen, man vil svinge sparekniven. Det giver ikke mere indflydelse eller nærdemokrati. Tværtimod.«

Afviser dommedag er nær

Socialdemokratiets tre medlemmer af byrådet har i en fælles udtalelse afvist, at kommunen er på randen af konkurs.

»Der er skrevet meget om Dragørs økonomiske situation. Ja ligefrem, at bunden er på vej ud af kassen. Vel, vi har absolut grund til at standse op og vurdere situationen. Ligesom flere andre kommuner. Det er det vi har gjort. Ansvarligt og fornuftigt uden bremsen er sat i bund. Nu bruger vi sommerferien til at vurdere, hvordan vi i det kommende budget kan lægge en plan for Dragørs udvikling ind i næste periode,« skriver medlemmerne.

Dansk Folkepartis Morten Dreyer afviser, at kommunen er på vej mod Indenrigsministeriets Kassekreditregel. Det sker, hvis en kommunen har underskud 12 måneder i træk:

»Flertallet har siden marts ført en række interne drøftelser om mulighederne for handlinger. En første offentlig indsats skete på sidste møde i byrådet inden sommerferien. Her justerede vi en række udgiftsposter, som gør at kassebeholdningen styrkes. Et kommunalbudget er ikke et rigidt regneark, som ligger fast gennem årene.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Julemænd og -koner danser gennem Strøget som optakt til julemændenes verdenskongres på Bakken.6

Se billederne: Julemænd danser rundt i sommervarmen

Sans Souci har haft adresse på Madvigs Allé 15 i 117 år, og det ændrer ejerskiftet ikke på.

La Bonne-ejer overtager Sans Souci