Ola La var den første til at give blod. Og det tog hun stille og roligt. Måske lå hun og tænkte på godbidden, der ventede? Hundeejer Hanne nusser, mens der gives blod.
Ola La var den første til at give blod. Og det tog hun stille og roligt. Måske lå hun og tænkte på godbidden, der ventede? Hundeejer Hanne nusser, mens der gives blod. - Foto: Martin Sørensen

Greyhounds giver blod til hunde

HUNDE. Ola La, Dancer og Quean er tre skønne greyhounds, der er en del af bloddonorkorpset på Universitetshospitalet på Dyrlægevej. Ejeren Hanne kommer hele vejen fra Lolland for at hendes hunde kan hjælpe andre hunde med blod.

Bloddonorer: »Vores donorhunde vil gerne op på bordet flere gange, da de ligger og venter på en godbid, så de forbinder blodtapningen med noget godt,« fortæller overveterinærsygeplejerske Gitte Wagner Hansen, der står klar til at modtage ikke en, men hele tre greyhounds, der skal have tappet blod denne formiddag.

Den særlige blodbank for hunde og katte ligger på Dyrlægevej 16 på Universitetshospitalet under Københavns Universitet. Blodbanken blev startet op i 2001 af professor Annmarie Khristensen.

Lige nu har blodbanken 18 donorhunde og fire katte tilknyttet.

Donorblodet bliver opbevaret på intensiv afdeling, hvor de kritiske dyr er.

»Vi opbevarer blodcellerne ved fem grader på køl i 42 dage, mens plasma fryses ned til minus 35 og kan holde et år,« fortæller Gitte Wagner Hansen.

Negative hunde

Det er ikke alle hunde, der får lov til at give blod.

»Kravet for en hund er, at den skal veje mindst 28 kilo og gerne mere og har et godt temperament, og ikke løber på væggene, da vi ikke bedøver hundene,« forklarer hun.

På væggen hænger blodbankens hall of fame, der tæller nuværende og tidligere bloddonorer.

»Hunde har to blodtyper, Dea1 positiv og negativ. Vi har primært hunde med negativ blodtype i blodbanken, da den type kan gives til alle hunde, men vi har også en enkelt hund med positiv blodtype,« siger hun.

Blodbanken er en non-profit blodbank.

»Hundenes ejere giver blodet væk gratis. Vi har fået Royal Canine til at give gratis foder. Vi giver hundene gratis vaccine og sundhedstjek. Ejerne får også gratis loppe- og flåtmiddel,« fortæller hun.

Blodbank for hunde

  • Universitetshospitalet giver 100 transfusioner om året.

  • Hver donorhund bliver tappet 450 ml fire gange om året.

  • Blodet bliver centrifugeret og deles i celler og plasma.

  • Hundejeren får en et-årig bloddonorkontrakt, og hunden får gratis foder og gratis sundhedstjek og et dækken.

  • Hvis man er donorhund, så man den ikke rejse sydpå, da den kan få parasitter med hjem der findes der, og det screener hospitalet ikke for.

  • En donorhund må ikke have modtaget blod, da den danner antistoffer. Og den må heller ikke have fået hvalpe.

  • En donorhund stopper som bloddonor, når den fylder otte år.

  • Før en tapning får hunden en sundhedsundersøgelse, målt blodprocent, og får lagt et venekateter i forbenet til væske. Tapningen foregår i halsen.

  • Universitetshospitalet søger altid donorhunde, men også katte.

  • Kilde: Universitetshospitalet ved Københavns Universitet

Hund kunne ikke få blod

Gitte Wagner Hansen står ude på parkeringspladsen og kigger efter en varevogn, der kommer hele vejen fra Lolland. Med om bord er tre greyhounds og deres ejer Hanne, hvis hunde siden blodbankens start har leveret blod til andre hunde.

Så triller bilen ind på p-pladsen og ikke tre, men fire højbende hunde kigger nysgerrig ud fra bagdøren.

»Hej med dig, Ola La,« siger Gitte Wagner Hansen og tager fat i hundesnoren, mens ejeren Hanne får styr på Dancer og Quean og den sidste hund, der lige er føjet til familien.

Og så går turen ind gennem hospitalet med hele flokken, der er ellevilde for at komme på besøg, men snart ligger de stille på hver deres tæppe og venter på at blive undersøgt.

Hundene er vant til at give blod, så de er stille og rolige.

Hundene er vant til at give blod, så de er stille og rolige. – Foto: N/A

Ejeren Hanne fortæller:

»Jeg har været med i mange år, og hundene er gode som bloddonorer, og jeg og mine hunde vil gerne hjælpe andre.

For mange år siden mistede jeg en hund, da den ikke kunne få blod. Den var ude for en ulykke, så jeg vil gerne hjælpe andre i samme situation,« siger hun og nusser Dancer og Ola La på snuderne.

De fire greyhounds fylder godt op i lokalet, men er stille og rolige og siger ikke en lyd, da de får barberet hals og får lagt et venekateter ind i det ene forben. De ved nemlig, at der venter en fed og proteinfyldt godbid forude.

Har 30 hunde

Hanne har 30 hunde i alt, der har kronede dage på gården på Lolland, hvor de har egen løbegård og masser af kvadratmeter at boltre sig på.

»Jeg tror, at jeg er den i Danmark, som har flest sofaer i stuen. Jeg har 14 sofaer, da hundene godt kan lide at ligge blødt,« fortæller Hanne, der kommer ind i blodbanken en gang om måneden. Ola La er lidt af en prinsesse, fortæller Hanne, og kigger hunden ind i øjnene.

Hannes hunde er udstillingshunde.

»Hundene laver altid ballade i 10-15 minutter, når der kommer besøg, men ellers sover de 22 timer i døgnet. Vi kalder vores hunde for sofakartofler,« smiler hun.

Greyhounds har utroligt lange haler, som de bruger som styrepinde. Og halerne kan næsten nå gulvet.

Så er de indledende undersøgelser færdige og der er taget blodprøver, og nu kan selve tapningen gå i gang. Første hund på bordet er Ola La, der lægger sig pænt på siden, mens Hanne og sygeplejerskerne står og nusser hende.

»Vi tapper 450 ml blod, og hvor løber blodet flot,« smiler hun og holder kærligt Ola La på benet.

Efter tapningen får Ola La en lækkerbisken på dåse som tak for hjælpen, men de andre hunde må vente.

Og så er det endelig tid til en godbid efter flot udført arbejde for at hjæpe andre hunde.

Og så er det endelig tid til en godbid efter flot udført arbejde for at hjæpe andre hunde. – Foto: N/A

»Det går ikke med godbidder, før man har fået tappet blod, da der ellers vil komme fedt i blodet,« fortæller Gitte Wagner Hansen, mens hun fodrer Ola La, der slubrer godbidden i sig.

Der går i alt et par timer med tapningen af alle tre hunde, før de igen kan vende snuderne hjem til Lolland, en oplevelse og et par godbidder rigere.

Sender julekort til hunde

Gitte Wagner Hansen fortæller, at donorhundene har en ganske særlig plads i hendes og de to kollegaer, Anja og Sarandas hjerter.

»Jeg sender julekort til hundene, og de kommer her hver tredje måned. Hundene gør en kæmpe forskel, så det hele bliver familiært. Det hænder, at den ejers hund som har modtaget blod fra en donorhund, kommer med godbidder og legetøj til vores donorhunde,« fortæller hun og smiler, mens hun peger på de mange fotos med navn, der pryder væggen i klinikken.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Fra østerbroer til eventyrer – og hjem igen

Kreativ sommerskole i kirken