Usynlig mur: Et opråb fra en nær fortid

GOLDEN DAYS. Det er 30 år siden, at Muren i Berlin blev revet ned. I den anledning opfører Golden Days en usynlig mur omkring Frederiksberg som optakt til årets festival i september.

30 ÅR EFTER: Der har sneget sig en usynlig mur omkring Frederiksberg. Det er Golden Days, der står bag for at markere 30-året for Murens fald.

I de næste par dage vil der, som i Vest-Berlin i 1989 lå omringet af DDR, være en usynlig mur omkring Frederiksberg mod København.

Muren er dog ikke så skræmmende som i Berlin, da den usynlige mur vil være 20 byrumsplakater opsat ved kommunegrænsen mod København.

Et opråb på plakaterne
Golden Days Festival vil i anledningen af 30-året for Murens fald lave arrangementer i hele landet, og det hele er så småt gået i gang. Den usynlige mur, byrumsplakaterne, har en tekst som er en tro kopi af den advarselstekst, som borgerne i Vestberlin i 1989 kunne læse, når de skulle krydse grænsen til Østberlin. ’Achtung. Sie verlassen jetz West-Berlin’, der betyder: Pas på. De forlader nu Vest-Berlin. Dog er der ændret en smule i teksten, så der står Frederiksberg/København i stedet for Vest-Berlin.

Festivaldirektør Svante Lindeburg fortæller: »Golden Days Festival undersøger, hvad vi kan lære af Murens fald. Denne nedrivning, der varslede åbenhed, fællesskab og forandring. I dag fortæller forsiderne om lukkethed, frygt og polarisering. Der er nu flere meter mur i verden end i 1989. Alene i Europa er der blevet bygget mindst 1000 km grænsemur siden 1989. Vores usynlige mur mod Frederiksberg er naturligvis bygget med et glimt i øjet, men den skal minde os om de kulturelle, sociale, demografiske for ikke at glemme digitale mure, vi også i dag løber panden imod.«

Festival til september
Selve Golden Days Festivalen går i luften 6.-22. september, og der vil være fokus på 30-året for Berlinmurens fald og Europas genforening.

Du kan allerede nu se en stor del af programmet for festivalen på www.goldendays.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Car Park Festival har eksisteret siden 2014.

To dage med Carpark Festival under Buen

Havnens venlige regelryttere: »De fleste reagerer positivt på os«