Når forældre og voksne tænker på ungarbejde, tror jeg at de ligesom mig begår den fejl at tænke at alle arbejdspladserne overholder alle reglerne.
Når forældre og voksne tænker på ungarbejde, tror jeg at de ligesom mig begår den fejl at tænke at alle arbejdspladserne overholder alle reglerne. - Foto: Privat

Sur 😠 Wow 🤩 Like 👍

Sommerbrev: Fritidsarbejde – min bare…

Debat: Det er langt fra altid, at arbejdsgivere overholder reglerne, når skoleelever arbejder for dem i fritiden. Anna Henriques, elev på Heibergskolen, har både gode og dårlige erfaringer med fritidsarbejde.

Af Anna Henriques

Skoleelev, Heibergskolen

Jeg sidder i skolen, min lærer spørger ud i klassen hvem der arbejder, halvdelen af klassen rækker hånden op. Derefter kommer min lærer med en lang smøre om, hvordan det er sundt for os at komme ud i den virkelige verden og tage noget ansvar. Jeg er 100 procent enig og sidder med ret ryg, stolt, fordi jeg har et arbejde.

Jeg er nu 16 år og har været på arbejdsmarkedet siden jeg var slut 14 år, og indtil jeg blev 15 arbejdede jeg i Gourmandiet, en fantastisk start på arbejdsmarkedet. De overholdte alle regler, løn, tid, og arbejdsforhold, de var virkelig rare mod mig, og tog hensyn til min skole og fritid. Jeg var helt sikker på at sådan måtte det være at arbejde på alle arbejdspladser som ungarbejder.

Når forældre og voksne tænker på ungarbejde, tror jeg at de ligesom mig begår den fejl at tænke at alle arbejdspladserne overholder alle reglerne.

I november begyndte jeg i et supermarked, jeg fik mit arbejdsskema, og så at jeg havde vagter i 30 timer hver uge. Ifølge lovgivningen må man arbejde i 12 timer om ugen, når man ikke har afsluttet 9. klasse.

Dette havde også stor indflydelse på min skolegang, når jeg arbejdede hver mandag fra 17-22, var der ikke meget energi til lektier eller skole dagen efter. Ifølge lovgivningen må man også kun arbejde to timer i hverdagen, og senest til klokken 20. Som 15-årig var det meget svært at bede om skemaændringer allerede den første måned inde i arbejdet.

Nogle vil måske mene at det var mit eget ansvar, men det var rigtig svært for mig, specielt når man gerne ville have at ens kollegaer skulle kunne lide en.

Efter en måneds tid, fik jeg dog fremstammet, at man kun må arbejde i 12 timer, og om de kunne rette det. Til det fik jeg et lettere surt: »Anna sådan er det her«. Jeg valgte så, som de fleste unge havde gjort, jeg brokkede mig til min mor.

Til sidst fik jeg mit ønske opfyldt om ikke at arbejde 24 timer i weekenden. Men to weekender efter var det tilbage i de gamle spor.

De overtrådte mange af reglerne indenfor arbejdslovgivningen, jeg arbejdede alt for meget hver uge, jeg sad i kassen (hvilket jeg ikke måtte), jeg arbejdede for sent i hverdagene, for mange timer i hverdagen og de gav mig vagter på vagtplanen som jeg ikke havde godkendt.

Jeg brokkede mig til alle mine veninder, der til min store overraskelse ikke havde særlig ondt af mig. Deres chefer og arbejdspladser gjorde præcis det samme mod dem.

Alle mine venner og veninder arbejdede for meget, og fik vagter de ikke havde godkendt, nogle blev endda snydt ift. løn.

Dette er et tydeligt eksempel på hvordan arbejdspladser i Danmark udnytter ungarbejdere. Det er simpelthen ikke okay at bare fordi vi får lav løn og er nye på arbejdsmarkedet, at vi så skal udnyttes til at arbejde meget mere end lovgivningen tillader.

Ansvaret kan ikke kun ligge på os unge skuldre, vi kan ikke klare det hele selv uanset hvor meget vi end vil det. Derfor synes jeg også at der skal lægges meget mere vægt på det inde i Folketinget. Selvom vi har regler, kan det ikke kun være de unges ansvar at arbejdspladserne overholder lovgivningen.

Hvis der ikke snart bliver gjort ved situationen, ender det med at vi unge ikke har lyst til at komme ud på arbejdsmarkedet og tage ansvar.

Politikerne skal prioritere arbejdslovgivningen meget højere, ikke mindst for vi unges skyld.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Avatar

Om journalisten NMB

North Media Bureau (NMB) er de københavnske lokalavisers nyhedsbureau. Det leverer hver dag korte historier om samfund, kultur og sport.

Valby Kulturdage nærmer sig: Skal du være med?

Race Running på Frederiksberg Stadion

Race Run på Sønderjyllands Allé