- Foto: Michael Paldan

Like 👍

Barndom i skygge af vold og alkohol

Ny bog: 69-årige Flemming Franklin Fischer er flyttet en del gange gennem livet, og da han for 13 år siden fik bolig på Nygårdsvej, flyttede han næsten tilbage til barndommens gade.

Lige om hjørnet ligger Fanøgade, og det er barndomshjemmet her, som er omdrejningspunktet for hans erindringsbog: ’Mørk var min barndoms dal’.

Drak ugelønnen op

Bogen beskriver barndommen i halvtredserne, som han betegner som et gråt årti, der ofte er glemt og vil glemmes.

»Hvor arbejderfamilier var nederst på rangstigen. Hvor manden i familien skulle skaffe føden, men drak ugelønnen op. Det gav lidelser og smerte til resten af familien, hvor moderen og ikke mindst børnene betalte prisen,« som der står på bagsiden af bogen.

Flemming Franklin Fischer beskriver et hjem, hvor faderen drak og slog børnene – særligt Flemmings storebror – og var grov og ondskabsfuld over for moderen. Noget der har præget forfatteren gennem livet.

Selvom der bestemt var solstråler i barndommen, er helhedsindtrykket det mørke, som bogen lægger op til. Ind i mellem flyttede moderen væk med børnene, som også til tider var på børnehjem.

Hovedparten af bogen beskriver barndommen, indtil 15-årige Flemming stikker til søs – langt væk fra barndomshjemmet. Tilværelsen på et skib gentager han flere gange. Livet på havet er hårdt, men han holder også af det.

Foregår også i dag

Han omtaler også årene derefter med forskellige jobs, som han ikke kunne fastholde, og koner og kærester, der blev skiftet ud, og som han ser det, har de traumatiske spor i barndommen har kastet skygger ind over voksenlivet. Han har børn, som han ikke har kontakt med.

Det er Flemming Franklin Fischers første bog, og han understreger, at han ikke kun har fået den udgivet, fordi det er hans historie.

Det er en bog om, hvordan børn svigtes og mærker ondskab både før og nu.

»Selvom det er mange år siden, kan passager i bogen udmærket trække spor op til i dag. For hvor tit hører og læser vi ikke om børn, der bliver misrøgtet?« udtrykker han det selv.

Han bor i dag 300 meter fra barndomshjemmet i Fanøgade. I Nygårdsvej boede også hans mormor og morfar. I hans kaotiske barndom var bedsteforældrene et trygt sted at finde ly hos.

Han spørger dog også, hvorfor de – akkurat som andre familiemedlemmer der måtte vide, hvad der foregik – ikke greb ind.

Flemming Franklin Fischer: Mørk var min barndoms dal. Forlaget Mellemgaard

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Feriehygge for børn

Herligheden bag indfaldsvejene