Foto: Privat

Nede i Benitos kælder kan man købe Tapas

Af Githa Schultz

Der ligger en spansk restaurant i Viktoriagade 10, der hedder Mesón España. Menukortet er enkelt og madhøjdepunktet er Tapas i rustikke varme omgivelser og landlig stenbro idyl.

Ejeren Benito España er født af spanske forældre og opvokset i Provence. Han er en blanding af alt jeg holder af i mine yndlings Disney – film eller serier. Som Tony i Lady og Vagabonden med samme sydlandske temperament og en Paso Double hoftedans i stedet for harmonikaen. Dog altid hjertet på rette sted. Benito er Manuel som i Fawlty Towers. Torero og Tyren Ferdinand dukker også op i løbet af sådan en aften eller frokost på Mesón España. Og så lige en dialekt som Inspector Clouseau fra Den Lyserøde Panter.

Nu er vi på Vesterbro og har hverken indtaget det ene eller andet euforisende eller drukket mojitos en masse, når de tegnede figurer dukker op for det indre blik. Benito taler fransk, engelsk, spansk og dansk som Prins Henrik og ‘behydihu’ som The Swedish Chef i Muppet Show. Alt imens tilbereder chefen fantastisk mad og cocktails.

Benito og hans hustru åbnede catering og restaurant for snart 20 år siden. Sammen har de stået for mange events udover restauranten som for eksempel ferniseringer eller levende underholdning. Benito España har selv en billedkunstner gemt i sig. Han holder sine egne kunstsider lidt skjult. De hænger ikke på væggene i kælderen og det er egentlig synd. Lige så spændende hans kunst er, ligeså god smag har hans cocktails. Han taler meget og man er nødt til at lytte opmærksomt, fordi han altid har gang i potter, pander, gryder, jazz eller latin rytmer fra anlægget. Eller stopper op og glæder sig over udsmykningen i restauranten. Der minder om et spansk/provencalsk landligt museum med charcuterie af en skinke hængende ned som i bedste julekuglestil ved baren, der også er et populært sted at indtage sit måltid udover pladserne i restauranten, både inde og ude.

En dag troede alle at Brad Pitt eller George Clooney havde overtaget stedet. Men nej, Benito havde fået en ny frisure og klippet skægget.

Råvarerne er altid i orden og de velsmagende ingredienser i Tapas på plads. Han er måske ikke den mest tålmodige med gæsters uforskammede og til tider krævende attituder. Han er ikke altid enig i at kunden altid har ret, og indimellem har han heller ikke været bleg for at vise gæsten udgangen.

Men det er et velrenommeret og populært stamsted for mange. Det ligger i meget hyggelige gamle Vesterbro kælderlokaler med skodder for nedgangen ved lukketid i Viktoriagade. Men så snart man ser det spanske flag fra hjørnet af Istedgade, er det så sikkert som en latin salsa i Sydamerika, hvor Benito blandt andet også har arbejdet, at man er på vej til en underholdende aften som i en feriestemning med god mad i Spanien krydret med Frankrig.

Benito España er en spansk/fransk kulinarisk institution på Vesterbro og stedet ville ikke være så populært, hvis det ikke var for ham, den gode mad samt drikke og familien.

Benito har søgt mod koldere himmelstrøg for ikke så længe siden med et ophold i Grønland som chefkok for forskere og team på en station for videnskaben deroppe.

Der er et lille problem, for os der elsker stedet og det er at forskerne og deres team i Grønland også er vilde med Benitos mad og sikkert også hans personlighed.

På Vesterbro håber vi at han fortsat har lyst til at dele sol, vind, slædehunde og Mesón España lige. Lidt sol og feriestemning på Vesterbro og så Grønland engang imellem.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Breinholt har solgt sin Østerbro-lejlighed

Tryghed fra den knaldrøde gummibåd