Partikler fra flybrændstof kan være lige så sundhedsskadelige som kræftfremkaldende partikler fra dieseludstødninger. Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Sur 😠 Ked 😭 Like 👍

Arbejdsmiljø i lufthavnen: Flyudstødning kan give kræft

NY FORSKNING. Partikler fra flymotorer er lige så sundhedsskadelige som partikler fra diesel, viser et nyt studie. Københavns Lufthavn, dens operatører og fagforeninger vil nu skærpe arbejdet med at skabe bedre luftkvalitet.

KASTRUP: Hidtil har der manglet sikker viden om, hvor sundhedsskadelige ultrafine partikler fra flymotorer er.

Men nu viser et helt nyt studie fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, at de partikler, som især personale, der arbejder tæt ved fly i lufthavnen udsættes for, er potentielt sundhedsskadelige på niveau med den udstødning, der kommer fra dieselmotorer.

Med andre ord: Partikler fra flymotorer kan være kræftfremkaldende.

I 2010 blev Projekt Cleanair etableret, et luftkvalitetsprogram, hvor lufthavnen arbejder tæt sammen med fagforeningerne 3F Kastrup, Metal afd. 16 samt Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening.

Nu vil lufthavnen, operatørerne og fagforeningerne i lufthavnen bruge det nye studie til at fortsætte og skærpe arbejdet med bedre luftkvalitet.

»Man skal ikke blive syg af at gå på arbejde. Derfor er det godt, at vi nu har endnu et studie og dermed mere vigtig viden til samarbejde om at sikre den bedst mulige luftkvalitet i lufthavnen,« siger Kristian Durhuus, driftsdirektør i Københavns Lufthavne A/S.

Lille hjælpemotor sviner

I Projekt Cleanair arbejdes der på en række initiativer, der kan forbedre luftkvaliteten.

For eksempel vil man gerne have mere kontrol med brugen af en lille hjælpemotor – en APU – der kan bruges som generator, når flyet er parkeret.

»Den sviner meget, larmer meget og forbruger meget jetfuel. Der er regler for, hvor meget man må bruge APU’en, men en del piloter overholder det ikke af forskellige årsager. Nogle mener ikke, at de kan køle flyet ordentligt ned uden motoren, og andre er bare ligeglade og »det er der ikke nogen der skal blande sig i.« Men det duer ikke, især når vi nu har sikkerhed for, at de sundhedsskadelige virkninger af jetfuel kan sammenlignes med diesel, så det er noget, vi går all in på,« siger Lars Brogaard, der er faglig sekretær i 3F Kastrup.

Hvad er sanktionen for at overtræde reglerne?

»Vi håber, at der bliver sat flere ressourcer ind på at kontrollere, og er der gengangere, så er der brug for, at de får en over nallerne. Jeg har hørt, at lufthavnen Heathrow i London laver de lister med de gode og de onde, alt efter, hvem der sviner. I disse tider er der ikke mange virksomheder, der ønsker at stå nederst på listen, og det er også en dårlig ide økonomisk – de bruger jo mere fuel,« siger Lars Brogaard.

Andre initiativer er at opfordre til grønt push back, altså at en traktor skubber flyet fra gaten ud til startbanen, i stedet for at bruge flymotoren – eller at taxi’e på en enkelt flymotor.

Der stilles også krav til fly om at slukke hovedmotoren, så snart flyet er parkeret.

Desuden udskiftes dieseldrevne maskiner og biler til eldrevne eller andre emissionsfrie teknologier. Og så tilbydes medarbejdere, der arbejder tæt ved flyene, filtermasker.

»Der er ingen tvivl om, at vi har opnået en hel del ved at samarbejde med Københavns Lufthavn og operatørerne, og det anerkender vi, men vi er ikke i mål endnu. Og i forhold til resultatet af det nye studie, så er det op på hesten og kigge i alle kroge for at finde forbedringer, hvor det kan lade sig gøre,« siger Lars Brogaard.

Københavns Lufthavn deltager i det store internationale forskningsprojekt AVIATOR, hvor forskere skal indsamle og analysere målinger af luftkvaliteten i Københavns Lufthavn, Madrid-Barajas i Spanien og lufthavnen i Zürich.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Tak til Ffrederiksberg Hospital.

Par takker Frederiksberg Kommune for en fantastisk hjælp og støtte

Jazzfestivalen hylder flamencostjerne